“ Κάσος, δάφνη που ανθίζει στο βωμό της Ιστορίας” το νέο βιβλίο του καθηγητή Εμμανουήλ Π. Περσελή

“ Κάσος, δάφνη που ανθίζει  στο βωμό της Ιστορίας” το νέο βιβλίο του καθηγητή Εμμανουήλ Π. Περσελή

 

Σε λίγες ημέρες παρουσιάζεται στην Κάσο το ιστορικό βιβλίο ενός από τους σημαντικότερους και παράλληλα σεμνότερους, αλλά και εξαιρετικά αποδοτικούς στον χώρο των γραμμάτων Δωδεκανήσιους, του καθηγητή Θεολογίας Εμμανουήλ Π. Περσελή.

Πρόκειται για το βιβλίο  “ Κάσος, δάφνη που ανθίζει  στο βωμό της Ιστορίας” Μελετήματα Δωδεκανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού. Από τις εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα, 2021. Με την ευγενική χορηγία του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου

 

Την εισαγωγή του βιβλίου γράφει ο Δήμαρχος Κάσου, Μιχάλης Εμμ. Ερωτόκριτος, ο οποίος στον επίλογο της αναφέρει χαρακτηριστικά: «…Θεωρώ ότι η συγκέντρωση και η δημοσίευση σε ένα τόμο πολλών από τα μέχρι σήμερα πνευματικά πονήματα του Καθηγητή Εμμανουήλ Π. Περσελή, που αφορούν τα νησιά μας Κάρπαθο και Κάσο και ιδιαίτερα το νησί της Κάσου, θα βοηθήσει πολύ τον φιλόμουσο αναγνώστη και την φιλόμουση αναγνώστρια να διαμορφώσει μια σαφή, έγκυρη και τεκμηριωμένη άποψη για σημαντικές πτυχές της πλούσιας και πολυκύμαντης ιστορικής και πολιτιστικής πορείας των τελευταίων τεσσάρων αιώνων του ακριτικού αλλά ένδοξου τόπου μας».

O συγγραφέας, Eμμανουήλ Π. Περσελής, είναι Ομότιμος Kαθηγητής της Θεωρίας και Πράξης της Xριστιανικής Aγωγής στον Tομέα Xριστιανικής Λατρείας, Aγωγής και Διαποιμάνσεως του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και έχει πλούσια παρουσία στα Δωδεκανησιακά γράμματα. Eίναι μέλος των επιστημονικών εταιρειών «Religious Education Association (USA & Canada)», «International Seminar on Religious Education and Values (ISRV)» και της «ΠαιδαγωγικήςEταιρείας Eλλάδος».  Το έτος 2010 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος του απένειμε τον τίτλο του Άρχοντος «Διδασκάλου του Ψαλτήρος».

Στην εισαγωγή του βιβλίου, ο κ. Περσελής, σε ένα σχετικό απόσπασμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από τα παιδικά μου χρόνια τα βιώματα και οι παραστάσεις από τον γενέθλιο τόπο της μητέρας μου και από τον τόπο καταγωγής του πατέρα μου, που δεν ήταν άλλος από το νησί της Κάσου –το νοτιότερο νησί του δωδεκανησιακού συμπλέγματος–  θεωρώ ότι υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αίγυπτο στην οποία ο παππούς μου, από το μέρος του φρόντιζαν, με αρκετές οικονομικές θυσίες, να επισκεπτόμαστε το νησί τα καλοκαίρια ανά τριετία…..»

Το βιβλίο  “ Κάσος, δάφνη που ανθίζει  στο βωμό της Ιστορίας” Μελετήματα Δωδεκανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού, του Εμμανουήλ Περσελή, μετά τον πρόλογο του Δημάρχου Η.Ν. Κάσου, Μιχάλη Ερωτόκριτου και την εισαγωγή του συγγραφέα, είναι χωρισμένο σε 14 κεφάλαια και περιέχει 7 ενότητες με αντίστοιχα παραρτήματα. Μας ταξιδεύει από την ιστορία των περιηγητών σε Κάρπαθο και Κάσο (ΙΕ΄και ΙΘ΄αιώνας), στους θρύλους των κουρσάρων και των πειρατών. Κάνει στάση στην καταστροφή της Κάσου (1824) και στην συμμετοχή της στην Επανάσταση στο 1821. Ενώ στη συνέχεια αφιερώνει 4 κεφάλαια στην ιταλική κατοχή και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο συγγραφέας φροντίζει να παρουσιάσει ακόμη και τις προτάσεις του για την αξιοποίηση του λαογραφικού πλούτου της Κάσου, και δεν παραλείπει να τιμήσει, σε ξεχωριστό κεφάλαιο, και τον Σύλλογο Εν Ελλάδι Κασίων.

Το βιβλίο, γραμμένο με αγάπη και μεράκι από τον κ. Περσελή, γίνεται σταθερός οδηγός μας, στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που χαρακτηρίζουν την Κάρπαθο και την Κάσο. Πρόκειται να παρουσιαστεί στις 20 Αυγούστου από τον Ομότιμο Καθηγητή Λαογραφίας κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και τον Πανοσολογιότατο Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Νικόλαο Μαυρολέων από τον Δήμο ΗΝ Κάσου.