ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΣΑΡΙΑ: Ένας παράδεισος για τη βιοποικιλότητα

ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΣΑΡΙΑ: Ένας παράδεισος για τη βιοποικιλότητα

ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΣΑΡΙΑ: ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Η Κάρπαθος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, είναι ένα από τα πιο σημαντικά νησιά της Ελλάδας από πλευράς βιοποικιλότητας. Το βόρειο τμήμα της Καρπάθου, μαζί με τη νήσο Σαρία και τη θαλάσσια ζώνη, συγκροτούν την περιοχή του δικτύου Natura 2000 με τον κωδικό GR 4210003, η οποία αποτελεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης, αλλά και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά.

Την περιοχή χαρακτηρίζουν εκτεταμένοι ορεινοί όγκοι με απότομα φαράγγια, σάρες και απόκρημνες βραχώδεις ακτές. Στοιχεία όπως το έντονο ανάγλυφο με τις μεγάλες κλίσεις, οι συνεχείς δυνατοί άνεμοι και η μικρή διαθεσιμότητα νερού έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της βλάστησης, που είναι εντυπωσιακή: δάση κωνοφόρων, τραχεία πεύκη Pinus brutia και πολλά σπάνια και ενδημικά είδη όπως το Silene holzmanii, ενδημικό φυτό του Αιγαίου που προστατεύεται από τη συνθήκη της Βέρνης και την ελληνική νομοθεσία, και η ενδημική ορχιδέα Ophrys rhodia.

Το θαλάσσιο περιβάλλον είναι σε πολύ καλή κατάσταση και φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία οργανισμών με πιο εμβληματικό από όλα την Μεσογειακή φώκια Monachus monachus, ένα από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά του πλανήτη. Ξεχωριστή σημασία έχει η εκτεταμένη παρουσία των λιβαδιών ποσειδωνίας.

H προστατευόμενη περιοχή φιλοξενεί έναν αξιόλογο αριθμό σπάνιων και προστατευόμενων πουλιών. Συνολικά, έχουν καταγραφεί πάνω από 200 είδη πουλιών, μεταξύ αυτών η νησιώτικη πέρδικα, αρκετά είδη μικρόπουλων, ο σπιζαετός, και η αετογερακίνα. Στις απόκρημνες ακτές, έχει σημαντική παρουσία -με περισσότερα από 280 ζευγάρια- ο μαυροπετρίτης, ένα απειλούμενο μεταναστευτικό γεράκι, το οποίο αναπαράγεται σε νησιά και νησίδες της Μεσογείου.

Η περιοχή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εξαιρετικά σπάνια είδη αμφιβίων που φιλοξενεί. Ο Βάτραχος της Καρπάθου, με την τοπική ονομασία «βατρακλός», είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη βατράχου στην Ευρώπη. Στο παρελθόν απαντώνταν σε ολόκληρο το νησί, αλλά σήμερα οι πληθυσμοί του έχουν περιοριστεί σημαντικά και πλέον εντοπίζεται μόνο σε ρεματιές του βόρειου τμήματος του νησιού. Η Σαλαμάνδρα της Καρπάθου, με την τοπική ονομασία «κοχυλίνα», είναι ενδημικό είδος αμφιβίου της Ελλάδας που απαντάται μόνο στην Κάρπαθο, τη Σαρία και την Κάσο. Εντοπίζεται συνήθως κοντά σε φρύγανα, ξερολιθιές και δασώδεις περιοχές.

Στο Σύστημα Διακυβέρνησης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρα μας, η προστατευόμενη περιοχή Καρπάθου-Σαρίας στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου.

👉 Στη φωτογραφία φαίνεται ο κλειστός κόλπος του Τριστόμου, με την ιδιαίτερη μορφολογία και ο μικρός, αλλά ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας υγρότοπος με την τοπική ονομασία Γαροπήαο (Γαϊδουροπήγαδο).

👉 Φωτογραφία: Λία Παπαδράγκα

Ανάρτηση από τον Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