ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΑ ΛΟΓΟΥ ΣΥΜΠΑΡΟΜΑΡΤΟΥΝΤΑ

ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΑ ΛΟΓΟΥ ΣΥΜΠΑΡΟΜΑΡΤΟΥΝΤΑ

ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΑ ΛΟΓΟΥ ΣΥΜΠΑΡΟΜΑΡΤΟΥΝΤΑ

(Δημοσιεύται στην ιστοσελίδα ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ

συνοδεία οπτικού υλικού)

 

του πρ. Προέδρου

του Πολιτισμικού Οργανισμού

Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.)

Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη

 

Κάρπαθος,  5/9/2020

 

Εισαγωγή

 

Πέρασαν ήδη δώδεκα χρόνια από τον πρώτο επίσημο επετειακό εορτασμό (31 Αυγούστου 2010) της Ναυμαχίας της Καρπάθου. Διαβάζοντας τελευταία στην πολλά υποσχόμενη νέα καρπαθιακή ιστοσελίδα ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ το άρθρο του Μανώλη Δημελλά με τίτλο “Όταν η Κάρπαθος γιόρταζε σύσσωμη τη ναυμαχία του Κατσώνη” ήρθε στη μνήμη μου -όντας ο πρωταγωνιστής της σχετικής πατριωτικής πρωτοβουλίας- σειρά ευχάριστων και δυσάρεστων αναμνήσεων.

Ήμουν μαθητής της Γ΄τάξης του Ε΄ Γυμνασίου της Αθήνας όταν, μελετώντας τη σχολική ιστορία που μας διανεμήθηκε τότε[1], μάθαινα με μεγάλη έκπληξη και ενθουσιασμό για τον άθλο του Λάμπρου Κατσώνη που συντελέστηκε στις 20 Αυγούστου 1788 (παλαιό ημερολόγιο) ή 31 Αυγούστου 1788 (νέο ημερολόγιο) στα νερά της Καρπάθου. Κι η έκπληξή μου γινόταν ακόμη μεγαλύτερη γιατί κανένα άλλο άξιο λόγου ιστορικό γεγονός που να αφορά την πατρίδα μας, την Κάρπαθο, δεν αναφερόταν στην κοινή Ελληνική ιστορία που είχαμε ως τότε διδαχτεί στο σκολειό.

Ακόμη χειρότερα τίποτε που να αφορούσε το συγκεκριμένο ιστορικό συμβάν δεν είχα ποτέ ως τότε ακούσει, στο χωριό μου, την Όλυμπο, ή στο νησί μας γενικότερα, από λογίους ή “σοφούς” γηραιότερους συμπατριώτες. Κι ενώ έψαχνα από καιρό σε καιρό -όποτε μου δινόταν η ευκαιρία- σε μεγάλες βιβλιοθήκες της Αθήνας και σε εξειδικευμένα βιβλία περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα που για χρόνια με απασχολούσε, διαπίστωνα από τη μια τη βαρύτητα της Ναυμαχίας της Καρπάθου στο πλαίσιο της επαναστατικής δράσης του Λάμπρου Κατσώνη κι από την άλλη μια διάχυτη άγνοια για αυτήν στους κύκλους των Καρπαθίων, ξεκινώντας από τους απλούς λαϊκούς ανθρώπους και φτάνοντας μέχρι τους “μεγαλοσχήμονες” λογίους του τόπου.          (Μοναδική φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε, όπως διαπίστωσα αρκετά χρόνια αργότερα, η ύπαρξη της μικρής οδού Λάμπρου Κατσώνη στο κέντρο των Πηγαδιών[2], η ονοματοδοσία της οποίας ουδόλως σχετιζόταν με τη Ναυμαχία της Καρπάθου και τα όσα την αφορούσαν. Πρόκειται ουσιαστικά για συμπτωματικό γεγονός.

