Στην Κάλυμνο ο ανδριάντας του Μιαούλη! Μέχρι πότε θα περιμένουμε στην Κάρπαθο να τοποθετηθεί ο ανδριάντας του ναυμάχου Λάμπρου Κατσώνη;

Στην Κάλυμνο ο ανδριάντας του Μιαούλη! Μέχρι πότε θα περιμένουμε στην Κάρπαθο να τοποθετηθεί ο ανδριάντας του ναυμάχου Λάμπρου Κατσώνη;

Αποφασίστηκε χθες Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023, η τοποθέτηση του ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη στην κεντρική πλατεία της Καλύμνου.  Μέχρι πότε θα περιμένουμε στην Κάρπαθο την τοποθέτηση του ανδριάντα του ναυμάχου Λάμπρου Κατσώνη στην παραλία των Πηγαδίων;… 

του Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη

Όπως πληροφορούμεθα οι προσπάθειες του Δημάρχου Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη και του Συμβούλου του Δρόσου Ταυλάριου, που ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια, απέφεραν καρπούς με την απόσπαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της έγκρισης τοποθέτησης του ανδριάντα του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στην κεντρική πλατεία της Καλύμνου. Στόχος του Δήμου είναι να γίνουν τα αποκαλυπτήρια στις 3 Σεπτεμβρίου, κατά τον προσεχή εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας του Γέροντα.

Ως γνωστόν ο ήρωας του 1821, Ανδρέας Μιαούλης, ήταν ο πρωταγωνιστής της Ναυμαχίας του Γέροντα, γεγονός που έχει συνδεθεί με την νεότερη ιστορία της Καλύμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πολεμικό αυτό γεγονός υπήρξε η μεγαλύτερη κατά θάλασσαν σύγκρουση της Επανάστασης του 1821 και έληξε με μεγάλη νίκη των Ελλήνων εναντίον του συνασπισμένου Τουρκο-Αιγυπτιακού στόλου.

Στη συγκεκριμένη ναυμαχία συμμετείχε υπό την πλοιαρχία του δασκάλου Διακανδρά και το σκάφος που ναυπήγησε στο Καραοστάσι του Βρόντη ο Παραστάτης Καρπάθου και Νήσων Χατζηλίας Οικονόμου, το οποίο και δώρησε στην Επαναστατημένη Πατρίδα.

Ο μπρούτζινος ανδριάντας του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, ένα εντυπωσιακό γλυπτό ύψους 2 μέτρων, είναι έργο του γνωστού Καλύμνιου γλύπτη και μαθηματικού Σακελλάρη Κουτούζη, η αγορά του οποίου κόστισε στο Δήμο Καλυμνίων περί τα 30.000€.

Στη φωτογραφία φαίνεται το γύψινο πρόπλασμα του ανδριάντα.

Όπως εξηγεί ο Σακελλάρης Κουτούζης για τη δημιουργία του αυτή, χρησιμοποίησε  ως πρότυπο την ζωγραφική απόδοση του von Hess με τον Ανδρέα Μιαούλη μετά τη νικηφόρα ναυμαχία του Γέροντα.

Το συγκεκριμένο μάλιστα έργο του το δημιούργησε στο πλαίσiο του εορτασμού των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, αφού ο Ανδρέας Μιαούλης έδρασε στην περιοχή της Καλύμνου.

Ο Καλύμνιος γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης

Όπως γνωρίζουν, όσοι συμπατριώτες μας παρακολουθούν τα πολιτισμικά δρώμενα της Καρπάθου, το έτος 2010 ξεκίνησε, μετά από εισήγηση και με τις οργανωτικές προσπάθειας του γράφοντος ως Υπεύθυνου Δράσης και αργότερα Προέδρου του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.), να τιμάται στο νησί μας η —αγνοημένη ως τότε— επέτειος της νικηφόρας Ναυμαχίας της Καρπάθου, που έδωσε απέναντι στον Ριαλάμπεη του Οθωμανικού Σουλτανικού Στόλου ο Έλληνας Επαναστάτης Λάμπρος Κατσώνης στις 20 Αυγούστου του 1788 στ’ Ανατολικά της Καρπάθου. Οι εορτασμοί επαναλαμβανόντουσαν κατ’ έτος μέχρι το έτος 2013.

Έκτοτε οι “άξιοι” … ιθύνοντες του προαναφερθέντος φορέα έκριναν σκόπιμη και εξόχως πατριωτική …την κατάργησή τους!!!

 

Φωτογραφικό πλάνο από τον 2ο εορτασμό της Ναυμαχίας της Καρπάθου, Διαφάνι 2011

 

Στιγμιότυπο από τον 4ο εορτασμό της Ναυμαχίας της Καρπάθου, Πηγάδια 2013

 

Παρά ταύτα ο αγώνας του υποφαινομένου για την ανάδειξη του μοναδικού αυτού για τον τόπο μας ιστορικού γεγονότος δεν σταμάτησε. Τουναντίον για μακρό χρονικό διάστημα χτύπησα, με την ιδιότητα του Συμβούλου Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου, πολλές πόρτες ποικίλων πιθανών χορηγών με σκοπό τη χρηματοδότηση της κατασκευής του ανδριάντα του Ήρωα Λάμπρου Κατσώνη και την τοποθέτηση του σε περίοπτη θέση του λιμανιού των Πηγαδιών της Καρπάθου.

Δυστυχώς ως σήμερα κανένας υπεύθυνος φορέας του τόπου δεν ενδιαφέρθηκε να στηρίξει αληθινά την όλη προσπάθεια.

Ως πότε, αλήθεια, θα περιμένουμε την κατασκευή και τοποθέτηση του ανδριάντα του θρυλικού ναυμάχου Λάμπρου Κατσώνη στην Κάρπαθο;;;….!  

22.6.2023

Καρπαθιακά Νέα