ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ
Είχα την τύχη και την τιμή να συμμετέχω στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που διοργάνωσε η Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου κα Καλλιόπη Νικολαΐδου στο Μέγαρο Ευαγγελιστρίας Πηγαδίων χτες Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 παρουσιάζοντας μία γυναίκα που έμεινε στη μνήμη των Δωδεκανησίων για την προσφορά της στην πατρίδα, την Κυρά της Ρω.
Συγχαίρω την κα Έπαρχο για την πρωτοβουλία της να αναδείξει το ρόλο της Καρπαθιάς γυναίκας στην οικογένεια, την κοινωνία, την πατρίδα μέσα από αυτή την εξαιρετική εκδήλωση και εύχομαι να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Κεντρική ομιλήτρια δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την κα Σοφία Παράσχου-Χατζηδημητρίου, μία Καρπαθιά με επιτυχημένη πορεία ως Φιλόλογος, ως Σχολική Σύμβουλος, ως Καθηγήτρια Πανεπιστημίου και ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων με σπουδαίες διακρίσεις. Μας συγκίνησε με τον μελίρρυτο λόγο της και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σπουδαία ήταν η συμβολή της καρπαθιάς γυναίκας στην ιστορία του νησιού μας.
Άξιες και ικανές ομιλήτριες, η Μαρία Λάμπρου, Φαρμακοποιός, παρουσίασε τη ζωή και την επιτυχημένη πορεία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, μέχρι την εκλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μας της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας και η Βασιλεία Βασιλαράκη, Φιλόλογος, που παρουσίασε την Μελίνα Μερκούρη, τη γυναίκα που διακρίθηκε για την προσφορά της στον πολιτισμό.
Άξια, επίσης, η Δήμητρα Διαβολίτση στις εκφωνήσεις και στην παρουσίαση συνολικά της εκδήλωσης και η Κατερίνα Νάζου στην όλη οργάνωση και το συντονισμό.Συγχαρητήρια θερμά σε όλες.
Ένα ιδιαίτερο συναίσθημα διακατείχε όλες και όλους τους παρευρισκόμενους κατά τη βράβευση των γυναικείων συλλόγων που προσφέρουν ουσιαστικό και βαρυσήμαντο έργο στα χωριά τους.
Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Εκκλησιαστικού Μεγάρου Πηγαδίων, γυναίκες Καρπαθιές που η καθεμιά από το δικό της μετερίζι, από εκεί που έχει τάξει τον εαυτό της να δίνει τον δικό της τίμιο αγώνα, για να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς της ρόλους: για την οικογένειά της, για το χωριό της, για την επιστήμη, για το επάγγελμά της, για την επιχείρησή της. Ήταν ένα υπέροχο ψηφιδωτό και οι ψηφίδες του γυναίκες, άξιες και δυναμικές, στυλοβάτες στα χωριά τους, που κρατούν άσβεστες τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και είναι στηρίγματα στις Εκκλησίες σε όλα τα χωριά παρά τις δυσκολίες των καιρών και της ζωής στο ακριτικό μας νησί. Επίσης, υπέροχο ήταν να κοιτά η μια την άλλη στα μάτια με σεβασμό αντλώντας μια ανομολόγητη δύναμη.
Σήμερα γιορτάσαμε την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου. Λαμπρότερο παράδειγμα γυναίκας που έταξε τη ζωή της να φυλάει μια βραχονησίδα στην άκρη του Αιγαίου, μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια, δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την Καστελλοριζιά Δέσποινα Αχλαδιώτου, την Κυρά της Ρω.
Είναι η γυναίκα που στο πέρασμα των 92 χρόνων της ζωής της έζησε τη σκλαβιά τριών κατακτητών: των Τούρκων, των Ιταλών και των Γερμανών.
Η Κυρά της Ρω έμεινε γνωστή στη συνείδηση μας γιατί επί 40 σχεδόν χρόνια, ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και τη κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου.
Η Κυρά της Ρω είναι η γυναίκα-σύμβολο που θυμίζει σε όλους τους Έλληνες μα περισσότερο στους Τούρκους ότι η ακριτική βραχονησίδα της Ρω, όπως όλα τα Δωδεκάνησα, κατοικείται από την αδούλωτη εκείνη ψυχή της Δωδεκανήσιας γυναίκας που άντεξε έξι αιώνες σκλαβιάς και δε γονάτισε μπροστά σε αμέτρητους κατακτητές, Σαρακηνούς, Βενετούς, Τούρκους, Ιταλούς, Γερμανούς, Άγγλους, της γυναίκας. Που γαλούχησε τα παιδιά της μιλώντας την γλώσσα την ελληνική, που τους έδειξε να κάνουν το σταυρό τους μέσα στην Εκκλησία του Χριστού. Που τραγούδησε στ’ αυτί το πρώτο τους νανούρισμα, που τους έμαθε το σκοπό και το τραγούδι, που άστραφτε και βρόνταγε το χέρι της μέχρι να μάθουν το χορό, που έμαθε στα κορίτσια της το κέντημα και το πλεχτό και το υφαντό και το νοικοκυριό, που τα μεγάλωσε με τα ήθη και τα έθιμα όλα εκείνα που είχε μάθει από τη μάνα και τη γιαγιά της. Όλα ελληνικά. Μόνο ελληνικά…
Η σημερινή γυναίκα, η Δωδεκανήσια, η Καρπαθιά έχει στην δική μας εποχή να παίξει έναν πολύπλευρο, πολύπλοκο και βαρυσήμαντο ρόλο στο πώς θα γαλουχήσει τις επόμενες γενιές Δωδεκανησίων. Και έχει να πολεμήσει σειρήνες των καιρών ύπουλες και αόρατες, που δύσκολα τις διακρίνεις…
Η Κυρά της Ρω φύλαξε Θερμοπύλες….
Κι εμείς οι γυναίκες που οι ρίζες της ζωής μας είναι σε τούτα τα ακριτικά βράχια των Δωδεκανήσων πρέπει να είμαστε υπερήφανες και πρέπει να είμαστε σίγουρες για τον εαυτό μας ότι παρά τις δυσκολίες των καιρών μπορούμε να φυλάμε Θερμοπύλες.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!! Τις Ελληνίδες, τις νησιώτισσες, τις Δωδεκανήσιες, τις Καρπαθιές!
Χρόνια πολλά στα ελεύθερα Δωδεκάνησά μας!!
https://youtu.be/wtlKHBILTO0