Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας στον Παναμά αναδεικνύει τον Κασιώτη καπετάνιο Νικήτα Μαυράκη!

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας στον Παναμά αναδεικνύει τον Κασιώτη καπετάνιο Νικήτα Μαυράκη!

“Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μου στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, ξεναγήθηκα στο Μουσείο της Διώρυγας του Παναμά. Σε ειδικό σημείο με εκθέματα, το Μουσείο τιμά τον Έλληνα Καπετάνιο Νικήτα Μαυράκη από την Κάσο, πρώτο πλοηγό που διέσχισε τη Διώρυγα του Παναμά το 1914.” 

Με αυτή την αναφορά του ο Υπ. Εξωτερικών σε ανάρτηση του, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στον Παναμά, αναδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο του Κασιώτη καπετάνιου Νικήτα Μαυράκη!

Ο καπετάν Νικήτας Μαυράκης έγραψε τη δική του σελίδα στη δεύτερη σημαντική φάση της ιστορίας του καναλιού. Ήταν στις 15 Αυγούστου του 1914, όταν οι Αμερικανοί με κάθε επισημότητα έκαναν τα εγκαίνια του καναλιού. Από δεκάδες υποψήφιους επιλέχθηκε ομόφωνα ο καπετάνιος Νικήτας Μαυράκης γεννημένος στην Κάσο το 1859.
Όπως αναφέρουν τα ιστορικά αρχεία η επιλογή του έγινε όχι μόνο γιατί ήταν ο καλύτερος καπετάνιος αλλά και λόγω της προσωπικότητάς του η οποία τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό την εποχή εκείνη στη χώρα. Έτσι το αμερικανικό SS Ancon διέσχισε με επιτυχία το κανάλι και γράφτηκε στην ιστορία ως το πρώτο πλοίο που διέσχισε τη διώρυγα του Παναμά.
Η μόνη ένσταση από την πλευρά των διοργανωτών ήταν ότι το όνομα του μοναδικού ικανού να πραγματοποιήσει με επιτυχία τέτοιο εγχείρημα δεν θα έπρεπε να παραπέμπει σε άλλη χώρα και έτσι άλλαξαν το όνομα του Νικήτα Μαυράκη σε John Constantine. (πληροφορίες από σχετική έρευνα του δημοσιογράφου Δημήτρη Παρούση για το ΑΠΕ).
Στο παρακάτω άρθρο-νεκρολογία που δημοσιεύει η εφ. Δωδεκάνησος στις 3.5.1930, αναφέρεται στην περιπετειώδη ζωή του.

Ο υπ. Εξωτερικών αναφέρει στην ανάρτηση του:

Σε συνέχεια της περιοδείας μου στη Νότια και Κεντρική Αμερική, επισκέφθηκα σήμερα την την Πόλη του Παναμά, πρωτεύουσα της χώρας.

Κατά την έναρξη της επίσκεψής μου στον Παναμά, συναντήθηκα με μέλη της ελληνικής ομογένειας και της εκκλησιαστικής Κοινότητας.
Στη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών Παναμά, J.T.Mencomo, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης η ενίσχυση της στενής συνεργασίας Ελλάδας – Παναμά σε πολλούς τομείς, μεταξύ άλλων σε ναυτιλία, εμπόριο, επενδύσεις και εντός Διεθνών Οργανισμών και η Διάσκεψη Our Ocean Conference, το 2023 στον Παναμά και το 2024 στην Ελλάδα. Επίσης, με την ομόλογό μου υπογράψαμε Μνημόνιο Συναντίληψης των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Παναμά για την συνεργασία στη Διπλωματική Εκπαίδευση.
Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω την Υπουργό Εξωτερικών του Παναμά για τη στήριξη στην υποψηφιότητά μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη συνεργασία μας στον SICA ( τον Οργανισμό των κρατών της Κεντρικής Αμερικής), όπου η Ελλάδα θα αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή, αλλά και για την αποδοχή του αιτήματος για άνοιγμα ελληνικής Πρεσβείας στη χώρα.
Στα θέματα της συζήτησης ήταν και η ελληνική διασπορά στον Παναμά που λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μου στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, ξεναγήθηκα στο Μουσείο της Διώρυγας του Παναμά. Σε ειδικό σημείο με εκθέματα, το Μουσείο τιμά τον Έλληνα Καπετάνιο Νικήτα Μαυράκη από την Κάσο, πρώτο πλοηγό που διέσχισε τη Διώρυγα του Παναμά το 1914.
Η περιοδεία στη Νότια και Κεντρική Αμερική ολοκληρώνεται με την επίσκεψή μου στην Τζαμάικα, στην πρώτη, επίσης, όπως στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη, επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.

 

 

11.2.2023

Καρπαθιακά Νέα