Το ιστορικό ντοκουμέντο του Ιωάννη Χήρα παρουσιάζεται στην Κάρπαθο

Το ιστορικό ντοκουμέντο του Ιωάννη Χήρα παρουσιάζεται στην Κάρπαθο

 

Όταν η μνήμη δεν διαγράφεται τότε στα σίγουρα υπάρχει ελπίδα για τις επόμενες γενιές να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο. Κι αυτό το έκανε πράξη ο Καρπάθιος φαρμακοποιός Ιωάννης Χήρας (1935-2001),  που φρόντισε να γράψει τις σκληρές προσωπικές του αναμνήσεις  κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και να τις αφήσει κληρονομία σε την Κάρπαθο. Πρόκειται για το βιβλίο:

Η ΟΜΗΡΙΑ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ.

Ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να το δει τυπωμένο, ωστόσο ο γιος του Γιάννης-Χρήστος Χήρας, επιμελήθηκε με προσοχή ετούτη την έκδοση.

Το σημαντικό για την ιστορία της Καρπάθου βιβλίο τυπώθηκε και την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020, στις 8 το βράδυ, παρουσιάζεται στον προαύλιο χώρο της Μονής Βασσών.

Για το βιβλίο του Ιωάννη Χήρα Η ΟΜΗΡΙΑ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ θα μιλήσουν οι:

Μιχάλης Μικροπανδρεμένος, Χημικός, Συντάκτης της εφ. «ΟΜΟΝΟΙΑ».

Αννίτα Χήρα-Σπανού, Διευθύντρια του υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζας Καρπάθου, κόρη του συγγραφέα.

Φωτεινή Χαλκιά – Καζαμία, δημοσιογράφος

Η κόρη του συγγραφέα, Αννίτα Χήρα-Σπανού, μας έδωσε ψήγματα από την ιστορία του πατέρα της:

“Την Καθαροδευτέρα 6 Μαρτίου 1944 οι Γερμανοί συνέλαβαν 12 Καρπάθιους (ανήλικα παιδιά οι περισσότεροι) επειδή είχαν την Αμερικανική ή Βρετανική υπηκοότητα ως αντίποινα στην Αμερική και τη Βρετανία. Με Ιταλικό φορτηγό τους κατέβασαν στα Πηγάδια και με καίκι τους έστειλαν στη Ρόδο. Από κει τους έστειλαν στο Τατόι της Αθήνας με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο. Πέρασαν από την Ανώτατη Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση Απάσης Ελλάδος , τις φυλακές Αβέρωφ και κατέληξαν στο στρατόπεδο ομήρων και αιχμαλώτων στο Γουδί.

Ο τότε 8χρονος συγγραφέας του βιβλίου ήταν, για κακή του τύχη, ανάμεσα στις δώδεκα όμηρους. Στις σελίδες του βιβλίου καταγράφεται με εναλλασσόμενο έμμετρο και πεζό γλαφυρό λόγο η περιπέτεια των δώδεκα.

«Μπρος!» εφώναξε ο Γερμανός διοικητής. «Που θα πάμε;» ρωτήσαμε. Ο διοικητής εφώναξε «Στο λιμάνι!» . Απερίγραπτη είναι η κατάσταση που δημιουργήθηκε τότε. Μάνες -παιδιά φοβισμένοι. Οι Γερμανοί εκρατούσαν τουφέκια και είχαν και πιστόλια. Εμείς μπροστά και εκείνοι από πίσω μας. Ήταν σα(ν) κηδεία. Όλοι εκλαίγαμε. Μέσα τα Πηγάδια ήταν έρημα…” Αννίτα Χήρας Σπανός

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν, όπως ήταν επιθυμία του συγγραφέα, υπέρ των έργων της Ιεράς Μονής.

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Ιωάννης Χήρας γεννήθηκε στο Williamsport της Πενσυλβανίας των ΗΠΑ το 1935 από γονείς καταγόμενους από το Απέρι της Καρπάθου.

Πατέρας του ήταν ο Γιάννης Μηνά Χήρας (1898-1966) και μητέρα του η Στασία (Καλλιόπη) Ιωάννη Σταματιάδη (Κατρού).

Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια τα πέρασε στο Απέρι. Τον Μάρτη 1944 οι Γερμανοί πήραν ως ομήρους τον ίδιο και εννέα ακόμη Καρπάθιους, επειδή είχαν την Αμεριανική ή τη Βρετανική υπηκοότητα.

Το 1954 αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Καρπάθου και το 1955 επέστρεψε στην. Αμερική. Γράφτηκε στο Temple University στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια από το οποίο έλαβε το δίπλωμα του φαρμακοποποιού

Στη συνέχεια άνοιξε δικό του φαρμακείο στο Williamsport της ίδιας πολιτείας. Το 1968 νυμφεύτηκε την Ευαγγελία (Κική) Εμμ. Χρυσού – επίσης από το Απέρι – με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, τον Γιάννη-Χρήστο Ιστορικό-ερευνητή και  την Αννίτα, Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας Καρπάθου. Το 1976 συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα για λόγους υγείας. Το 1978 εγκαταστάθηκε στο Χαλάνδρι Αττικής και το 1987 στα Πηγάδια Καρπάθου, όπου έζησε ως το θάνατο του, τον Μάρτη 2001.

Άφησε 3 αδημοσίευτες εργασίες του

Η ΟΜΗΡΙΑ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΉ ΚΑΤΟΧΗ

Ο ΠΑΠΑ ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΠΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΑΠΕΡΙ 1944-1945

Εντυπωσίαζε πάντα τους συνομιλητές του με την προσήνεια του, με την πολύ ισχυρή του μνήμη, καθώς επίσης και με την βαθιά πνευματική του καλλιέργεια.