Ιωάννης Χαλκιάς: "Στο θέμα των δασικών χαρτών, ανησυχώ αλλά δε γνωρίζω και τι μπορώ να κάνω "

Ιωάννης Χαλκιάς: "Στο θέμα των δασικών χαρτών, ανησυχώ αλλά δε γνωρίζω και τι μπορώ να κάνω "

γράφει ο Ιωάννης Χαλκιάς και λέει τα πράγματα με το όνομα τους!

Σχετικά με τους δασικούς χάρτες, χθες στην συνεδρίαση του Δήμου, φάνηκε ότι στην συνέχεια θα κινηθούμε μέσα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Από όσο γνωρίζω, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ.Χατζημάρκος έχει ασχοληθεί δυναμικά με το ζήτημα των δασικών χαρτών από το 2017, όπου το έθεσε για πρώτη φορά υπόψιν της Ένωσης Δήμων, χωρίς όμως αποτελέσματα. Ιδιαίτερα, τα τελευταία δύο χρόνια έχει προσπαθήσει να παρέμβει τόσο με επείγουσες επιστολές, όσο και με προτάσεις νομοθετικής ρύθμισης, χωρίς να εισακουστεί από τις κυβερνήσεις, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε, “ψευδείς κινδυνολογίες”, τις δηλώσεις του για “επικείμενη δήμευση των πατρογονικών ιδιοκτησιών με τη διαδικασία των δασικών χαρτών”, ενώ και από τα άλλα δύο κόμματα που επίσης κυβέρνησαν και κυβερνούν (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), έχει αγνοηθεί, ενώ μάλιστα ανήκει και στις παρατάξεις τους.
Δεδομένων των παραπάνω, και αφού εκπρόσωπός μας, όπως ειπώθηκε χθες, θα είναι ο δικηγόρος που στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν μπορούσε να απαντήσει ούτε στο αν είναι νόμιμο να πάει λεωφορείο του Δήμου από το κέντρο μέχρι το νοσοκομείο, δεν ξέρω εάν μπορούμε να επαναπαυθούμε στα όσα αποφασίστηκαν… Εγώ τουλάχιστον, ως δημότης ανησυχώ αλλά δεν γνωρίζω και τι μπορώ να κάνω.

Κάτι ακόμη που με προβληματίζει είναι πως το 2019, το υπουργείο Περιβάλλοντος κατόπιν αιτήματος του Δήμου Κέας, αποδέχθηκε, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, ότι πράγματι οι Δασικοί Χάρτες -όπως δημοσιεύθηκαν τότε- περιείχαν πληθώρα λαθών. Σε εκείνη την συνεδρίαση, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από φορείς του υπουργείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης (Α΄ και Β΄ βαθμού), για να προχωρήσουν, εντός δύο μηνών, σε αλλαγές των διατάξεων του προεδρικού διατάγματος, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας. Οπότε, αναρωτιέμαι αν οι χάρτες που έχουμε τώρα έχουν προκύψει μετά από λάθη εκείνων που μελέτησαν τις αεροφωτογραφίες του 1960 (πιθανόν κάποια εταιρία;) ή από λάθος συστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε περίπτωση που εφαρμόστηκε το ψήφισμα εκείνης της συνεδρίασης και εάν δεν εφαρμόστηκε, τι απέγινε.