Ανταπόκριση Βάσος Ανδρέου
Η καρπαθιακή μετανάστευση και εγκατάσταση στην Αυστραλία πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια: (α) Ο προπολεμικός οικισμός (1935-1939) και (β) ο μεταπολεμικός (1946- 1974). Ενενήντα τοις εκατό των Καρπαθίων που εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία προέρχονταν από δύο χωριά – Πύλες και Όθος – τα υπόλοιπα προέρχονταν από τα χωριά Όλυμπος, Βωλάδα, Μενέτες, Μεσοχώρι και Απέρι. Ο Μανώλης Τσιραγάκης ήταν ο πρώτος Καρπάθιος έποικος στην Αυστραλία. Έφτασε στο Σίδνεϊ το 1932 και εργάστηκε στο Newtown. Το 1935 ο Μανώλης μετακόμισε στο Queanbeyan και εργάστηκε στα τοπικά καφέ.
Ο καρπαθιακός Σύλλογος Αυστραλίας (Karpathian Progressive Association of Australia ιδρύθηκε από Kαρπάθιους μετανάστες το 1959 στην Κάμπερα.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο Αποτελούνταν από τους συμπατριώτες μας: Νικόλαο Πάχο Κωσταντίνο Μαντινάο , Γεώργιο Λέου , Γεωργιο Οικονομίδη, Μιχαήλ Βασιλειώτη , Εμμανουήλ Ξηράκη Και Φράγκιο Διακοβασίλη .
Από τη δημιουργία του ο Σύλλογος Καρπαθίων Αυστραλίας είχε στόχο να σταθεί και να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους Καρπάθιους, την ελληνική κοινότητα Αυστραλίας και βέβαια την Κάρπαθο.
Στην 1η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που έχει προκύψει έχει ως εξής:
Μιλτιάδης Βασιλειωτης Πρόεδρος, Ιωάννης Μαντίναος Αντιπρόεδρος, Μαρία Θεοχαρίδη Ταμίας, Γιώργος Κωνσταντινίδης Γραμματέας. Μέλοι : Φίνα Βάσιλειωτου, Φραγκιός Κόκκινος, Μιχάλης Θεοχαρίδης, Θεοδώρα Βασιλειώτου, Αντώνης Βασιλειώτης.
Όλες αυτές τις δεκαετίες ο Σύλλογος έχει στόχο να βοηθά τους μετανάστες Καρπάθιους καθώς και την ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας. Επίσης να συνεισφέρει οικονομικά στο νησί και την πατρίδα.
Ήταν καθοριστική η βοήθεια του Συλλόγου στην ανακαίνιση του καθεδρικού ναό της Καρπάθου ενώ αρκετές φορές βοήθησε στις ανακαινίσεις ναών και μοναστηριών. Επίσης φρόντισε τα θύματα σεισμού στην Ελλάδα. Συνέβαλε αποτελεσματικά στις τοπικές εκκλήσεις της Αυστραλίας, προσέφερε σημαντικό ποσό για την κατασκευή του Πολεμικού Μνημείου στην Καμπέρα, στον Ελληνικό Σύλλογο της Καμπέρα και στις εκκλήσεις της Ελληνικής Κοινότητας.
Στόχοι του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι η συνέχεια και η εξέλιξη του έργου των προκατόχων. Να διατηρηθούν τα ήθη και έθιμα του τόπου, να κρατηθεί ενωμένο το καρπαθιακό στοιχείο και οι Καρπάθιοι της παροικίας μας ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει όλος ο πλανήτης.
Κάθε χρόνο ο σύλλογος διοργανώνει το ετήσιο Bbq των Καρπάθιων, εκεί δίνεται η ευκαιρία σε όλα τα παναυστραλιανά μέλη του συλλόγου να βρεθούν και να ανταλλάξουν απόψεις. Να θυμηθούν τα παλιά και να μιλήσουν για το αγαπημένο τους νησί. Διοργανώνεται επίσης χριστουγεννιάτικο πάρτυ για όλα τα παιδιά των μελών του συλλόγου. Ένα απ’τα μεγαλυτέρα, ίσως το μεγαλύτερο event της ελληνικής παροικίας στην Καμπέρα είναι to Karpathian Tuross Classic fishing competition. Μια διοργάνωση που κρατά με επιτυχία για 23 χρόνια.
Φέτος βέβαια όλα είναι διαφορετικά λόγω πανδημίας, το νέο ΔΣ ετοιμάζει και οργανώνει το πρόγραμμα του.