Η καταξιωμένη φωτογράφος Διονυσία Αλεξιάδη και η σχέση της με την Κάρπαθο

Η καταξιωμένη φωτογράφος Διονυσία Αλεξιάδη και η σχέση της με την Κάρπαθο

Το Σάββατο, 22 Απριλίου 2023, παρουσιάστηκε στην Αθήνα ένα εμπνευσμένο φωτογραφικό λεύκωμα. Πρόκειται για φωτογραφίες της Διονυσίας Αλεξιάδη από τις ημέρες της απομόνωσης, στιγμιότυπα από την δυστοπική εποχή του κορονοϊού.

Από τη μια κρατάμε την ιδέα της για τη φωτογράφηση, μετράμε ακόμη και τη σύλληψη της. Και από την άλλη στεκόμαστε στο συναίσθημα, που γεννά η εξαιρετική ματιά της πολύπειρης δημιουργού. Με αυτά ως δεδομένα, το νέο βιβλίο  της Διονυσίας Αλεξιάδη, «Η Αθήνα τον καιρό της πανδημίας» , που συνοδεύεται με κείμενα του Νίκου Βατόπουλου από τις εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, αποκτά μοναδικότητα και έχει τον απόλυτο χαρακτήρα του ντοκουμέντου της εποχής που εξακολουθεί να αφήνει σημάδια.

Η καταξιωμένη δημιουργός Διονυσία Αλεξιάδη κουβαλά κάτι από την αύρα των Επτανήσων αφού γεννήθηκε στη Ζάκυνθο ωστόσο δε μπορεί να μην είναι επηρεασμένη από τον άνεμο της Καρπάθου! Κι αυτό διότι σύζυγος είναι ο Αλέξης Αλεξιάδης, του Νικήτα και της Σταματίνας, είναι από το Απέρι της Καρπάθου!

Στο φωτογραφικό Λεύκωμα της για την Ζάκυνθο η κα Αλεξιάδη αναφέρει: “Λίκνο μου είναι το Μέσω Γερακαρίο. Στη κοινωνία του, μικρή σε αριθμούς , λιτή σε ανάγκες, αφοσιωμένη στις παραδόσεις, υπερήφανη για τα έργα των μελών της, έζησα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια «θησαυροφυλάκιο της ζωής μου», σε μια γνήσια και αυθεντική εποχή, πιστή στις αξίες που η ίδια μου δίδαξε. Από τη Ζάκυνθο, το νησί της ποίησης και της μουσικής στην άλλη άκρη του Αιγαίου, στην Κάρπαθο, σε έναν βράχο ποίησης, μουσικής και αυθεντικής δημιουργίας!

Η φωτογράφος, που επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι την Κάρπαθο γνωρίζει καλά το νησί και τους ανθρώπους του, όμως έχει ταξιδέψει σε αναρίθμητες πόλεις και τόπους… από τη Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ιαπωνία μέχρι την Καλιφόρνια, από την Ινδία μέχρι τη Μογγολία, από την Παταγονία μέχρι την Αλάσκα, από τη Νότια Αφρική μέχρι τα Νορβηγικά φιόρδ και από την Αργεντινή μέχρι το Περού.

Mέρος του πλούσιου φωτογραφικού της αρχείου παρουσιάζεται στα βιβλία «Tαξιδεύοντας, ματιά στον κόσμο» (2005) «Ταξιδεύοντας…ανατολικά» (2010) «Ζάκυνθος» (2019) Χόμπι της είναι η ζωγραφική, με εκθέσεις έργων της το 1980 και το 1982, η ιστιοπλοία, με αρκετές διακρίσεις, το κολύμπι και το χειμερινό σκι. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στην Όλυμπο Καρπάθου, η Διονυσία Αλεξιάδη με τη φίλη της Νίκη Πρωτόπαπα

 

23.4.2023

Καρπαθιακά Νέα