Η ονομασία της οδού αυτής θα πρέπει να συνέβη, όπως βάσιμα πληροφορούμαι, στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικής οδηγίας του Υπουργείου των Εσωτερικών προς τους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας που εκδόθηκε το 1971 με την ευκαιρία του κλεισίματος 150 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και με την οποία συστηνόταν η καθιέρωση ονομασιών οδών επ’ ονόματι των Ελλήνων Ηρώων. Τότε θα πρέπει να ονομάστηκαν και οι παλαιότερα γνωστές οδοί των Πηγαδίων: α. Ρήγα Φεραίου, β. Γεωργίου Καραϊσκάκη, γ. Ανδρέα Μιαούλη και δ. Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας).                                                                                                          Φώλιασε από τότε μέσα μου για χρόνια η ακατασίγαστη επιθυμία να αναδειχθεί, με το τρόπο που του άξιζε, το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός στην Κάρπαθο, μέσα μάλιστα από τους μηχανισμούς των ενδεδειγμένων αυτοδιοικητικών και άλλων σημαντικών φορέων του τόπου μας.

Έτσι το έτος 2007, όταν ανέλαβα τα καθήκοντα αρχικά του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου – Π.Ο.Κ.Ο.Κ. (Ν.Π.Δ.Δ. της Αυτοδιοίκητης Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου) και αργότερα, το 2013, του Προέδρου του Δ.Σ. του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου – Π.ΟΡ.Ο.Κ. (Ν.Π.Δ.Δ. του Καλλικράτειου Δήμου Καρπάθου) ενέταξα μέσα στις πρώτες μέριμνές μου την ανάδειξη της “Ναυμαχίας της Καρπάθου” και την καθιέρωση των επετειακών εορτασμών της στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.                                                                                                              Όλα ήταν δύσκολα. Ο Π.Ο.Κ.Ο.Κ. είχε δημιουργηθεί το 2005 μετά από προεργασία δύο ετών ως οικονομικά ανεπιχορήγητο (!!!…) Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) θεωρώντας, ίσως, οι τότε ιθύνοντες της Κοινότητας Ολύμπου ότι ο πολιτισμός δεν χρειάζεται χρήματα… Έτσι έπρεπε σε όλα τα χρόνια της θητείας μου, αφού είτε ως Αντιπρόεδρος είτε ως Πρόεδρος υπήρξα ο βασικός υπεύθυνος της δράσης του, να απλώνω το χέρι της ζητιανιάς σε φορείς όπως ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου επί Νομαρχίας Γιάννη Μαχαιρίδη, το Επαρχείο Καρπάθου – Κάσου επί Επαρχίας Μιχάλη Ερωτόκριτου και σε άλλους ανάλογους, ακόμη και για τις χαμηλότερου κόστους εκδηλώσεις. Κι η γραφειοκρατία, θεριό ανήμερο.

Παρά ταύτα κατέστη τελικά δυνατόν να υλοποιηθεί στις 31 Αυγούστου του 2010, μέσα από μύριες δυσκολίες, ο πρώτος επετειακός εορτασμός της Ναυμαχίας της Καρπάθου στο Διαφάνι. Ακολούθησαν οι εορτασμοί των ετών 2011, 2012 και 2013.

 

Οι εορτασμοί της Ναυμαχίας της Καρπάθου

μέσα από τα Δελτία Τύπου

 

Ως ανακεφαλαίωση των προσπαθειών που καταβλήθηκαν και των όσων προέκυψαν παραθέτω στη συνέχεια τις ακριβείς περιγραφές των εορτασμών αυτών μέσα από τα Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν τότε:

 

Έτος 2010

 

Ο πρώτος επίσημος εορτασμός της Ναυμαχίας της Καρπάθου, που διεξήγαγε νικηφόρα απέναντι στον Ριαλάμπεη του Οθωμανικού Σουλτανικού στόλου στις 31 Αυγούστου 1788 (νέο ημερολόγιο) στο στενό της Καρπάθου ο πρόμαχος της Ελληνικής Ελευθερίας Λάμπρος Κατσώνης πραγματοποιήθηκε στο Διαφάνι την Τρίτη 31 Αυγούστου 2010, προγραμματισμένος από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου της Αυτοδιοίκητης Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου μετά από εισήγηση και με την οργανωτική ευθύνη του Αντιπροέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου κ. Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη.

