Ο Ιταλός σέρφερ που προτείνει τον Αφιάρτη

Ο Ιταλός σέρφερ που προτείνει τον Αφιάρτη

Ο Alessandro Coda αυτό το καλοκαίρι βρέθηκε στην Κάρπαθο για windsurf, επέστρεψε στην πατρίδα του κι έγραψε ένα άρθρο στην σελίδα www.waterwind.it

Με αυτό τον τρόπο θέλησε να μοιραστεί την άριστη εμπειρία του από το νησί και ταυτόχρονα να δώσει μια περιγραφή των θέσεων που μπορεί κανείς να σερφάρει.

Σχεδίαζε το ταξίδι του δώδεκα μήνες, μάλιστα αναφέρει ότι είχε πολλές αμφιβολίες, που είχαν να κάνουν με την πανδημία και τους περιορισμούς της έκτακτης κατάστασης.

Όμως πήρε το ρίσκο, ταξίδεψε και πέρασε μια βδομάδα στην Κάρπαθο μαζί με τον 14χρονο γιο του.

Και δε λάθεψε! Όπως γράφει, «η Κάρπαθος είναι ιδανική για εκείνους που ήδη γνωρίζουν ή αρχίζουν να μαθαίνουν freestyle, ακόμη και για όσους θέλουν να διασκεδάσουν με τα κύματα».

Σημειώνει ότι τα κύρια σημεία βρίσκονται στο Αφιάρτη, στην περιοχή του Αεροδρομίου και είναι τα: CHICKEN BAY, GUN BAY, DEVILS BAY.

Τους αναφέρει με τη σειρά της γεωγραφικής θέσης τους, ξεκινώντας από το νότο και πηγαίνοντας βόρεια και μάλιστα σε χάρτη σημειώνει τις θέσεις τους.

Στις ημέρες που ο άνεμος είναι ισχυρός τα κέντρα των surf παρακολουθούν με GPS, από τη στεριά, για τυχόν προβλήματα.

Ο Alessandro προχωρά σε εκτενή περιγραφή των τριών θέσεων.

Για το CHICKEN BAY αναφέρει ότι πρόκειται για μια παραλία με κρυστάλλινα νερά μπροστά από το αεροδρόμιο. Παρομοιάζει μάλιστα το νερό με καθρέφτη και προτείνει στον υποψήφιο ταξιδιώτη να ξεκινήσε  από εδώ  να ασκείτε στο windsurfing και εδώ να μάθει ελιγμούς.

Επίσης σε αυτή τη θέση υπάρχει ένα πλεονέκτημα, ο άνεμος αυξάνεται προοδευτικά καθώς απομακρυνόμαστε από τον κόλπο, αλλά και το νερό παραμένει αβαθή, ακόμη και 80-100 μέτρα από την παραλία.

Σε αυτό το σημείο υπάρχουν τρεις επιχειρήσεις που ενοικιάζουν εξοπλισμό. O Alessandro κάνει αναφορά και για ένα «ωραίο εστιατόριο με θέα» όπου το προτείνει για μεσημεριανό γεύμα.

Ο GUN BAY είναι ο κόλπος που βρίσκεται βόρεια του CHICKEN BAY και τον χωρίζει από αυτόν ένα πολύ στενό ακρωτήρι. Σε αυτή τη θέση ο άνεμος είναι ισχυρότερος, αλλά πάνω από όλα σταθερός.

Ο Alessandro Coda πιστεύει ότι αυτός ο κόλπος είναι κατάλληλος για fsw ή σανίδες κυμάτων, ειδικά τις ημέρες που ο άνεμος ανεβαίνει.

Βορειότερος κόλπος είναι ο DEVILS BAY (ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΘΑ) και σε αυτόν ο Alessandro αναφέρει ότι

«οι σέρφερς μπορούν κυριολεκτικά  να κάνουν τα πάντα».

Διαλέγοντας τον παραλιακό δρόμο και πηγαίνοντας με κατεύθυνση  προς την πόλη ΑΡΚΑΣΑ, ο Ιταλός σέρφερ δίνει ακόμη μια θέση για προπόνηση, ωστόσο αναφέρει ότι σε αυτό το σημείο ο άνεμος είναι λίγο λιγότερο δυνατός.

Ο Alessandro Coda έζησε για μια βδομάδα τον Αφιάρτη κι έμεινε  ευχαριστημένος γιατί κατάφερε να κάνει το αγαπημένο του άθλημα κάθε μέρα. Ακόμη και στις ημέρες άφιξης και αναχώρησης, είχε τρίωρες προπονήσεις!

Προτείνει μάλιστα τον Αφιάρτη ακόμη και σε κείνους που δεν κάνουν σερφ, αφού όπως λέει, οι παραλίες είναι φανταστικές για κολύμπι ή ηλιοθεραπεία. Δεν ξέχασε το προσωπικό των εκεί επιχειρήσεων, όπως αναφέρει «του άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις» και τους χαρακτηρίζει «εξαιρετικούς». Έτοιμους να βοηθήσουν και να δώσουν συμβουλές σε όποιον τις χρειάζεται.

Δίχως ιδιαίτερη προβολή η περιοχή του Αφιάρτη, χρόνο με τον χρόνο, κατακτά όλο και περισσότερους λάτρεις του windsurfing, έχει αποκτήσει φήμη στον κόσμο όλων εκείνων που αγαπούν τα θαλάσσια σπορ και έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους διεθνής προορισμούς.