Καλώδια επικοινωνίας και καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Καλώδια επικοινωνίας και καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Γράφει ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου Μανώλης Παραγυιός

Με ενδιαφέρον, κυρίως λόγω τεχνικου αντικειμένου , διάβασα την δημοσίευση του πρώην Δημάρχου κ. Χανιώτη και θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις επί των γραφομένων του .

Αρχικά να αναφέρω ότι μέχρι και το 2019 δεν υπήρχε καμία χρηματοδότηση για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική χώρα .

Το 2020 , εξασφαλίστηκε το ποσό των 1.5 δισεκατομμυρίων ευρώ , για την διασύνδεση των Δωδεκανήσων μεταξύ των οποίων και η Κάρπαθος .

Λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού μας υπήρχαν δύο επιλογές : διασύνδεση με την Κρήτη ή διασύνδεση με τη Ρόδο .

Η δεύτερη επιλογή αποφασίστηκε κατόπιν προκαταρκτικής χρηματοοικονομικής μελέτης η οποία έκρινε οικονομικά πιο συμφέρον το κόστος της σύνδεσης των νησιών της Επαρχίας μας με τη Ρόδο από ότι με τη Κρήτη .

 

Πάμε τώρα στο παρελθόν .

Η αλλαγή προτεραιότητας στην υποθαλάσσια διασύνδεση της τηλεπικοινωνίας των νησιών η οποία έγινε κατόπιν αλλαγής του σχεδιασμού ( δεν το γνωρίζω αλλά δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω πως άλλαξε κατόπιν παρέμβασης ο σχεδιασμός αυτός ) έχει διαφορετικές παραμέτρους από την ηλεκτρική διασύνδεση αυτών .

Όπως πιθανόν δεν γνωρίζει ο κ. Χανιώτης η πόντιση καλωδίου με οπτική ίνα είναι πολύ χαμηλότερου κόστους από την πόντιση καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας .

Ενδεικτικά αναφέρω , και στο άρθρο που επισυνάπτεται στο κείμενο αναγράφεται καθαρά , ότι μόνο για την διασύνδεση των Δωδεκανήσων το κόστος ανέρχεται σε 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ .

Το αντίστοιχο κόστος για την διασύνδεση όλων αυτών των νησιών με οπτική ίνα , δεν θα ξεπερνούσε τα 20 εκατομμύρια .

Η πολλή μεγάλη διαφορά στο κόστος ( η οπτική ίνα κοστίζει περίπου 98% φθηνότερα από το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ) έγκειται στα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο καλωδίων , δεν υπάρχει λόγος να υπεισέλθω σε τόσο εξειδικευμένα θέματα .

Η αλλαγή λοιπόν προτεραιότητας είχε πολλή μικρή μεταβολή στο κόστος του έργου .

Για το λόγο αυτό άλλωστε , επειδή το κόστος της οπτικής ίνας είναι πολύ χαμηλότερο η Κάρπαθος, αυτή τη στιγμή, είναι συνδεδεμένη και με την Ρόδο και με την Κρήτη με οπτική ίνα .

Αντίθετα στην ηλεκτρική διασύνδεση, αν άλλαζε ο σχεδιασμός ( σύνδεση με Κρήτη αντί για Ρόδο ) αυτόματα θα μεταβαλλόταν και το κόστος κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ .

Δε νομίζω ότι θα συμφωνήσει κανείς να ξοδευτούν περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα ( πρόχειρος δικός μου υπολογισμός ) , απλά για να συνδεθεί η Κάρπαθος και η Κάσος 6 χρόνια νωρίτερα με την ηπειρωτική χώρα .

Εν κατακλείδι , υπάρχει τεράστια διαφορά στο κόστος των καλωδίων τηλεπικοινωνίας και των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για αυτό και στην δεύτερη περίπτωση τα κριτήρια που τίθενται για την διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι πολύ πιο αυστηρά .

Οι παραπάνω επισημάνσεις γίνονται χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης, στα πλαίσια ενός δημόσιου διαλόγου που οφείλει να είναι γόνιμος για την καλύτερη ενημέρωση όλων μας .

Κυρίως , όπως έγραψα και στην αρχή, λόγω του ενδιαφέροντος μου για το συγκεκριμένο αντικείμενο .

Με τιμή , Εμμανουήλ Ι. Παραγυιός