Να πώς γίνεται η παραποίηση της παράδοσης (το παράδειγμα Ολύμπου Καρπάθου)

Να πώς γίνεται η παραποίηση της παράδοσης (το παράδειγμα Ολύμπου Καρπάθου)

γράφει ο Ιωάννης Κωνσταντίνου

Με μεγάλη μου έκπληξη είδα να κυκλοφορεί σε διάφορες διαδικτυακές ομάδες μια παραποιημένη φωτογραφία της Ιταλίδας Marica Monte Santo, από το βιβλίο της «Costumi e Gioiellie Gioielli del Dodecaneso e di Castelrosso» το οποίο τυπώθηκε το 1932.

Στην εν λόγο φωτογραφία η Marica Monte Santo, φοράει την φορεσιά και τα ασήμια της κανακαράς από το χωριό Όλυμπο της Καρπάθου. Για τα ασήμια αυτά είχα μάλιστα γράψει και σχετικό άρθρο το οποίο ανάρτησα και στην ομάδα «Hellenic Costume Society».

Τη φωτογραφία αυτή της Marica Monte Santo με τα ασήμια την βλέπουμε να παραποιείται και τα κοσμήματα από ασημένια να γίνονται χρυσά. Μάλιστα η φωτογραφία μεταφέρεται από το δεκαετία του 30 στο 1912 και χαρακτηρίζεται ως «Νυμφική παραδοσιακή ενδυμασία του χωριού Όλυμπος» και ότι «Το στόλισμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος είναι από χρυσό, σμάλτο, και πολύτιμες πέτρες (Βυζαντινού ρυθμού)».

Ο κάθε άνθρωπος που γνωρίζει τη ενδυμασία και τα κοσμήματα της Ολύμπου θα καταλάβει αμέσως ότι όλα αυτά που γράφονται είναι δημιουργήματα της φαντασίας του ή της γράφοντος και ότι η εν λόγο φαντασία απέχει πολύ από τη πραγματικότητα. Όμως ο ποιο πολύς κόσμος που τα διαβάζει όλα αυτά και δεν γνωρίζει τίποτα για τη φορεσιά και τα κοσμήματα της Ολύμπου τα πιστεύει και τα παίρνει της μετρητής. Όχι μόνο αυτό αλλά κινητοποιεί κιόλας την ανάρτηση και τη διαβάζουν και άλλοι. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δημιούργημα της φαντασίας κάποιου άσχετου ή άσχετης να θεωρείται ως πραγματικότητα. Έτσι δημιουργείται η παραποίηση της παράδοσης. Δυστυχώς αυτό εδώ το παράδειγμα της παραποίησης της παράδοσής μας δεν είναι μια εξαίρεση, αλλά άρχισε και να γίνεται και κανόνας πλέον.

Πρέπει όλοι μας να προσέχουμε τί διαβάζουμε και πριν πάρουμε ως γεγονός τα γραφόμενα θα ήταν καλά να ελέγχουμε πρώτα αν είναι αλήθεια ή όχι. Όλοι μας οφείλουμε να προστατεύουμε τη παράδοσή μας και όχι να την παραποιούμε.