Ο συμπατριώτης μας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης στο Επιστημονικό Λαογραφικό συνέδριο της Καλαμάτας

Ο συμπατριώτης μας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης στο Επιστημονικό Λαογραφικό συνέδριο της Καλαμάτας
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Επιστημονικό Λαογραφικό Διήμερο 25 & 26 Μαϊου 2024, το οποίο συνδιοργάνωσαν το ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (που συμπλήρωσε 30 χρόνια ζωής) και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η γεραρά εταιρεία δημιούργημα του Νικολάου Γ. Πολίτη, η οποία συμπλήρωσε 115 χρόνια ζωής και δράσης, ανελλιπώς δραστηριοποιούμενη.
Η Διημερίδα ήταν υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και της ΣΧΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Κορυφαίοι Λαογράφοι συνυπήρξαν στην Καλαμάτα επί διήμερον και οι οκτώ (8) πρωτότυπες ανακοινώσεις που ακούστηκαν ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Το ίδιο ενδιαφέρουσες υπήρξαν και οι καίριες παρεμβάσεις των Ομιλητών αλλά και τα συμπεράσματά τους στο τέλος της δεύτερης Συνεδρίας.

Πολυπληθές κοινό παρευρέθηκε και άκουσε με προσοχή τα όσα κατατέθηκαν. Άνθρωποι των γραμμάτων, παλαιοί φοιτητές της Λαογραφίας, πολίτες με λαογραφικά ενδιαφέροντα, μέλη του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, συγγραφείς λαογραφικών δοκιμίων και πολλοί απλοί πολίτες.

Παρευρέθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, η Αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου, ο πρόεδρος της «Φάρις» Σωτήρης Κριτσωτάκης, ο πρόεδρος της κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, η πρόεδρος του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Κυριακού Μαρία Γερανέα και αρκετοί άλλοι.

Την εκδήλωση παρουσίασε η φιλόλογος Έβελιν Σκαρπαλέζου, μέλος του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας και της θεατρικής ομάδας «ΜΕΘΕΞΗ».

Προσφώνησαν ο πρόεδρος του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας κ. Καζάκος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης.

Χαιρέτησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλος, ο Κοσμήτωρ και Καθηγητής της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μανόλης Γ. Βαρβούνης και ο Κοσμήτωρ και Καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γεώργιος Β. Ανδρειωμένος.

Ακούστηκε το μελοποιημένο από την κ. Εύη Ντινοπούλου, μουσικό-καθηγήτρια φιλόλογο στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη «Στον Πολίτη». Ερμηνεύτηκε από τον Αντώνη Κουφουδάκη (κιθάρα) και τον Γιάννη Γαραντζιώτη (τραγούδι)”.

Δελτίο τύπου

1.6.2024
Καρπαθιακα Νέα