Η μελέτη κυματικής διαταραχής εντός της λιμενολεκάνης που παρουσίασε ο ειδικός επιστήμων κ. Κων/νος Γιαμίν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε δεν κατάφερε να πείσει τους κατοίκους των Πηγαδίων (προπάντων) που είναι οι μόνοι μάρτυρες επί σειράν ετών των ακραίων καιρικών φαινομένων με τις αγριεμένες θάλασσες.
Ο όρος κυματική διαταραχή που ο κ. Γιαμιν επανελάμβάνε αδιαλείπτως δημιούργησε αγωνιώδη φόρτιση και επανέφερε εφιαλτικές εικόνες στους κατοίκους που έζησαν προ της κατασκευής του υπάρχοντος λιμενοβραχίονα. Ως εκ τούτου η πρόταση για κατεδάφιση του λιμενο βραχίονα έστω τμήματος αυτού είναι μια απόφαση που όλοι οι κάτοικοι της πόλης αντιτίθενται σθεναρώς.
Εντός των ημερών η Επιτροπή Σχεδιασμού κ’ Ανασυγκρότησης Λιμένων(Ε. Σ. Α. Λ Υ. Ε. Ν) προκειται να αποφανθεί και να επικειρωποιήσει την 3η λύση σχεδιασμού λιμένος που υπεβλήθη εκ νέου με πρόταση κατεδάφισης του λιμενοβραχίονα κατά 45μ αυτή τη φορά με ωφέλημο μήκος 40μ (ως αναφέρεται).
Γεννάται το εξής ερώτημα που απευθύνεται στα αξιότιμα Μέλη της εν λόγω Επιτροπής του Υ. Ε. Ν Όταν έχουν απορριφθεί οι δύο προηγούμενες λύσεις σχεδιασμού λιμένος Καρπάθου που προέβλεπαν κατεδάφιση 70μ και 50 μ αντιστοίχως του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα, με ποια αιτιολογία θα δοθεί έγκριση στην 3η λύση με πρόταση κατεδάφισης των 45 μέτρων;;
Ο κ. Κων/νος Γιαμίν αναφέρει ότι η ΕΣΑΛ δεν τον υποχρεώνει πλέον να υποβάλει νέα μελέτη κυματικής διαταραχής;! Εάν αληθεύει αυτό δε δημιουργούνται υπόνοιες;;
Ας επανέλθουμε στην παρουσίαση μελέτης κυματικής διαταραχής για να σχολιάσουμε καλοπροαίρετα τα ισχυρισθέντα από τον κ Γιαμίν.
Για να γίνεται κατανοητό το σχόλιο θα υποβάλεται κάθε φορά ως ερώτημα στον μελετητή.
1. Αληθεύει και είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι κυματική διαταραχή στη λιμενολεκάνη θα παρουσιάζεται κάθε πέντε χρόνια; (Εννοείτε σε ακραίες καιρικές συνθήκες);
2.Γνωρίζετε κάθε πότε φυσάει βοριάς (τραμουντάνα) στον όρμο των Πηγαδίων; Πως ισχυρίζεσθε ότι ότι μόνο μία φορά το χρόνο θα βρίσκει είσοδο το κύμα του βοριά στο κατεδαφισμένο άνοιγμα για να ταράξει τη λιμενολεκάνη και να πλήξει το κεντρικότερο και νευραλγικότερο τμήμα του παραλιακού δρόμου στη θέση “Συντριβάνι”.;;
3.Είναι εφικτή λύση η εναπόθεση φυσικών ογκόλιθων προστασίας στη θέση αυτή όταν η απόσταση από τον βραχίονα της μαρίνας μετά την επέκταση του παραλιακού δρόμου θα είναι λιγότερη των 50 μέτρων;.
4.Είσθε βέβαιος ότι το κύμα που θα δημιουργήσει κυματική διαταραχή θα έχει ύψος μόνο 50-80 εκατοστά μετρούμενο απότην επιφάνεια της θάλασσας; Παρατήρηση: Το κύμα που θα περάσει από το στόμιο αυτό, θα κατακλύσει τη προκυμαία του Λιμεναρχείου και θα χυθεί στο εσωτερικό της μαρίνας με όλες τις απρόβλεπτες συνέπειες για τα πλεούμενα.
5.Όταν ένας κυματισμός διέρχεται από ένα άνοιγμα ακολουθεί με την ορμή που έχει ευθεία πορεία με πλάτος ίσον με αυτό του ανοίγματος, ή διαχέεται προς κάθε κατεύθυνση (εν είδει βεντάλιας);; (Το κύμα προφανώς δεν είναι το νερό που τρέχει στο αυλάκι του ούτε χείμαρρος στη κοίτη του.)
6.Τα διαγράμματα κυματικής ηρεμίας με χρώμα μπλέ και κυματικής διαταραχής με χρώμα κόκκινο το μεν πρώτο ως απεικονίζεται με σχεδόν ορθογώνιο σχήμα το δε έτερον με ροή μικρού πλάτους (όσον το άνοιγμα), ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;; (Ιδε ανωτέρω παρατηρήσεις).
Συμπέρασμα : Αναγνώριση στους επιστήμονες που χειρίζονται με γνώση τα ηλεκτρονικά μέσα προσφέροντες τις υπηρεσίες τους για περαιτέρω ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κατά τα άλλα είναι εξ ίσου απαιτητικοί στην τροφοδοσία των δεδομένων που τους παρέχουμε για να μας ανταποδώσουν χρήσιμα και αποτελεσματικά συμπεράσματα.
Προσωπική γνώμη: Όταν επιστήμων αναλαμβάνει μελέτη οιουδήποτε έργου, οφείλει να επισκεφθεί τον τόπο που θα εξυπηρετήσει το έργο αυτό αντλώντας από τους κατοίκους χρήσιμες πληροφορίες θα τον βοηθήσουν πραγματικά.
Διότι όπως λεει παροιμία Καρπάθικη: “Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δε τα ξέρει ο μουσαφίρης”
Ντινος Καραξης.