Το καλοκαιρινό σχολείο στις Πυλές Καρπάθου συνεχίζει τα μαθήματα του

Το καλοκαιρινό σχολείο στις Πυλές Καρπάθου συνεχίζει τα μαθήματα του

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022 στο θερινό Σχολείο Πυλών Καρπάθου βρέθηκαν ο π.Μιχαήλ Φράγκος, Μαθηματικός και η Πρεσβυτέρα Τριάδα Μανέτα, Δασκάλα.

Μετά την πρωινή προσευχή και την έπαρση της σημαίας ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο, ξεκίνησαν τα μαθήματα. Την πρώτη ώρα μιλήσαμε για την “Πατρίδα” και ειδικά την κοινή μας μάνα την Ελλάδα, η οποία μας συνδέει όλους, αν και αρκετοί δεν κατοικούμε στην χώρα.

Μιλήσαμε για την γεωμορφολογία της, τα βουνά, τα ποτάμια, τα πελάγη, τα νησιωτικά συμπλέγματα. Αλλά βεβαίως και για την ένδοξη ιστορία της από τα αρχαία χρόνια και τον Παρθενώνα, το Μακεδόνα Μ.Αλέξανδρο, για την Κωνσταντινούπολη και την Αγια Σοφιά, τους ήρωες του ’21 και το έπος του ’40.

Συμπεράναμε τη βαριά κληρονομιά που λάβαμε απ’ τους προγόνους μας. Κλείσαμε με αναφορά σε παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και εδέσματα. Προλάβαμε και ένα κουίζ 20 ερωτήσεων.

Στη δεύτερη ώρα μιλήσαμε για την Πίστη και τη μετάβαση από την παλιά θρησκεία στο Χριστιανισμό και τον Απόστολο Παύλο. Μιλήσαμε για τη Βάφτιση και τον Σταυρό ως σύμβολο νίκης. Μιλήσαμε για τη σημασία της Θείας Ευχαριστίας για τους πιστούς και μάθαμε την ονομασία των ιερών Σκευών και της προετοιμασίας της Προσκομιδής.
Συμπληρώσαμε και ένα φυλλάδιο αντιστοίχισης με τους Προστάτες Αγίους.

Την τρίτη ώρα ήταν η ώρα για παιχνίδι! Αναζητήσαμε τα κρυμμένα “δώρα” και παίξαμε κυνηγητό ουρών. Δεν ἐλειψαν τα κεράσματα και οι δροσεροί χυμοί!

Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Ν. Μαυρολέων