Στις εκδηλώσεις που τέθηκαν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής παραβρέθηκαν ο Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα κ. Κωνσταντίνος Μάργαρης,  ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ορεινής Καρπάθου αιδεσιμότατος παπά – Μηνάς Ερνίας, ο Εφημέριος της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Ολύμπου Καρπάθου αιδεσιμότατος παπά – Γιάννης Διακογεωργίου, ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Καρπάθου κ. Μιχάλη Ιωαννίδη και Πρόεδρος του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου κ. Ηλίας Λάμπος, ο Κοινοτάρχης Ολύμπου Καρπάθου κ. Κωστής Τσαμπανάκης, εκπρόσωποι Καρπαθιακών φορέων, οι τοπικές στρατιωτικές αρχές και άλλοι επίσημοι.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ.  του Πολιτιστικού Οργανισμού της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου κ. Γιώργο Ν. Τσαμπανάκη. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κ.κ. Κ. Μάργαρης, Μ. Ερωτόκριτος, Η. Λάμπρος και ο Κοινοτάρχης Ολύμπου Καρπάθου κ. Κ. Τσαμπανάκης. 

Ο κύκλος των τελετών έκλεισε με επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες και ρίψη στεφάνων από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος που έφτασε στο Διαφάνι για το σκοπό αυτό.

 

Έτος 2011

 

Ο δεύτερος επίσημος επετειακός εορτασμός της Ναυμαχίας της Καρπάθου που έδωσε νικηφόρα στα νερά του νησιού το 1788 ο Λάμπρος Κατσώνης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011, στο Διαφάνι της Καρπάθου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Καρπάθου.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Καρπάθου – Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος, ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου κ. Γιώργος Δήμαρχος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου κ. Ηλίας Παπαηλίας και πολλοί εκπρόσωποι Καρπαθιακών πατριωτικών συλλόγων και άλλων φορέων. Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δωδεκανήσου του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος κ. Ματσάκος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Ρόδου Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού κ. Μπουρίτης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Εορτασμός 2011. Πολυπληθής η παρουσία των επισήμων

 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δρ. Ιστορίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών κ. Πάνος Στάμου, Πλοίαρχος Π./Ν. ε.α., Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Λεβαδέων Αθηνών «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ», Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνο – Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών με θέμα: «Ο Λάμπρος Κατσώνης και η Ναυμαχία της Καρπάθου» στο πλαίσιο του οποίου αποκαλύφθηκαν νέα ιστορικά δεδομένα – άγνωστα μέχρι χτες – που αποκατέστησαν τα πράγματα σε σχέση με το σπουδαίο αυτό γεγονός. Προηγήθηκε εισαγωγική ομιλία του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου που είχε και την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης, κ. Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη με θέμα: «Η αναγκαιότητα της θεσμοθέτησης των ετήσιων εορταστικών εκδηλώσεων της Ναυμαχίας της Καρπάθου».

Το πρώτο μέρος της τελετής έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο που έψαλλαν σε πατριωτική έξαρση οι παρευρισκόμενοι.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπέρ πατρίδος πεσόντων και ρίψη στεφάνων από τους επισήμους στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Διαφανιού, από περιπολικό του Λιμενικού

Σώματος. Το σκάφος του Λιμενικού ακολουθήθηκε από το ημερόπλοιο ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΙΙΙ, ιδιοκτησίας Φωτεινής Παυλάκη – Πρωτόπαπα που μετέφερε στον τόπο της σεμνής τελετής μεγάλο αριθμό κατοίκων και παραθεριστών του Διαφανιού.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ένα αυθόρμητο και εντυπωσιακό

παραδοσιακό Ολυμπίτικο γλέντι.

Μηνύματα στην εκδήλωση έστειλαν ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης και η Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Μίκα Ιατρίδου.

