Η Κάρπαθος αντιστέκεται! Ο αρραβώνας του Γιάννη και της Σοφίας

Η Κάρπαθος αντιστέκεται! Ο αρραβώνας του Γιάννη και της Σοφίας

 

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς 

Κι όμως σε πείσμα των καιρών η Κάρπαθος παραμένει ζωντανή! Οι νέοι, που επιμένουν να ζουν στο νησί, ερωτεύονται, παντρεύονται και κάνουν παιδιά, που και εκείνα, με τη σειρά τους, αφού αγναντέψουν τον κόσμο θα παραμείνουν εδώ.

Θέλουμε να περιγράψουμε τη συγκίνηση, αλλά κυρίως θέλουμε να καμαρώσουμε το φως απ΄τη φλόγα του έρωτα! Πρόκειται για δυο νέα εξαίρετα καρπαθόπουλα. Ο Γιάννης κι Σοφία!

Και για να δώσουμε μια πλήρη εικόνα, όπως έκαναν τα περασμένα χρόνια, πρόκειται για τον Γιάννη Χαλκιά.  Οι γονείς του κατάγονται από το Σπόα (ή αν θέλετε «τα» Σπόα, γιατί νομίζω  ότι έτσι είναι το σωστό αλλά οι Σποΐτες ανέκαθεν έλεγαν «το» γιατί το συνδύαζαν με το χωριό.. πάω στο χωριό (Σπόα)

Ο πατέρας του ήταν ο Γιώργος Χαλκιάς. Παιδονόμος στο Απέρι. Τον γνώρισαν εκατοντάδες μαθητές και όλοι τον αγάπησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι ήθελαν να έχουν την καλύτερη θέση μέσα στην καρδιά του! Και για αυτό έλεγαν, «εμένα ο Γιώργος Χαλκιάς με αγαπούσε πιο πολύ από όλους», που δείχνει πόση προσοχή έδινε στο κάθε παιδί, ώστε κάθε ένα να αισθάνεται ξεχωριστό και φίλος του. Ήσυχος άνθρωπος, πράος και πολλοί  λένε ότι η ηρεμία και η καθαρότητα του Γιάννη θυμίζει τον πατέρα του.

Όμως ο Γιάννης Χαλκιάς έχει καταγωγή κι από τους Σισαμήδες. Από τους ικανότερους ψαράδες του νησιού με πρώτον από όλους φυσικά τον πάππου του, τον θρύλο  καπετάν Νικόλα Σισαμή και για να πω ακόμη μια κουβέντα έχει γιαγιά την εξαιρετική Καλλιόπη με καταγωγή από την Όλυμπο το γένος Νικολάου Κρητικού. Από αυτό το DNA  έχει πάρει την σπιρτάδα, τον ζήλο, μα και την δημιουργικότητά.

Ο Γιάννης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και εκεί ήταν προπονητής σκάκι σε ομάδα Α’ Εθνικής. Με αυτό έχει ασχοληθεί και στην Κάρπαθο. Από το δικό του μεράκι κατάφερε να ανεβάσει κατά πολύ το επίπεδο του αθλητισμού στο νησί.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το καλοκαίρι, ο Γιάννης αντί να ξεκουράζεται και να γυρνά τις παραλίες, προτίμησε να γίνει εποχικός πυροσβέστης! Σημειώστε μάλιστα ότι πέρασε πρώτος στην Κάρπαθο χάρη στα εφόδια που διαθέτει. Τόσο λόγω κατάρτισης σε υπολογιστές και ξένες γλώσσες όσο και των ειδικών δυνάμεων που υπηρέτησε. Έτσι κατάφερε να καλύψει από εκεί το εισόδημά του ώστε να κάνουν τα παιδιά δωρεάν μαθήματα την εποχή του κορωνοϊού.

Επίσης στα μαθήματα διδάσκει πολλές γνώσεις που οι μαθητές χρησιμοποιούν στη ζωή τους. Για παράδειγμα υπάρχει ξεχωριστό κομμάτι του μαθήματος όπου διδάσκονται οι αξίες της ζωής, η αθλητική ψυχολογία, όπως κι άλλα χρηστικά μαθήματα-εργαλεία για την υγιή πνευματική ζωή των παιδιών. Αν πάλι ξεκινήσω να γράφω για την αγάπη του στη μουσική και την προσήλωση του στην παράδοση ε τότε θα μας πάρει η νύχτα! Πάντως ο γάμος τους θα είναι ευκαιρία να ζήσουμε ένα δυνατό κι αυθεντικό καρπάθικο γλέντι.

Κι από την άλλη ερχόμαστε στην Σοφία. Οι γονείς της είναι ο Παναγιώτης και Ιωάννα Βιτώρη. Κάτοικοι Μενετών και ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Astron Princess. Έχουν δύο κορίτσια. Η Σοφία είναι η μεγαλύτερη ενώ και η δεύτερη κόρη έχει επιστρέψει στο νησί.

Η Σοφία είναι πολιτικός μηχανικός. Δύο χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου της, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επέλεξε να μείνει στο τόπο της. Προσλήφθηκε με σύμβαση από τον Δήμο Καρπάθου και εργαζόμενη στην πολεοδομία του Δήμου ολοκλήρωσε μόλις σε 2 μήνες την σύνταξη και οργάνωση του φακέλου του ΕΠΑΛ Καρπάθου. Πολύ σημαντικό έργο που για χρόνια δεν προχωρούσε.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί συνάδελφοι της την αποκαλούν «το αστέρι του Δήμου»! Παρόλο που σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον βρίσκεται μικρό χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά τα γράφω γιατί πρόκειται για δυο εξαιρετικά παιδιά που αποφάσισαν να ενώσουν τις μοίρες τους πάνω στην Κάρπαθο! Κι αυτό, όπως ήδη ανέφερα, είναι ελπιδοφόρο και χαρμόσυνο. Και οι δυο έχουν ικανότητες, είναι προκομένοι άνθρωποι και θα μπορούσαν να ψάξουν για ευκαιρίες σε μια μεγαλούπολη. Να βάλουν τα δυνατά τους και να προσφέρουν τα χρόνια τους σε τόπους, που το πιθανότερο θα τους έβγαζαν το καπέλο και από την πρώτη στιγμή θα εκτιμούσαν την προσφορά τους!

Όμως και οι δυο γύρισαν πλάτη σε τέτοια σχέδια. Πορεύτηκαν σε άλλους τόπους, είδαν τον κόσμο όμως επέστρεψαν στο νησί αφού και για τους δυο, για τον Γιάννη και τη Σοφία, η Κάρπαθος είναι η πυξίδα που κάθε στιγμή προσανατολίζει τις ζωές τους.

Τα Καρπαθιακά Νέα στέλνουν τις πιο γλυκές ευχές, εύχονται το νέο ζευγάρι να έχει την ευλογία του Θεού σε κάθε τους βήμα.