Κάρπαθος: Στο γήπεδο του Ποσειδώνα η νέα Παιδική Χαρά των Πηγαδίων! (pics)

Κάρπαθος: Στο γήπεδο του Ποσειδώνα η νέα Παιδική Χαρά των Πηγαδίων! (pics)

Στο πλάι από το γήπεδο του Ποσειδώνα, 2χλμ έξω από την πρωτεύουσα, επέλεξε να τοποθετήσει τη νέα Παιδική Χαρά για τα Πηγάδια η δημοτική αρχή της Καρπάθου. 

Η επιλεγόμενη θέση προβληματίζει αφού είναι μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού και χρειάζεται αυτοκίνητο για την μετακίνηση προς τα εκεί. Άραγε δεν υπήρχε ασφαλέστερο και κοντινότερο σημείο για την τοποθέτηση της παιδικής χαράς; το σχέδιο για παιδική χαρά στην πλατεία έναντι του Επαρχείου, δεν έπεσε στο τραπέζι ως πρόταση; Άλλη θέση δεν υπήρχε εγγύτερα της πόλης;

Οι παιδικές χαρές υπήρξαν ανέκαθεν αναπόσπαστο στοιχείο της γειτονιάς, ζωτική νησίδα και τοπόσηµο της περιοχής. Από πολεοδοµική άποψη, συχνά χωροθετείται κοντά σε σχολεία, κυρίως πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης και κάποιες φορές δίπλα σε εκκλησίες. Αποτελεί σηµείο συνάντησης µικρών και µεγάλων, χώρος συνάθροισης και τόπος φιλοξενίας δραστηριοτήτων. Θα είχε ενδιαφέρον η δημοτική αρχή να εξηγήση σε μικρούς και μεγάλους την ιδέα για αυτή την εξέλιξη.

Παιδική χαρά είναι ο οριοθετηµένος δηµοτικός/κοινοτικός υπαίθριος χώρος που προορίζεται για ψυχαγωγία νηπίων και παιδιών µέχρι δεκατεσσάρων ετών, χωρίς την επίβλεψη προσωπικού. Η παιδική χαρά εγκαθίσταται σε δηµοτικά/κοινοτικά ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί στο οικείο ρυµοτοµικό σχέδιο είτε ως χώροι παιδικής χαράς είτε ως κοινόχρηστοι χώροι, καθώς και σε ακίνητα της ιδιωτικής περιουσίας του δήµου ή της κοινότητας σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις (απόφαση Υπουργείου Εσωτερικών µε Α.Π. 28492/11-05-2009, http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?item_id=8031&cat_id=1424).

 

Με στοιχεία από τα Πρακτικά Συνεδρίου “Χώροι για το Παιδί ή Χώροι του Παιδιού. Όταν η συνθήκη αγωγής και εκπαίδευσης τέμνεται με την καθημερινότητα της πόλης”

7.7.2024

Καρπαθιακά Νέα