Στα αντικαταθλιπτικά το έριξαν και οι Δωδεκανήσιοι στη διάρκεια της καραντίνας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατική».
Σε ό,τι αφορά στα αντικαταθλιπτικά/αγχολυτικά σκευάσματα σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, το 2020 καταγράφηκε αύξηση που ξεπερνά το 25% στα συνταγογραφούμενα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, ενώ σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα-φυτικά σκευάσματα η αύξηση ξεπερνά το 40% (!) στα Δωδεκάνησα.
Τα ποσοστά αυτά, κατ΄αναλογία, ταυτίζονται με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στην Αττική στη διάρκεια της καραντίνας σύμφωνα με τα οποία προέκυψε αύξηση 31% στα αντικαταθλιπτικά.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, κληθείς να σχολιάσει την αύξηση που καταγράφεται στην χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών σκευασμάτων, επισήμανε πως η ψυχική υγεία των ανθρώπων κλονίστηκε σημαντικά στη διάρκεια της καραντίνας, ενισχύοντας παράλληλα σημαντικά τα προβλήματα που ενδεχομένως προϋπήρχαν.
Όπως ανέφερε ο κ. Ν. Φουτούλης, το ψυχικό κόστος του lockdown είναι σημαντικό και δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Επιπλέον έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι στη διάρκεια της καραντίνας αρκετοί ήταν εκείνοι που αντί να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να τον συμβουλευτούν είτε τροποποίησαν μόνοι τους τις δοσολογίες είτε -ακόμα χειρότερα- «δανείστηκαν» αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά ή ηρεμιστικά χάπια από συγγενείς και φίλους χωρίς να απευθυνθούν στο γιατρό για την εκτίμηση της κατάστασης της ψυχικής τους υγείας.
«Τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα, τα οποία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση είναι απαραίτητο να λαμβάνονται καθ΄υπόδειξη του ιατρού. Παρατηρήσαμε το φαινόμενο στη διάρκεια της καραντίνας τα ηρεμιστικά και τα αντικαταθλιπτικά να… αλλάζουν χέρια, γεγονός το οποίο εγκυμονεί κινδύνους. Πρέπει να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία η οποία έχει κλονιστεί σοβαρά στη διάρκεια της καραντίνας και να ακολουθούνται κατά γράμμα οι υποδείξεις και οι συμβουλές των ιατρών», λέει ο κ. Φουτούλης ο οποίος έθεσε ακόμα μια παράμετρο που εγκυμονεί κινδύνους, αυτή της αγοράς σκευασμάτων αμφιβόλου προέλευσης και σύστασης από το διαδίκτυο.
«Είναι απολύτως κατανοητό ότι ο φόβος για τυχόν προσβολή από covid-19, της έκθεσης στον ιό, ή της νόσησης δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα. Γι΄αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και όχι τον φίλο μας ή τον συγγενή μας και βεβαίως όχι να καταναλώνουμε σκευάσματα από το ίντερνετ με δέλεαρ την πολύ χαμηλή τιμή και που δεν είμαστε βέβαιοι ότι πωλούνται από νομίμως λειτουργούντα καταστήματα. Αυτή είναι ακόμα μια μεγάλη παγίδα», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου επαναλαμβάνοντας ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητο να ακολουθείται μόνο κατόπιν σύστασης γιατρών και ψυχιάτρων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνδυασμός της νόσου, των κοινωνικών συνεπειών της και των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει, θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην ψυχική υγεία, με μακροχρόνιες συνέπειες, μια πραγματικότητα που καθιστά αναγκαία τη δυνατότητα πρόσβασης όλων -ενηλίκων και ανηλίκων- σε φορείς ψυχολογικής υποστήριξης.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ακριβώς λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που έχει επιφέρει η πανδημία, να μην είναι εφικτή η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό ή να περνά σε δεύτερη μοίρα γι αυτό και είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι δομές στις οποίες ο πολίτης μπορεί να έχει δωρεών πρόσβαση.
Εκτιμάται ότι μετά το δεύτερο lockdown, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα κλονιστούν ψυχικά, ενώ ήδη, σε ευρύτερο επίπεδο, καταγράφεται αύξηση καταθλίψεων, κρίσεων πανικού, διαταραχών, βίας κατά των γυναικών, εξαρτήσεων όλων των τύπων και αυτοκτονιών.
Πηγή:www.dimokratiki.gr