Κάρπαθος. Ένα κεράκι στο ξωκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας

Κάρπαθος. Ένα κεράκι στο ξωκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας

Πόσες φορές, καθώς αντικρύζαμε ένα ταπεινό ξωκλήσι, δεν αναρωτηθήκαμε ποιος ήταν εκείνη-ος που πάλεψε, εκείνοι που στάθηκαν για να γίνει; Ποιος άφησε πίσω τα καθημερινά βάσανα για να δηλώσει την πίστη και την αγάπη του στον Θεό; Κι αλήθεια τι σταυρό κουβαλούσε;

Με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Αναστασίας της Φαρμοκολύτριας, ταξιδεύουμε σε ένα από τα ξεχωριστά εκκλησάκια του νησιού, που μετρά 116 χρόνια ζωής και φτιάχτηκε για τη Χάρη της. Στεκόμαστε κι εμείς στη λειτουργία που τέλεσε ο π. Επιφάνιος Χριστοδουλάκης την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021.

Πρώτη ιδιοκτήτρια ήταν η Ελενιά, το γένος Λυριστάκη που καταγόταν από το Απέρι. Οι πηγές μας αναφέρουν ως χρονολογία το 1905. Δε γνωρίζουμε τον σύζυγο της.

Αυτό το ζευγάρι δε μπορούσε να κάνει παιδιά. Έτσι συμβουλεύτηκαν κάποιον γέροντα και εκείνος τους είπε ότι θα έπρεπε να χτίσουν μια εκκλησία.

Αποφάσισαν λοιπόν στο κτήμα τους, που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή «Αγία Αναστασία» ή καρπάθικα «Αναστασιά», να χτίσουν ένα εκκλησάκι με το όνομα αυτό για να «σταθεί το κακό».

Μετά από το χτίσιμο της εκκλησίας το ζευγάρι απέκτησε παιδιά!

Επόμενη ιδιοκτήτρια ήταν η Δεσπινιά, κόρη της Ελενιάς, η οποία παντρεύτηκε τον Γεώργιο Χαλκιά. Έπειτα η κόρη της Ελένης, σύζυγος του Νικολάου Μανωλιό. Το κτήμα με την εκκλησία προικίστηκε στη Δέσποινα, κατά το καρπάθικο έθιμο της πρωτότοκης με το όνομα.

ΗΔέσποινα, σύζυγος Μιχαήλ Χρυσαφίνη, απέκτησε μια κόρη και τρια αγόρια. Η Ελένη Χρυσαφίνη- Οθείτη είναι η σημερινή ιδιοκτήτρια της Αγίας Αναστασίας.

Εϊναι λοιπόν πιθανόν έτος ανέγερσης το 1905, από την Ελενιά, το γένος Λυριστάκη. Εκτός από το εκκλησάκι υπάρχει κι ένας στάβλος, ο οποίος ανακαινίστηκε από την ιδιοκτήτρια. Η εκκλησία πέρα από την συντήρηση δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή. Η πόρτα είναι η ίδια, το δάπεδο κλπ.

πηγή Καρπαθιακά Νέα