Κάσος: Οι δράσεις και οι τιμητικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της ηρωικής νήσου

Κάσος: Οι δράσεις και οι τιμητικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της ηρωικής νήσου

Στις δράσεις και στις τιμητικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του νησιού (7 Ιουνίου 1824) αναφέρθηκε ο δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, στη συνέντευξη τύπου, που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

Παρέστησαν μέλη της Τιμητικής Επιτροπής των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας, ο Γιάννης Παυλόπουλος και η Πανεπιστημιακός Τζένη Κρεμαστινού, η πρώην δήμαρχος Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, όπως επίσης και φίλοι του νησιού, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης και ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης.

Η Κάσος, κατά την Επανάσταση του ‘21, με περισσότερα από 100 καράβια, ήταν το φόβητρο του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου, ο προστάτης της Κρήτης και των Δωδεκανήσων και υποχρέωσε τον κατακτητή σε πλήθος ταπεινώσεων, μέχρι που κάηκε αβοήθητη, τρία χρόνια μετά.

Με κεντρικό σύνθημα «Θυμόμαστε – Τιμούμε – Οραματιζόμαστε», η Οργανωτική Επιτροπή ετοίμασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού χτες αλλά και τη διεκδίκηση ενός φιλόδοξου αύριο. Ήδη πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την «Κασιώτικη Ναυτιλία 19ος -21 ος αιώνας» και την ίδρυση σχολής ναυπηγοξυλουργικής στην Κάσο, εκδόθηκε ενημερωτικό δίπτυχο, εκτυπώθηκε σελιδοδείκτης, που θα διατίθεται δωρεάν σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και εξασφαλίστηκε η συνεργασία με την ΕΡΤ, ως χορηγού επικοινωνίας.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται η κυκλοφορία επετειακού νομίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος και η έκδοση αφιερωματικών γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ. 1824-2024. Έχουν επίσης προγραμματιστεί Συνέδριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου στην Κάσο με θέματα σχετικά με την ιστορία του νησιού, ημερίδα στη Βουλή των Ελλήνων με ιστορικά θέματα της περιόδου του Ολοκαυτώματος και έκθεση κειμηλίων της ίδιας περιόδου.

Αφιερώματα, που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό, θα είναι η έκθεση στην Πινακοθήκη Πειραιά με έργα του Κασιώτη διεθνούς φήμης ζωγράφου Mayo (Αντώνη Μαλλιαράκη) και γνωστών Ελλήνων ζωγράφων, με θέματα εμπνευσμένα από την Κάσο.

Ακόμη, σε συνεργασία με Δήμους, το διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο « Η Κάσος εκτός των τειχών» σε διάφορες ελληνικές πόλεις που θα περιλαμβάνει:- Θεατρική παράσταση του θεατρικού έργου «Κασιώτες Καπεταναίοι- Οι μεγάλοι άγνωστοι του ‘21» – ειδική εκπομπή για τα «200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κάσου», που θα μεταδοθεί τον Οκτώβριο από την ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΡΤ σε όλο τον κόσμο.

– Ημερίδα με θέμα την ιστορική προσφορά της Κάσου το ΄21 και το Ολοκαύτωμά της.

Στον τομέα των εκδόσεων, αναμένεται η έκδοση τριών βιβλίων με θέματα την ιστορία της Κάσου, το Ολοκαύτωμα και τη συμβολή των Κασιωτών στη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.

Με σαφές μήνυμα για το Περιβάλλον, ο Δήμος προγραμματίζει τη συμβολική δενδροφύτευση 200 δένδρων για την επέτειο των 200 χρόνων.

Τέλος, σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την επέτειο του Ολοκαυτώματος, θα γίνουν σε Κάσο, Αθήνα, Ρόδο και Αμερική, αρχές Ιουνίου.

Ο Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου έχει προγραμματίσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ζητώντας την αρωγή του κράτους για να γίνουν πραγματικότητα:

– Η Κατασκευή μνημείου στην περιοχή Αντιπεράτου.

– Η Διεθνής Συνάντηση Λύρας και οργάνων με δοξάρι με συνεδριακά πρωινά στην Κάσο και προφεστιβαλικές συναντήσεις σε Ρόδο, Χανιά, Σύρο και Αθήνα.

– Μουσικοθεατρική Εκδήλωση στο Ηρώδειο.

– Κατασκευή προτομής του ήρωα της Κάσου Μάρκου Μαλλιαράκη στην οδό ηρώων στο πεδίο του Άρεως

– Προκήρυξη υποτροφίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα την Ιστορία της Κάσου.

– Δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ για την Κάσο.

– Δημιουργία άλμπουμ με Κασιώτικη μουσική.

– Εκδήλωση στην Κάσο με παραδοσιακά Τοπικά και Δωδεκανησιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

– Ημερίδα για την αξιοποίηση των παραδοσιακών ανεμόμυλων.

– Απόκτηση των φωτογραφικών αρχείων Φιλιππή και Σοΐλη.

7.4.2024
Καρπαθιακά Νέα