ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Όταν ένα ονειρεμένο ταξίδι γίνεται εφιάλτης (Η τραυματική εμπειρία ατυχήματος)

ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Όταν ένα ονειρεμένο ταξίδι γίνεται εφιάλτης (Η τραυματική εμπειρία ατυχήματος)

Ατύχημα συνέβη πριν λίγες ημέρες σε Γερμανίδα επισκέπτρια της Καρπάθου. Πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό γόνατο το οποίο συνέβη στην κυρία Karin Fürst μετά από πτώση σε κατάβαση από λόφο της Σαρίας.

Η Karin και ο σύζυγο της μίλησαν για την τραυματική εμπειρία στην εφημερίδα oberpfalzecho.de  ενώ έκανε και σχετική ανάρτηση σε σελίδα της Καρπάθου Karpathos An Island One Love.

“Αγαπώ την Κάρπαθο, ήμασταν εκεί δύο φορές πέρυσι και ήταν σαν να γυρνούσα σπίτι. Φέτος είμαστε στις 27/5 πετάξαμε και περιμέναμε με ανυπομονησία δύο υπέροχες εβδομάδες. Δυστυχώς μετά από 4 μέρες οι διακοπές των ονείρων μας έγιναν εφιάλτης. Στο Γενικό Νοσοκομείο  Πηγάδια ήταν φρίκη,  εύχομαι σε όλους να περάσετε υπέροχα στο νησί με την επιλογή: να είστε πάντα υγιείς και να κάνετε μια μεγάλη υπόκλιση γύρω από αυτό το νοσοκομείο με το προσωπικό του”.

Τι έγραψε ο σύζυγος της Karin στην διαδικτιακή εφημερίδα oberpfalzecho.de 

Συνέβη στη Σαρία  κατά τη διάρκεια της επίπονης αλλά ακίνδυνης κατάβασης από τους λόφους πάνω από τον κόλπο: μετά από ένα μικρό άλμα, η Karin γλίστρησε από μια προεξοχή που ήταν ίσως 30 εκατοστά ψηλά και βυθίστηκε στο έδαφος με ένα δυνατό πόνο στο αριστερό της γόνατο. Δεν υπήρχε σκέψη να σηκωθεί, πόσο μάλλον να περπατήσει. Πως όμως θα κατέβαινε 500 μέτρα στο σκάφος; Ο καπετάν Μανώλης είχε μια ιδέα: Έφερε ένα είδος ιατρικής καρέκλας, βάλαμε τον τραυματία και κατεβήκαμε το κυριολεκτικά βραχώδες μονοπάτι. Μετά από 50 μέτρα ήταν πια φανερό ότι ακόμη και οι τέσσερις όχι ιδιαίτερα αδύναμοι άνδρες δεν μπορούσαν να το κάνουν.

Διασώστης καπετάν Γιώργος

Μετά από σύντομη συζήτηση, ο Γιώργος ξεκίνησε ξανά και δέκα λεπτά αργότερα εμφανίστηκε ξανά ο καπετάνιος. Με μια σκάλα, δύο σανίδες και έναν υπνόσακο. Όλα αυτά μετατράπηκαν σε φορείο και ξεκινήσαμε για το περιπετειώδες ταξίδι της επιστροφής. Μια ώρα αργότερα, ιδρωμένο και αισθανόμενος πέντε κιλά ελαφρύτερο, το πλήρωμα διάσωσης έφτασε στον κάτω όροφο μαζί με τον πονεμένο ασθενή. Επιτέλους, η πρώτη πρόκληση ξεπεράστηκε.

Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην επόμενη περιπέτεια, φορτώνοντας τους τραυματίες στο σκάφος, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο ένα μέτρο από την ακτή. Με την υποστήριξη άλλων επιβατών, αυτό το εμπόδιο ξεπεράστηκε εκπληκτικά εύκολα. Τρεις άνδρες έσπρωξαν το αυτοσχέδιο φορείο πάνω από το κιγκλίδωμα στη βάρκα, όπου το παρέλαβαν άλλοι τρεις βοηθοί. Στο μεταξύ, ο καπετάνιος είχε ειδοποιήσει το μοναδικό νοσοκομείο του νησιού στα Πηγάδια. Μετά το πολύωρο φουρτουνιασμένο ταξίδι της επιστροφής στο Διαφάνι, μας περίμεναν στο λιμάνι ένας γιατρός και δύο νοσηλευτές..

Η Κάριν νοσηλέυτηκε και φροντίστηκε στο Νοσοκομείο της Καρπάθου

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο σύζυγος της, είχε ήδη μιλήσει με έναν φίλο γιατρό, τον επικεφαλής της κλινικής για ορθοπεδική και χειρουργική τραύματος στο Fichtelgebirgsklinikum Marktredwitz, Dr. Philipp Koehl, η εισαγωγή της Karin θα γινόταν εκεί. Μετά από μια πτήση μέσω Κρήτης και Κολωνίας στη Νυρεμβέργη, η ασθενής μεταφέρθηκε στο Marktredwitz και έγινε δεκτή, φροντίστηκε και χειρουργήθηκε επιτυχώς πέντε ημέρες αργότερα.

Όλα καλά όταν τελειώνουν καλά ή σχεδόν όλα καλά. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνει υπομονή: Η Karin δεν επιτρέπεται να βάλει βάρος στο γόνατό της, το οποίο στερεώνεται με μια πλάκα λόγω του περίπλοκου θρυμματισμένου κατάγματος της κεφαλής της κνήμης, και επομένως σε ολόκληρο το αριστερό της πόδι, για έξι εβδομάδες. Σημείο μηδέν μηδέν. Και τώρα, λυπηθείτε τον συγγραφέα αυτών των γραμμών: Από τη Δευτέρα είμαι η υπεύθυνη βοηθός φροντίδας της σχεδόν ακίνητης συζύγου μου. Αλλά μου αρέσει να το κάνω. Τίμιος!

Χάρη στις υποδειγματικές προσπάθειες του ταξιδιωτικού μου γραφείου «Nix wie weg», η απρογραμμάτιστη πτήση επιστροφής μου κλείστηκε γρήγορα. Αλλά παραλίγο να καταστρέψω το ταξίδι στο σπίτι, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα χωρίς προβλήματα. Από την Κάρπαθο πήραμε ένα χαριτωμένο “De Havilland” στη Ρόδο και από εκεί στο Μόναχο με το TUI-Fly. Πάνω από μια ώρα παραμονή στη Ρόδο, ωραία. Υπήρχε καιρός να χαλαρώσω και να έχω έναν τελευταίο Μύθο. Στη συνέχεια, κάντε check-in και περιμένετε τη μεταφορά στο αεροπλάνο.

Στο γκισέ επιβίβασης, ένα από τα πρώτα, η κυρία της αεροπορικής εταιρείας με κοίταξε κατάπληκτη στα μάτια και μου είπε ότι βρισκόμουν σε λάθος γκισέ. Εντάξει, σκέφτηκα, απλά θα περιμένω. Ο μετρητής TUI θα πρέπει να ανοίξει σύντομα. Δέκα λεπτά αργότερα και βυθισμένος στο κινητό μου, ακούω κατά λάθος στο βάθος μια ανακοίνωση που είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κατανοητή σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου: «Τελευταία κλήση, κύριε Udo Fürst».

22.6.2024

Καρπαθιακά Νέα