 

Έτος 2012

 

Ο τρίτος επίσημος εορτασμός της νικηφόρας Ναυμαχίας που έδωσε στις 20 Αυγούστου 1788 (παλαιό ημερολόγιο) στη θάλασσα της Καρπάθου ο πρόμαχος της Ελευθερίας των Ελλήνων, Εθνικός ήρωας του λαού μας, Λάμπρος Κατσώνης απέναντι στον Ριαλάμπεη του Οθωμανικού Σουλτανικού στόλου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012, στο Διαφάνι της Καρπάθου με κοινή πρωτοβουλία του Καρπαθιακού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας (Κ.Ο.Π.Α.Π.) και του Πολιτιστικού Οργανισμού της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου (Π.Ο.Κ.Ο.Κ.). Η εκδήλωση που τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Καρπάθου ξεκίνησε με δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου παρουσία του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα, των εκπροσώπων των αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους κόσμου και συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς των επισήμων.                                                                           Τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα: «Ο ναυμάχος Λάμπρος Κατσώνης και η δράση του στα ύδατα της Καρπάθου» εκφώνησε ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μανόλης Μ. Μελάς Πρόεδρος του Καρπαθιακού Κέντρου Έρευνας και Πολιτισμού (Κ.Κ.Ε.Π.).

Ακολούθησε ρίψη στεφάνων στην ανοιχτή θάλασσα από σκάφος του Λιμενικού Σώματος που κατέπλευσε στο Διαφάνι για να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις.

.

 

 

Έτος 2013

 

O τέταρτος εορτασμός της Ναυμαχίας της Καρπάθου έλαβε χώρα την Τρίτη 20 Αυγούστου 2013 στα Πηγάδια παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη και του Δημάρχου Καρπάθου Μιχάλη Χανιώτη.

Οι εκδηλώσεις των εορτασμών που διοργανώθηκαν με την συνεργασία του Καρπαθιακού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας (Κ.Ο.Π.Α.Π.) και του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.) ξεκίνησαν με δοξολογία στον Ι. Ν. των Αγίων Αποστόλων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου. Ακολούθησαν εισαγωγική ομιλία του υπό διορισμόν Προέδρου του Π.ΟΡ.Ο.Κ. Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη με θέμα: «Το ξεκίνημα και η καθιέρωση των ετήσιων εορταστικών εκδηλώσεων της Ναυμαχίας της Καρπάθου» και πανηγυρική ομιλία του Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνά Αλ. Αλεξιάδη με θέμα: «Ο θαλασσομάχος Λάμπρος Κατσώνης, η Ναυμαχία της Καρπάθου και η λαϊκή ποίηση».

Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου Γιώργος Νισύριος, ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Ζωγραφίδης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Πρόεδροι τοπικών σωματείων και άλλοι επίσημοι.

Οι τελετές έκλεισαν με τρισάγιο που πραγματοποίησε ο Πανοσιολογιότατος Ηγούμενος της Ι. Π. και Σ. Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων στη μνήμη των πεσόντων ναυμάχων και ρίψη στεφάνων από σκάφος του Λιμενικού Σώματος στην ανοιχτή θάλασσα.

 

 

Ο Λάμπρος Κατσώνης και η σύζυγος του Μαρία Σοφιανού

Η αντιμετώπιση

της πρωτοβουλίας του εορτασμού

της Ναυμαχίας της Καρπάθου

από ιθύνοντες του τόπου και μη

 

Μεγάλη υπήρξε η ποικιλία των στάσεων και των συμπεριφορών, ιθυνόντων και μη της Καρπάθου, απέναντι στην πρωτοβουλία του εορτασμού της Ναυμαχίας της Καρπάθου και της απονομής των οφειλόμενων τιμών στον πρωτοπόρο επαναστάτη Λάμπρο Κατσώνη.

α. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη σταθερή και ειλικρινή στήριξη τόσο του τότε Επάρχου Καρπάθου – Κάσου Μιχάλη Εμμ. Ερωτόκριτου όσο και του τότε Νομάρχη Δωδεκανήσου και μετέπειτα Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη που και σήμερα, ύστερα από δέκα χρόνια, θα νοιώθουν σίγουρα δικαιωμένοι και περήφανοι για την παροχή της στήριξή τους εκείνης.

β. Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω και την εκστρατεία λοιδωρίας που ξεκίνησαν, αναίτια και αψυχολόγητα, γνωστοί κύκλοι σε βάρος της πρωτοβουλίας μου, με αφετηρία την μη υπηρέτηση από τον Π.ΟΡ.Ο.Κ., στη διάρκεια της θητείας μου, των στοχεύσεων εδραιωμένων τοπικών κυκλωμάτων και καταστάσεων.

  • Της αρνητικής αυτής εκστρατείας προεξήρχε ο νομικός και συγγραφέας Μανώλης Μιχ. Μακρής, Πρόεδρος του Κέντρου Καρπαθιακών Ερευνών (ΚΕ.ΚΑ.Ε.) της Ρόδου και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, αμφισβητώντας τα ιστορικά γεγονότα και επηρεάζοντας σε αρνητική κατεύθυνση ήδη απληροφόρητους ή κακοπληροφορημένους συμπατριώτες. Για καλή τύχη όμως της αλήθειας ο κινηματογραφικός φακός του Γιάννη Χατζηβασίλη τον είχε καταγράψει να αναφέρεται στα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα στο πλαίσιο εκδήλωσης της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου “Η ΒΡΥΚΟΥΣ”  που πραγματοποιήθηκε επί Προεδρίας του ιδίου στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου την 25η Μαρτίου 1996, (https://www.youtube.com/watch?v=gBHGW5b33zk) με ρητή αναφορά στη Ναυμαχία της Καρπάθου και μάλιστα με εσφαλμένες γεωγραφικές αναφορές… [Ανάλογη αναφορά θα γίνει από τον Εμμ. Μιχ. Μακρή και αργότερα, στην ομιλία του “Η πορεία προς την Εθνεγερσία” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου διαδικτυακών ημερίδων που διοργάνωσε ο Σύλλογος των Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων με γενικό τίτλο “Τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία” (1η μέρα – Κυριακή, 4/4/2021) https://www.youtube.com/watch?v=F8u9KOL1aYA (1:13:30 – 1:14:50)]
  • Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κατά τον δεύτερο εορτασμό του 2011, το Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΚΑ.Ε. Μηνάς Κομν. Μπαλασκάς εθεώρησε φρόνιμο να απασχολήσει ακριβώς κατά την ώρα των τελετών τον εξαίρετο φίλο της Ολύμπου και των Ολυμπιτών, πρ. Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων και Ευρωπαίων Εφοπλιστών, Γιάννη Κ. Λύρα με μια παρτίδα τάβλι… στο παραδοσιακό “καφενείο της Ερνίας” στο Διαφάνι παρεμποδίζοντας ουσιαστικά την εκπεφρασμένη διάθεση συμμετοχής του στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου την ίδια στιγμή.
  • Αξίζει επίσης να αναφερθώ και στον αείμνηστο καλλικέλαδο συμπατριώτη Ν. Ι. Ν., ο οποίος εξέφραζε δημοσία και μεγαλοφώνως την απορία του, πως μπορεί να αποτελούσε ιστορικό γεγονός η Ναυμαχία της Καρπάθου, αφού ουδέποτε άκουσε τον μακαρίτη πεθερό του δάσκαλο Νικία Κόνσολα να αναφέρεται σ’ αυτήν…, επηρεάζοντας και ο συγκεκριμένος συντοπίτης με τον τρόπο του αρνητικά και άλλους εφάμιλλα αδαείς συμπατριώτες. Λες και ήταν υποχρεωτικό ο λεπτολόγος κατά τα λοιπά τοπικός ερευνητής και συγγραφέας Νικίας Κόνσολας να κατέχει και αυτό το ιστορικό γεγονός, όταν άλλοι προγενέστεροι και περισσότερο εξειδικευμένοι συγγραφείς απ’ αυτόν δεν ανέφεραν ούτε λέξη για τη Ναυμαχία της Καρπάθου και για τον Λάμπρο Κατσώνη στα γραπτά τους (Εμμ. Μανωλακάκης, Μιχ. Μιχαηλίδης-Νουάρος, καθηγ. Εμμ. Γ. Πρωτοψάλτης κ.α.).
  • Επιβάλλεται όμως να αναφερθώ και στον τότε Κοινοτάρχη Ολύμπου Κωστή Μ. Τσαμπανάκη, ο οποίος επηρεασμένος απ’ όλη αυτή την εκστρατεία αγνωσίας και ασχετοσύνης απέφευγε μέχρι την τελευταία στιγμή να εμφανιστεί στις επετειακές τελετές του 2010, καίτοι κατ’ όνομα διοργανωτής, και εμφανίστηκε μόνο όταν πληροφορήθηκε ότι προσήλθε στις εκδηλώσεις ο τότε Έπαρχος Μιχ. Ερωτόκριτος!…
  • Τέλος το ποτήρι ξεχείλησε όταν στις τελετές του 2012, ο εφημέριος Διαφανίου παπά-Μηνάς Μιχ. Ερνίας αρνήθηκε χωρίς οποιανδήποτε δικαιολογία να προσέλθει στις έγκαιρα προγραμματισμένες τελετές και αναγκάστηκα, παρόντων των επισήμων που περίμεναν όρθιοι επί 45 λεπτά, να καλέσω την υστάτη ώρα τον εφημέριο Ολύμπου παπά-Γιάννη Διακογεωργίου να προεξάρχει της δοξολογίας, ώστε να αποφύγουμε την αναίτια και άπρεπη ματαίωση των εορτασμών.                                                                                   Μοιάζει απίστευτο! Ο έμμισθος υπάλληλος του Ελληνικού κράτους αρνείται να προσέλθει άνευ λόγου και αιτίας στους προγραμματισμένους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση εορτασμούς, προσβάλλοντας κατάφορα τη μνήμη του πρωτοπόρου αγωνιστή της Ελληνικής Ελευθερίας Λάμπρου Κατσώνη και τους θεσμούς του ίδιου του Ελληνικού κράτους.                                                                   Διοικητική συνέπεια; Καμιά!…                                                             Αυτό το αχαρακτήριστο γεγονός στάθηκε και η αιτία της μετακίνησης των επετειακών εορτασμών στα Πηγάδια, γεγονός που συνέβη την επόμενη ακριβώς χρονιά.

