Πως θα πάει ο τουρισμός στην Κάρπαθο το 2022; Απαντά και ενημερώνει ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Παραγυιός

Πως θα πάει ο τουρισμός στην Κάρπαθο το 2022; Απαντά και ενημερώνει ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Παραγυιός

Για πολλούς ερευνητές ετούτη η περίοδος είναι η καλύτερη για να μελετήσουμε και να μιλήσουμε ανοιχτά για το θέμα του τουρισμού. Του κύριου Πυλώνα ανάπτυξης και εξέλιξης της Καρπάθου. Ο τουρισμός δεν είναι «τζόκερ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των τουριστικών πρακτόρων της Ελλάδας (FedHatta) Λύσανδρος Τσιλίδης. Για την Κάρπαθο ισχύει η άποψη του; Τι μπορούμε να περιμένουμε για το νησί; Το καλοκαίρι του 2022 θα φέρει όλα όσα επιθυμούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες των τουριστικών κλάδων;

Ζητήσαμε από τον κ. Μανώλη Παραγυιό, αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την τουριστική προβολή της Καρπάθου, να φωτίσει  το ζήτημα. Ποιες είναι οι προγραμματισμένες δράσεις της Τουριστικής Επιτροπής; Ποιοι είναι οι στόχοι; και τι μπορούμε να περιμένουμε για αυτό το καλοκαίρι;

 

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Καταρχάς να ξεκινήσουμε με την αλλαγή την οποία έχει γίνει , αφού πλέον υπάρχει Αντιδήμαρχος αρμόδιος για τον τουρισμό . Αυτό σημαίνει ότι έχει αποφασιστικές και όχι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες , αλλαγή που πραγματοποιήθηκε ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις στα διαδικαστικά και να υλοποιούνται πιο γρήγορα οι αποφάσεις .

Από την άλλη , επειδή το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τόπο, δεν αποτελεί δουλειά ενός ατόμου αλλά ομαδική δουλειά και η ομάδα είναι αυτή η οποία θα κάνει τη διαφορά .

Εγώ λοιπόν αποφάσισα να στηριχτώ σε μια ομάδα η οποία θα αποτελείται κι από έμπειρα μέλη , με συμμετοχή στα τουριστικά δρώμενα του νησιού τα προηγούμενα χρόνια αλλά και με νέα άτομα, καταρτισμένα στον τομέα του τουρισμού , τα οποία θα αποτελέσουν την επόμενη γενιά που θα πάρει στις πλάτες της το βάρος της τουριστικής προβολής .

Εδώ θέλω να τονίσω πως η Κάρπαθος δεν έχει την πολυτέλεια του μεγάλου σε αριθμό έμψυχου δυναμικού , οπότε από την αρχή της δικής μου θητείας έκανε σαφές ότι κανένας δεν περισσεύει . Έτσι χαμήλωσα τους τόνους και ζήτησα να πάψουν συζητήσεις κι εντάσεις που προκαλούσαν διχασμό, ενώ στην νέα ομάδα θα συμμετέχουν και μέλη από την τουριστική επιτροπή της θητείας των κ. Κρητσιωτη και κ. Λυτού για να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι στα σοβαρά θέματα πρέπει να υπάρχει συνέχεια στις δημοτικές αρχές και υπερκομματική συναίνεση .

Θα στηριχθώ σε ανθρώπους με γνώση στο αντικείμενο , χρόνο και όρεξη για δουλειά μακριά από αποκλεισμούς και μικροπολιτικές τακτικές .

Σε δεύτερο επίπεδο σκοπεύω να έχω μια αμφίδρομη και τακτική επικοινωνία , με τους πράκτορες του νησιού μας και τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων , οι οποίοι αποτελούν τους επαγγελματίες του τουρισμού με τους οποίους οφείλουμε να έχουμε αγαστή συνεργασία .

Τέλος σε τρίτο επίπεδο , έχει ξεκινήσει να υπάρχει ήδη συνεργασία με την Περιφέρεια μας και θα συνεχιστεί με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ .

