6η μέρα κατασκήνωσης στην Κάρπαθο: Το πρωί στο Όθος και το βράδυ στο Απέρι, γλέντι στη Βαλαντού

6η μέρα κατασκήνωσης στην Κάρπαθο: Το πρωί στο Όθος και το βράδυ στο Απέρι, γλέντι στη Βαλαντού

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Του Χριστού σήμερα. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα μας βρίσκει και σε διαφορετικό προορισμό. Κάθε τόπος την δική του ιστορία, την δική του παράδοση. Αλήθεια, πώς θα γιόρταζαν τα χωριά του νησιού την άγια αυτήν ημέρα ;

Μετά την πρωινή λειτουργία στο χωριό Όθος το έθιμο ορίζει κάτοικοι και επισκέπτες να τρώνε όλοι μαζί ψάρι, παραδοσιακό φαγητό της ημέρας του Σωτήρος,  και νηστίσιμα φαγητά και γλυκά. Εκεί βρεθήκαμε με μια ομάδα 17 Μεγάλων Οδηγών για να βοηθήσουμε στο στρώσιμο των τραπεζιών, στο σερβίρισμα και τέλος στο μάζεμα του χώρου, οπότε βάλαμε τις ποδιές μας και ξεκινήσαμε με προθυμία και ενθουσιασμό! Η προσέλευση του κόσμου μεγάλη και η φιλοξενία του πατέρα Καλλίνικου και του πατέρα Δημητρίου ήταν φοβερή !

Ο Πρόεδρος του χωριού κ. Μιχάλης Χαψής συντόνιζε την ομάδα μας αλλά και τα παιδιά του χωριού τα οποία, κατά το έθιμο, βοηθούσαν μαζί μας!

Χαρήκαμε που ήμασταν εκεί και συμμετείχαμε στο γιορτινό παραδοσιακό γεύμα και σας ευχαριστούμε πολύ!

Το βράδυ επισκεφθήκαμε το γραφικό Απέρι. Ανεβαίνοντας προς την εκκλησία του χωριού, η μουσική μας οδήγησε σε ένα από τα σπίτια όπου οι οργανοπαίχτες καθισμένοι ολόγυρα έπαιζαν σε παραδοσιακούς ρυθμούς τραγουδώντας δίστιχα. Ο ένας μετά τον άλλον ευχόντουσαν ή επαινούσαν τραγουδιστά ενώ η μια μαντινάδα διαδεχόταν την άλλη και όλοι συμμετείχαν. Οι οικοδεσπότες όλοι φιλόξενοι μας άνοιξαν τις πόρτες τους, μας καλοδέχτηκαν, μας φίλεψαν καλούδια.  Η καμπάνα του χωριού μας οδήγησε στην εκκλησία του Σωτήρος όπου και στήθηκε ο χορός ! Ευτυχώς, είχαμε κάνει φροντιστήριο.  Έπιασαν τόπο τα μαθήματα του Λυκείου Ελληνίδων και «βγήκαμε ασπροπρόσωποι».

Η Βαλαντού θα έχει ξεχωριστή θέση στην μυαλό και στις καρδιές μας τόσο για τον ιδιαίτερα παραδοσιακό τρόπο εορτασμού όσο και για την ομορφιά και αρχοντιά της ! Ευχαριστούμε την κα Σοφία Οικονομίδου που  μας προσκάλεσε στο χωριό και ζήσαμε αυτήν την ιδιαίτερη εμπειρία ! Ευχόμαστε σε όλους τους ντόπιους να είναι υγιείς και πάντα δραστήριοι ώστε αυτά τα όμορφα έθιμα να διατηρηθούν και στις επόμενες γενεές.

Ένα είναι βέβαιο : όλοι θέλουν να ξαναέρθουν ώστε να ζήσουν ξανά αυτήν την εμπειρία. Χρόνια Πολλά σε όλους !

8.8.2023

Καρπαθικά Νέα