γράφει ο Μανώλης Δημελλάς
Στον Ιούλιο Βερν υποκλίνεται ολακερος ο πλανήτης κι ήταν εκείνος που έγραψε πως η Κάρπαθος ήταν το λίκνο των Τιτάνων, των πιο θαρρετών αντιπάλων των Θεών! Στο νησί, γράφει ο Βερν, γεννήθηκαν οι τέσσερις γιοι του Ιαπετού, εγγονού του Ουρανού και της Γαίας και στα δικά του χρόνια ήταν το άντρο των απατεώνων, κάθε δραπέτη, κυνηγημένου και παράνομου!
Σε μια πρωτότυπη και μοναδική μελέτη ο συγγραφέας Γεώργιος Μαρτίνης προσεγγίζει το θέμα και προσπαθεί να φωτίσει την υπόθεση που μοιάζει με έναν απίστευτο γρίφο.
Πρόκειται για το βιβλίο του Ιουλίου Βερν, το «Αιγαίο στις φλόγες». Στο 12ο κεφάλαιο περιγράφει με μοναδική άνεση το χωριό Αρκάσα. Εκεί ήταν το κεντρικό λιμάνι του νησιού και στην ιστορία του παγκόσμιου λογοτέχνη, που εκτυλίσσεται προς το τέλος του 1820, εκεί γινόταν το σκλαβοπάζαρο όλου του Αιγαίου!
Οι ήρωες τις εποχής είναι σκοτεινοί, ζυγίζουν με το μάτι ένα σακούλι χρυσά και ξεπουλούν ταλαίπωρα κορμιά, σκλάβους, για να κονομήσουν πενταροδεκάρες.
Δυο σκάφη, του αρχιπειρατή Σακρατίφ και η ΣΙΦΝΑΝΤΑ του φιλέλληνα Ανρύ ντ’ Αλμπαρέ οργώνουν το Ιόνιο και το Αιγαίο, με βασικούς σταθμούς το Οίτυλο, την Κυπαρισσία, την Κέρκυρα, τη Χίο, τη Θάσο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη. Και τα τρια πλοία στέκονται στην Κάρπαθο, για να συγκρουσθούν τελικά στ’ ανοιχτά της Άνδρου. Μα ήταν μια συμβολική πορεία του Ελληνικού κράτους προς την ελευθερία!
Η πλοκή της νουβέλας στα σίγουρα «λιώνει» ή καλύτερα «μαστιγώνει» το χρόνο του αναγνώστη, αρκεί κι εκείνος να αφεθεί αβίαστα στο γλυκό χάδι του φανταστικού ταξιδιού της.
- Πως μπορεί να γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες ο δεινός μάστορας των γραμμάτων;
Ο Μαρτίνης υποστηρίζει ότι ο Βερν μετά το 1862, τον γάμο και την αναγνώριση της πένας του, από τους κριτικούς και το κοινό, αγόρασε ένα κότερο κι έκανε πραγματικότητα το όνειρο που είχε από παιδί. Πήρε το σκάφος του και γύρισε τον κόσμο!
Οι βιογράφοι του λένε ότι με το ιστιοφόρο του ταξίδεψε στη Σκανδιναυβία, τη Β. Αμερική, Αλγέρι, Τύνιδα, Ταγγέρη, Ρώμη και διέσχισε το Αιγαίο. Γιατί λοιπόν να μην πέρασε από την Κάρπαθο; Εκεί θα έμαθε για τους «τριμμάτιες» πειρατές που σε κάθε τους πλιάτσικο σάρωναν τα χωριά, εκεί θα άκουσε και τις τραγικές ιστορίες και για το σκλαβοπάζαρο στην Αρκάσα!
Το χωριό βρίσκεται στη Ν.Δ. πλευρά του νησιού και το όνομα του έρχεται από το βαθύ παρελθόν, η αρχαία ονομασία του, Αρκάσεια-Αρκεσσία-Αρκάσεια και σήμερα Αρκάσα. Οι αναφορές για πειρατικά καράβια, ναυμαχίες και κυνηγητά για την περιοχή ήταν και είναι ψωμοτύρι, όσο για τη θάλασσα δεν τη λες και ευκολοταξίδευτη!
Τελικά μικρή σημασία έχει αν ο Ιούλιος Βερν βρέθηκε στην Κάρπαθο , ταξίδεψε με την φαντασία, την απενοχοποίησε κι αυτό εξακολουθεί να είναι το πιο σπουδαίο δίδαγμα των ανεξίτηλων, των μοναδικών γραπτών του. Υπάρχει κανείς έφηβος που να έχει γνωρίσει και να μην έχει σταθεί στον Ιούλιο Βερν;