Ιούνιος 1926. Η τρομερή ληστεία στην Ήπειρο και το μπλέξιμο με την Κάρπαθο

Ιούνιος 1926. Η τρομερή ληστεία στην Ήπειρο και το μπλέξιμο με την Κάρπαθο

Η «ληστεία του αιώνα» όπως χαρακτηρίστηκε η υπόθεση στην Πέτρα Φιλιππιάδας! Ήταν 14 Ιουνίου 1926, όταν οκτώ ληστές, ντυμένοι ομοιόμορφα στα χακί, έστησαν ενέδρα και επιτέθηκαν σε μια χρηματαποστολή της Εθνικής Τράπεζας. Δεν έχασαν χρόνο, αμέσως ξεκίνησαν να πυροβολούν και να σκοτώνουν. Έφαγαν τους τρεις χωροφύλακες, τον ταμία, δυο κλητήρες και έναν ακόμη συνοδό, στη συνέχεια άρπαξαν το χρήμα, τα 17 εκ. δραχμές που καθόντουσαν φρόνιμα στο αυτοκίνητο.

Έναν μήνα αργότερα, τον Ιούλιο του 1926, δυο περίεργοι τύποι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές ξεμπαρκάρουν στην Κάρπαθο, οι Ιταλικές αρχές δεν χάνουν καιρό, τσιμπάνε τους δυο αγνώστους και στέλνουν ένα βιαστικό σήμα στην Αθήνα.

Η κινητικότητα είναι τρομακτική, μπας και είναι εκείνοι οι δυο κακούργοι;
Πιάσανε στην Κάρπαθο τους ληστές της Πέτρας; 
Επιτέλους θα πιάσει δουλειά ο δήμιος και θα κρεμαστούν οι άθλιοι φονιάδες; Έκλεισε η ληστεία του αιώνα;  

Το μεγάλο χτύπημα έγινε στην Ήπειρο, μεταξύ του χωριού Λούρου και της Φιλιπιάδας, εκεί η συμμορία των αδελφών Ρέτζου είχε στήσει την ενέδρα της. Όμως δεν φτάνει το κλεμμένο χρήμα, θέλει και μυαλό! Μόνο οι δυο από τους οκτώ κατάφεραν την άμεση σύλληψη, ο ένας ήταν ο εγκέφαλος του ματοβαμμένου σχεδίου και ο δεύτερος δεν πήγαινε πίσω αφού ήταν αδελφός του, ήταν ένας επικυρηγμένος και πασίγνωστος φονιάς. Και ενώ τα αστυνομικά αποσπάσματα τραβούσαν προς τα Αλβανικά σύνορα, οι δυο τους, σύμφωνα με τις Ιταλικές αρχές, πιάστηκαν στη άλλη άκρη, τη μακρινή Κάρπαθο!

Τελικά οι δυο τύποι που βγήκαν στην Κάρπαθο ομολόγησαν. Ήταν Κρητικοί, δυο δραπέτες που κι αυτοί είχαν κάμει έναν φόνο, την είχαν κοπανήσει και βρήκαν τον καπετάνιο ενός μικρού ιστιοφόρου και αφού του πέταξαν 35.000 δραχμές, τον έψησαν να τους μεταφέρει κάπου που θα είχαν ασφάλεια και ηρεμία.  Μα τα παιδιά δεν πρόλαβαν, τους έπιασαν στο λιμάνι, στο Φοινίκι και τους έστειλαν δεμένους χειροπόδαρα στην Κρήτη.

Όσο για τη ληστεία της Πέτρας, τον επόμενο Οκτώβριο του 1928, οι ελληνικές αρχές, εντόπισαν τους αδελφούς Ρέτζου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Είχαν εγκατασταθεί εκεί ως Αλβανοί υπήκοοι, έχοντας δημιουργήσει μια τεράστια επιχείρηση με αντικείμενο το χονδρεμπόριο σιτηρών, με κύριο συνεργάτη τους τον Ι. Ματσάγκο, συνελήφθησαν πέρασαν από δίκη και κρεμάστηκαν.

Πηγή Καρπαθιακά Νέα