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022

  • Έχει ήδη ανατεθεί και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης η κατασκευή τουριστικής ιστοσελίδας η οποία θα είναι σε 4 γλώσσες . Υπεύθυνη για την επιμέλεια της έχει οριστεί εκ μέρους μου η κ. Ελκε Σουμάχερ Μαργέτη , η οποία έχει μεγάλη διαδρομή και πολλές γνώσεις στον τομέα του τουρισμού και είναι η πλέον κατάλληλη για την επιμέλεια της .
  • Έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , ώστε το νησί μας να συμμετέχει στο μεγάλου βεληνεκούς digital marketing το οποίο εκπονεί η Περιφέρεια . Εκεί μέσω διαδικτυακών καναλιών με εκατομμύρια θεατές , θα προβάλλουμε τη μοναδικότητα του προορισμού μας .
  • Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία , με εταιρεία digital marketing και διαχείρισης προορισμού η οποία έχει συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ . Αυτό, εκτός των υπολοίπων, αποτελεί το εχέγγυο των υψηλών προδιαγραφών της συγκεκριμένης συνεργασίας.
  • Καλέσαμε ήδη και βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Νησί μας εταιρεία καθαρισμού ακτών η οποία έκανε επιτόπια αυτοψία σε όλες τις παραλίες . Σε αυτήν θα ανατεθεί , για πρώτη φορά ,ο επαγγελματικός καθαρισμός και η διαμόρφωση όλων των παραλιών της Καρπάθου . Έτσι , με την έναρξη της σεζόν όλες οι παραλίες θα έχουν την εικόνα που πρέπει ! Είναι αδιανόητο το κύριο τουριστικό προϊόν μας να είναι οι παραλίες και να μην υπάρχει καμία οργανωμένη παρέμβαση σε αυτές .
  • Έχει γίνει ήδη η επικαιροποίηση προηγούμενης μελέτης για τα μονοπάτια , έχουν παρθεί οι απαραίτητες αδειοδότησεις και πλέον το 2022 θα υλοποιηθεί η παρέμβαση στον τομέα του περιπατητικού τουρισμού .
  • Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Περιφέρεια , ώστε να λάβει χώρα και πάλι η ημερίδα γαστρονομικού τουρισμού που στο παρελθόν είχε υλοποιηθεί με επιτυχία στο Νησί μας , υπό την Αιγίδα της . Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα καταφέρουμε να διοργανώσουμε ξανά .
  • Θα πραγματοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης για τους digital nomads οι οποίοι αποτελούν ένα νέο, ανερχόμενο, είδος τουρισμού το οποίο η Κάρπαθος έχει όλες τις προϋποθέσεις να εκμεταλλευτεί . Οι ταχύτητες του διαδικτύου είναι αρκετά υψηλές , το κλίμα είναι ιδανικό και η ησυχία την οποία επιζητούν δεδομένη . Πρέπει λοιπόν οι υποψήφιοι επενδυτές στο τουριστικό προϊόν, ειδικά στα Πηγάδια, να στραφούν σε διαμορφώσεις χώρων οι οποίοι θα μπορούν να προσελκύσουν την κατηγορία αυτή . Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία καθώς δεν διακρίνεται από την εποχικότητα των υπολοίπων κατηγοριών .
  • Προχωράμε δυναμικά, μέσω των επίσημων social media του τμήματος τουρισμού του Δήμου μας “Visit Karpathos Island” (Facebook, Instagram , YouTube, TikTok), στην ψηφιακή προβολή και προώθηση του νησιού μας. Είδε μετράμε αρκετούς ακόλουθους και χιλιάδες προβολές στα προαναφερθέντα κανάλια, γεγονός που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ‘’ψηφιακή’’ εποχή που ζούμε πλέον.
  • Έχουμε ήδη προγραμματίσει για την καλοκαιρινή περίοδο επισκέψεις διαφόρων σημαντικών προσώπων (influencers – bloggers) με σκοπό την περεταίρω προβολή του νησιού μας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Ανέφερα κάποιες από τις νέες δράσεις όμως υπάρχουν και άλλες οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και φυσικά θα επαναληφθούν .

Πέρυσι , ξεκίνησε μια διαφημιστική καμπάνια σε Ρόδο και Κρήτη η οποία είχε σκοπό να προσελκύσουμε εσωτερικό τουρισμό εκμεταλλευόμενη την σύνδεση με το ταχύπλοο που πλέον έχει παγιωθεί με τα νησιά αυτά . Η καμπάνια θα αναβαθμιστεί κι αντίστοιχη θα γίνει και στην Θεσσαλονίκη με την οποία θα υπάρχει και πάλι φέτος , μετά από δύο χρόνια που είχε διακοπεί , αεροπορική σύνδεση.

