Οι καθηγητές Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και Δημήτριος Σταθακόπουλος σε επιστημονική ημερίδα για την Ελληνική Επανάσταση στην Κέρκυρα

Οι καθηγητές Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και Δημήτριος Σταθακόπουλος σε επιστημονική ημερίδα για την Ελληνική Επανάσταση στην Κέρκυρα

Το Λύκειο των Ελληνίδων Κέρκυρας, με τη συνεργασία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, στο πλαίσιο των Εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα, για να τιμήσει τη Μεγάλη Επέτειο της Ελληνικής Ελευθερίας. Η Ημερίδα έγινε το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021, και την παρακολούθησαν πολλοί Κερκυραίοι και μέλη του Λυκείου.

Στην Επιστημονική αυτή Εκδήλωση προσκλήθηκαν από την Πρόεδρο, κυρία Λίζα Αλεξάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο και έλαβαν μέρος ο συμπατριώτης μας, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ο Καθηγητής της Οθωμανολογίας, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και νομικός Δημήτριος Σταθακόπουλος και η εκπαιδευτικός και ποιήτρια Εύη Μελά-Αλεξιάδη. Τον συντονισμό της όλης Ημερίδας είχε ο Διδάσκων Νεοελληνικής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας Δημήτριος Γ. Μεταλληνός.

Ο καθηγητής Αλεξιάδης έκανε δύο ομιλίες με τα εξής θέματα: α) «Η Πρώτη Συστηματική Συλλογή Ελληνικών δημοτικών τραγουδιών (1824) του Κλοντ Φοριέλ και ο Φιλελληνισμός» και β) «Λαϊκό Θέατρο Σκιών και Ελληνική Επανάσταση», ενώ ο καθηγητής Δημήτριος Σταθακόπουλος ανακοίνωσε το θέμα «Ο καθημερινός βίος των αγωνιστών». Η εκπαιδευτικός και ποιήτρια Εύη Μελά-Αλεξιάδη απήγγειλε κατόπιν επίκαιρα δημοτικά τραγούδια από τη Συλλογή του Φοριέλ. Ο κ. Αλεξιάδης αφιέρωσε τις ομιλίες του στη Μνήμη του Κερκυραίου Αιδεσιμολογιοτάτου και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Δ. Μεταλληνού, με τον οποίον συνδεόταν με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Μετά τις ομιλίες ο γνωστός Καραγκιοζοπαίκτης Κώστας Σπυρόπουλος, που είχε προσκληθεί επίσης, παρουσίασε με τον θίασό του το έργο «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση και το Λάβαρο του 1821».

Η Επιστημονική Ημερίδα πλαισιώθηκε από τη Χορωδία του Λυκείου, την οποία διηύθυνε με επιτυχία ο Μαέστρος της Περικλής Παπαδόπουλος, και τις Χορευτικές Ομάδες του Λυκείου, που εντυπωσίασαν τους παρευρισκομένους.

Την Ημερίδα ετίμησαν με την παρουσία τους ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κέρκυρας Νεκταρίου, Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανδήλας, ο Επίσκοπος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας Γεώργιος Αντουβάς, η Εκπρόσωπος της Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Παιδείας Μαρία Ζερβού, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρυσούλα Τόμπρου, η Συντονίστρια της Επιτροπής της Επανάστασης «Κέρκυρα 2021» Νότα Ψαροπούλου και η Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Κέρκυρας Μαρία Δημουλά. Στο τέλος της εκδήλωσης, από την πρόεδρο του Λυκείου, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους δυο καθηγητές καθώς και στον κ. Σπυρόπουλο για την παρουσία και τις ομιλίες τους.

Οι προσκεκλημένοι, συνοδευόμενοι από την ακούραστη Πρόεδρο του Λυκείου Λίζα Αλεξάκη, επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Πλατυτέρας, όπου και οι τάφοι επιφανών Κερκυραίων, και το Μουσείο του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού, στο οποίο ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλή Παγκράτη. Την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, παρακολούθησαν την επιβλητική λιτανεία του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος, το «Πρωτοκύριακο», όπως ονομάζεται η Κυριακή αυτή στην Κέρκυρα.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και έπαινοι στην Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας Λίζα Αλεξάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο για την εξαιρετική οργάνωση, η οποία έγινε με τη συνεργασία πάντοτε του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, αλλά και για την άψογη φιλοξενία των προσκεκλημένων.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