Κάρπαθος: Το νησί των αντιθέσεων με τα κρυστάλλινα νερά

Κάρπαθος: Το νησί των αντιθέσεων με τα κρυστάλλινα νερά

γράφει η Μαίρη Παπακωνσταντίνου για το Newsit.gr

Η Κάρπαθος με την άθικτη ομορφιά, αν και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, ωστόσο, τουριστικά αναπτύσσεται μόλις τα τελευταία χρόνια.

Οι νέες επενδύσεις σε σύγχρονα τουριστικά καταλύματα και μοντέρνες ξενοδοχειακές μονάδες στην Κάρπαθο, τα ενισχυμένα δρομολόγια, με καθοριστικό το ρόλο των αεροπορικών εταιρειών, -όπου το ταξίδι διαρκεί μόλις μία ώρα από το Ελ. Βενιζέλος – αλλά και η βούληση του Δήμου για την ανάδειξη του νησιού των Δωδεκανήσων, έχουν ήδη συμβάλλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Στις εξωτικές παραλίες

Βασική προϋπόθεση για ωραίες διακοπές είναι οι παραλίες και η Κάρπαθος σε αυτόν τον τομέα κυριολεκτικά πλεονεκτεί. Σε μια ακτογραμμή 160 χλμ, οι παραλίες που διαθέτει το νησί είναι αμέτρητες και για όλα τα γούστα… Οργανωμένες και μη, απόκρημνες ή κοσμικές, με βότσαλο ή άμμο, ήρεμες, αλλά και με κύμα.  Στις πιο γνωστές η πολυβραβευμένη και πολυφωτογραφημένη παραλία Άπελλα, με τα κρυστάλλινα τυρκουάζ βαθιά νερά, την εξωτική απόχρωση στην άμμο και τα βότσαλα στις γωνίες.

Ακόμη, στην λίστα με τις πιο φημισμένες παραλίες περιλαμβάνεται και η αμμουδερή με ψιλά βότσαλα παραλία της Αχάττας, που επίσης διαθέτει βαθιά γαλάζια νερά, ενώ οι επιβλητικοί όγκοι βράχων που κρέμονται από πάνω, δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο.  Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η Κυρά Παναγιά – οργανωμένη και πανέμορφη, με το χαρακτηριστικό μικρό εκκλησάκι, απ’ όπου δανείστηκε το όνομά της –  έχει φωτογραφηθεί περισσότερο απ’ όλες τις παραλίες της Καρπάθου, ωστόσο εάν ρωτήσεις τους επισκέπτες ποια είναι η ωραιότερη παραλία, δύσκολα θα μπορέσουν τελικά να σου απαντήσουν.

Το νησί αποτελεί όμως και τον «παράδεισο» των surfers, καθώς διαθέτει πολλές παραλίες με δυνατό άνεμο.  Ανάμεσα σε αυτές, η φημισμένη παραλία Αφιάρτη που προσελκύει λάτρεις της ιστιοσανίδας (surf) απ’ όλον τον κόσμο, με κορύφωση την περίοδο που πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Ιστιοσανίδας, ένα μέγιστο αθλητικό γεγονός όχι μόνο για το νησί, αλλά και για την Ελλάδα.  Μην ξεχνάμε ότι, ο μεγαλύτερος ποιητής της αρχαιότητας, ο Όμηρος, ονόμαζε τη Κάρπαθο «ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ».

Στην γραφική Όλυμπο

Εκτός από τις υπέροχες παραλίες  με τα κρυστάλλινα νερά, η Κάρπαθος φημίζεται και για την Όλυμπο, χωριό παγκόσμιας κληρονομιάς, από τα ωραιότερα της χώρας με θέα που κόβει την ανάσα, όπου οι κάτοικοι έχουν διατηρήσει τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς και οι γυναίκες εξακολουθούν να κυκλοφορούν με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Οικισμός ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους, η Όλυμπος είναι χτισμένη σε υψόμετρο 310 μέτρων, και είναι χαρακτηρισμένος από τις αρμόδιες κρατικές αρχές ως παραδοσιακός οικισμός. Η δυτική πλευρά της Ολύμπου είναι απόκρημνη και στέκεται πάνω από κατωφέρεια που καταλήγει στην θάλασσα ενώ η ανατολική της πλευρά είναι πιο ομαλή και της προσφέρει πρόσβαση στο επίνειό της, το Διαφάνι. Απ’ όπου κι αν κοιτάξεις η θέα είναι μοναδική και αξέχαστη.

Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα, τα Πηγάδια, για να φθάσει κάποιος στην Όλυμπο, θα χρειαστεί περίπου μία ώρα, καθώς υπάρχουν στροφές, ενώ πολύ συχνά, καθυστερήσεις προκαλούν και τα αγριοκάτσικα, που κυκλοφορούν είτε μεμονωμένα, είτε σε κοπάδια.

Το χωριό διαθέτει 83 μύλους – αριθμό ρεκόρ – για τους οποίους υπάρχουν σχέδια να ασπριστούν και να φωτιστούν, με σκοπό να αναδειχθούν, όπως  ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Β. Καρπάθου Νίκος Νταής, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου, που επισκεφθήκαμε το νησί αποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Δήμου, με σκοπό την τουριστική του προβολή.

Παραδόσεις και θρησκεία

Αυτό που εντυπωσιάζει στην Όλυμπο είναι η «γοητευτική» προσήλωση των ανθρώπων  στις παραδόσεις, με τα αμέτρητα γλέντια, αλλά και στη θρησκεία. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η καθεδρική εκκλησία της Ολύμπου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Γύρω από το χωριό υπάρχουν ακόμη, 80 περίπου εκκλησάκια και όπως μας εξήγησε ο παπα-Γιάννης Διακογεωργίου, κάποτε το κάθε εκκλησάκι αποτελούσε κι ένα οικογενειακό νεκροταφείο.

Οι παραδόσεις στην Όλυμπο είναι αυτές που την κάνουν να ξεχωρίζει.  Στην μικρή πλατεία, μπροστά από την εκκλησιά της Παναγιάς, συχνά γίνονται γλέντια, με τους οργανοπαίκτες  να παίζουν λύρα, λάουτο και τσαμπούνα για ώρες. Όπως λένε όσοι έχουν ζήσει τα πανηγύρια της Ολύμπου, είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος πιστός.

Εκτός από την Όλυμπο υπάρχουν κι άλλα παραδοσιακά χωριά, αλλά και απεριόριστες επιλογές για τον επισκέπτη για να περάσει καλά…. Πραγματοποιώντας από μια επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο, στο Υπαίθριο Αγροτικό μουσείο στο χωριό Πυλές, στα ανακαινισμένα αρχοντικά στο Απέρι και στα ιστορικά μνημεία στην Αρκάσα, Κάνοντας μια βόλτα στην πρωτεύουσα στα Πηγάδια και στον Μενετέ, το μεγαλύτερο χωριό της Καρπάθου ή απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα στο Μεσοχώρι. Και βέβαια δεν μπορεί να αποχωρήσει κάποιος από την Κάρπαθο εάν δεν δοκιμάσει το παραδοσιακό φαγητό του νησιού, τις μακαρούνες.

Όσοι έχουν αγαπήσει την Κάρπαθο και  την επισκέπτονται κάθε χρόνο, λένε με σιγουριά, ότι «όποιος επισκεφθεί  μια φορά την Κάρπαθο, η επόμενη φορά δεν θα αργήσει να έρθει».