Όσον αφορά τις τουριστικές εκθέσεις , προς το παρόν δεν έχουμε παραστεί δια ζώσης σε καμία καθώς όλες έχουν ακυρωθεί λόγω της έξαρσης της πανδημίας .Σε όσες πραγματοποιηθούν στο μέλλον θα δώσουμε το παρόν .

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ  

Σαν σημαντικότερο στόχο για την  θητεία μου έχω θέσει την σύσταση Οργανισμού  Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού ( DMO ) , σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα  .

Ο οργανισμός αυτός θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να εκτελεί προγράμματα σχετικά με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του προορισμού καθώς και την παροχή κινήτρων για την προώθηση και διαχείριση τοπικών σημάτων ποιότητας. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα συνδιαφημισης απελευθερώνοντας πόρους για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων προώθησης του προορισμού μας .

Είναι ένα πολυεργαλείο το οποίο θέλω να αφήσω σαν παρακαταθήκη στον Δήμο μας,  με το πέρασμα μου από την θέση αυτή .

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ

Όπως δείχνει η ροή των κρατήσεων οδεύουμε προς μια πολλή καλή τουριστική σεζόν . Είμαστε αισιόδοξοι όμως δεν μπορεί να είμαστε και σίγουροι αφού υπάρχει η παράμετρος της πανδημίας η οποία μπορεί να ανατρέψει τα πάντα .

Όπως είχα κάνει σαν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τώρα ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος θα οργανώσω έγκαιρα , πριν την έναρξη της σεζόν , διαδικτυακή συζήτηση με όλους τους τοπικούς φορείς καθώς και με άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο και παρακολουθούν τις εξελίξεις .Αυτή η συζήτηση θα προβληθεί ζωντανά από το κανάλι του Δήμου στο διαδίκτυο ώστε όλοι οι επαγγελματίες του χώρου να ενημερωθούν εγκαίρως για τα δεδομένα .  Ένας σωστά ενημερωμένος επαγγελματίας θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την βιωσιμότητα της επιχείρησης του .

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η Κάρπαθος τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια αλματώδη τουριστική ανάπτυξη . Τόσο ο αριθμός αφίξεων ( με εξαίρεση τα τελευταία 2 χρόνια λόγω covid ) όσο και οι επενδύσεις αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς . Νέες αγορές εντάσσονται στο πελατολόγιο μας και νέες κατηγορίες επισκεπτών θα προστεθούν στις υπάρχουσες .

Τα δίκτυα μεταφορών αναβαθμίζονται  , αφού από πέρυσι παγιώθηκε καθημερινή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία επιπλέον της αεροπορικής κατά την τουριστική περίοδο .  Επίκειται τα επόμενα χρόνια η σύνδεση με υδροπλάνα που θα δώσει έναν επιπλέον τρόπο πρόσβασης στο νησί μας .  Το αεροδρόμιο του Νησιού είναι σύγχρονο και με την κατασκευή του νέου Λιμένα θα έχουμε σύγχρονες υποδομές και στις δύο πύλες εισόδου του νησιού μας .

Επιπλέον, με την λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου εξασφαλίστηκε η υγειονομική ασφάλεια των επισκεπτών , παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική κι ειδικά σε περιόδους όπως η τωρινή που η δημόσια υγεία δοκιμάζεται  .

Σε κομβικές υποδομές, λοιπόν , σύντομα θα είμαστε πλήρεις . Εκεί που πάσχουμε είναι στις υποδομές της καθημερινότητας , όπως η ύδρευση η αποχέτευση , ο ηλεκτροφωτισμός και οι υποδομές οδοποιίας ιδίως στα Πηγάδια .

Προσωπικά θεωρώ ότι το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι να αναβαθμίσουμε τις υποδομές αυτές ώστε η εμπειρία του επισκέπτη να μην αμαυρώνεται από προβλήματα που δεν είναι ανεκτά στην εποχή μας .  Μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει να έχεις λύσει τα παραπάνω θέματα ώστε με ασφάλεια να βαδίζεις προς το μέλλον . Στόχος της τωρινής Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου κ. Νισύριου είναι η βελτίωση των υποδομών αυτών. Το φράγμα Σχοινά , μετά τη λειτουργία του ταχυδιυλιστήριου που ολοκληρώνεται ,  θα ξεκινήσει πριν την έναρξη της σεζόν να παρέχει μια σημαντική ποσότητα πόσιμου νερού στα Πηγάδια καθημερινά .

