Το Πάσχα ταξιδέψτε στην Κάρπαθο και απολαύστε μια εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία

Το Πάσχα ταξιδέψτε στην Κάρπαθο και απολαύστε μια εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία

Αυτό το Πάσχα ταξιδέψτε στην Κάρπαθο και απολαύστε μια εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία  που θα σας μείνει αξέχαστη. Στο  πανέμορφο νησί του Αιγαίου, το Πάσχα γιορτάζεται πολύ ξεχωριστά, με έθιμα που έρχονται αναλλοίωτα από την εποχή του Βυζαντίου και τηρούνται ευλαβικά από γενιά σε γενιά.

Οι προετοιμασίες αρχίζουν από το Σάββατο του Λαζάρου και τελειώνουν την Τρίτη του Πάσχα σε μια ατμόσφαιρα άκρως κατανυκτική και μυσταγωγική.   

Τι να κάνετε το Πάσχα στην Κάρπαθο; 

Αξίζει να γνωρίσετε από κοντά την Όλυμπο Καρπάθου, ένα χωριό κόσμημα με έθιμα μοναδικά. Εδώ οι γυναίκες αρχίζουν την προετοιμασία την Μεγάλη εβδομάδα, φορώντας τις παραδοσιακές πένθιμες ενδυμασίες βάφουν τα πασχαλινά αυγά, ψήνουν τα λαμπροκούλουρα και τα σταυροκούλουρα. στους λιθόχτιστους ξυλόφουρνους.

Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του στολισμένου με λουλούδια Επιταφίου στον οποίο όμως οι ντόπιοι έχουν τοποθετήσει φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων που έχουν αποβιώσει. Θα ζήσετε έντονες συγκινησιακές στιγμές κατά τη διάρκεια της περιφοράς στα σοκάκια του χωριού όπου οι κάτοικοι  με αναμμένα κεριά ψάλλουν τους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής και οι γυναίκες με λυτά μαλλιά θρηνούν τους νεκρούς τους με το ταφικό Καρπάθιο ύμνο.

Το Σάββατο του Πάσχα ετοιμάζεται για το πασχαλινό τραπέζι, το βυζάντι, γεμιστό αρνί με μυρωδικά και ρύζι αργοψημένο στον ξυλόφούρνο. Την Κυριακή του Πάσχα οι γυναίκες  φορώντας τις γιορτινές τοπικές φορεσιές κερνούν μετά τη λειτουργία  σε ντόπιους και περαστικούς λουκουμάδες και ούζο και όλοι μαζί γλεντούν στους ρυθμούς της τσαμπούνας της λύρας και του λαούτου. Τη Δευτέρα του Πάσχα ετοιμάζονται οι τούρτες, παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα. Οι γυναίκες του χωριού πηγαίνουν στο νεκροταφείο για να στολίσουν τους τάφους με λουλούδια. Σημαντικότερη ημέρα είναι η Τρίτη της Λαμπρής όπου γίνεται το ταφικό έθιμο. Οι κάτοικοι του χωριού παίρνουν τις στολισμένες με πανιά  εικόνες και πηγαίνουν στο νεκροταφείο για να τιμήσουν τους νεκρούς τους. 

Τη Δευτέρα του Πάσχα μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το χωριό Σπόα για να δείτε από κοντά ένα μοναδικό έθιμο, τα Σύρματα. Στα Σύρματα συμμετέχουν όλοι. Στα σοκάκια του χωριού, άντρες και γυναίκες χωρίζονται σε δύο ομάδες και τραβάνε ένα χοντρό σχοινί. Όποια ομάδα παρασύρει την άλλη είναι η νικήτρια. Κέφι, πειράγματα, μαντινάδες που καταλήγουν σε τρικούβερτο γλέντι στην πλατεία του χωριού με χορό και πλούσια πασχαλινά τοπικά εδέσματα.  

Πως να έρθετε στην Κάρπαθο το Πάσχα; 

   Για την όμορφη Κάρπαθο αναχωρεί τρείς φορές την εβδομάδα το BLUE STAR CHIOS, από το λιμάνι του Πειραιά, πύλες Ε1 και Ε2, στις 18:01 το απόγευμα. Τα δρομολόγια είναι κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Το κόστος μετάβασης αρχίζει από 58,00€ (οικονομική θέση) στην εφαρμογή ferryroute και αυξάνεται ανάλογα με το αν θέλετε να επιλέξετε αριθμημένη θέση, καμπίνα ή να μεταφέρετε το αυτοκίνητό σας. 

18.4.2024

Καρπαθιακά Νέα