Ελπίζουμε ότι εντός μηνών θα εγκριθεί η χρηματοδότηση για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης , σε 14 οικισμούς, ύψους 8.000.000 η οποία θα προσφέρει  νέα σύγχρονα δίκτυα , στα Πηγάδια και σε όλους σχεδόν τους οικισμούς . Τα δίκτυα αυτά  θα περιορίσουν κατά 30% τις απώλειες ύδατος που υπάρχουν λόγω παλαιότητας . Τα νέα δίκτυα , σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του συστήματος τηλεμετρίας θα φέρουν την απαραίτητη εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων . Επί της ουσίας , με την ολοκλήρωση των ανωτέρω θα είναι σαν να εξασφαλίζεται ( μέσω της μείωσης των απωλειών ) διπλάσια ποσότητα νερού από την υπάρχουσα . Με την χρηματοδότηση της κατασκευής αποχετευτικών δικτύων και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων , για την οποία έχει υποβληθεί επίσης ολοκληρωμένος φάκελος ύψους 6.500.000 ευρώ ,  στους τουριστικούς οικισμούς και τις περιοχές Νατούρα θα αναβαθμιστεί το τουριστικό μας προϊόν και θα εκλείψουν οριστικά φαινόμενα που υποβαθμίζουν την εμπειρία του επισκέπτη με τα λύματα .

Τέλος , η πρώτη φάση  αναπλάσεων των οδών της πρωτεύουσας , που προβλέπει την ανάπλαση της οδού από το δασονομείο έως την περιοχή seven eleven , ύψους 800.000 ,  βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης . Αυτή θα είναι μια μεγάλης κλίμακας αναβάθμιση της εικόνας των Πηγαδίων . Η στόχευση η οποία υπάρχει από την Δημοτική Αρχή , η οποία πλέον αποτελείται από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι η αναβάθμιση του αστικού ιστού με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις κι όχι με προχειροδουλειές . Ήδη ολοκληρώνεται μελέτη ριζικής ανάπλασης της παραλιακής οδού η οποία θα δώσει μια τελείως διαφορετική πρώτη εικόνα στους δια θαλάσσης επισκέπτες και έναν χώρο περιπάτου που συναντάς σε τουριστικά θέρετρα υψηλής κατηγορίας .

Στην κοιτίδα του ζώντος πολιτισμού , την Όλυμπο , που αποτελεί προορισμό για όλους τους επισκέπτες του Νησιού μας η ολοκλήρωση του λαογραφικού Μουσείου εντός του 2022 θα προσφέρει μια επιπλέον εμπειρία στους επισκέπτες της περιοχής . Αναπλάσεις είναι ήδη στο τεχνικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στις τουριστικές περιοχές , Αμμοοπή , Λευκό , Φοινίκι , Κυρά Παναγιά κ.α.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Η στόχευση , το όραμα , ο προγραμματισμός και το μεράκι από την μεριά του Δημάρχου και των υπολοίπων διοικούντων υπάρχει .  Όποιος έχει τη στοιχειώδη εμπειρία από τοπική αυτοδιοίκηση , γνωρίζει ότι σε μια τετραετία δεν μπορεί κανένας , όσο ικανός κι αν είναι , να φτιάξει τα πάντα . Αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι το σημαντικότερο είναι να υποστηριχτεί το κοινό όραμα αυτό και από την κοινωνία ώστε να υπάρχει μια συνέχεια, ανεξαρτήτως προσώπων που θα βρίσκονται στο μέλλον σε θέσεις ευθύνης.

Αν ακολουθήσουμε αυτή την οδό , με κοινή στόχευση και μακροχρόνιο μελετημένο σχεδιασμό που θα υπηρετείτε από όλους όσους αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά . Αν αντιθέτως γίνονται σπασμωδικές κινήσεις , αλλαγές σε όσα έχουν δρομολογηθεί μόλις αλλάξουν τα πρόσωπα ,  προτάσσονται ατομικά συμφέροντα , προσωπικοί εγωισμοί και φιλοδοξίες θα προοδεύουμε με ρυθμούς χελώνας .

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μας !