γ. Αλλά και στα Πηγάδια τα πράγματα δεν υπήρξαν καλύτερα.

  • Ευθύς εξ αρχής ο τότε Δήμαρχος Μιχάλης Φρ. Χανιώτης -καίτοι εγκρατής φιλόλογος- εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την ύπαρξη ως ιστορικού συμβάντος της Ναυμαχίας της Καρπάθου, ζητώντας μου τεκμηριώσεις για τις θέσεις που εξέφραζα. Για το σκοπό μάλιστα αυτό παρήγγειλα από τον Σύλλογο Λεβαδέων Αθηνών «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και χάρησα στον Δήμαρχο το σύγγραμμα “Λάμπρος Κατσώνης. Τεκμήρια Ιστορίας – Λαογραφίας-Παράδοσης”, του Δρ. Πάνου Ν. Στάμου, πλοιάρχου Π/Ν ε.α., (Εκδόσεις “Βοιωτικής Ώρας”, Λιβαδειά 2012, σ.σ. 525) στις σελίδες 321-327 του οποίου τεκμηριώνεται με απόλυτο τρόπο -στη βάση του ιδιόχειρου ναυτικού ημερολογίου του Λάμπρου Κατσώνη, το οποίο σώζεται ως σήμερα στα Ρωσικά Αρχεία- το σπουδαίο πατριωτικό γεγονός της Ναυμαχίας της Καρπάθου. Φυσική συνέπεια της κίνησης μου εκείνης υπήρξε η άμεση αλλαγή στάσης του Μιχάλη Χανιώτη και η ηθική στήριξη που παρείχε έκτοτε εκ μέρους του στη διοργάνωση των σχετικών τελετών, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του φυσικής παρουσίας.
  • Άγνοια και ως εκ τούτου αμφιβολίες για την ύπαρξη του περί ου ο λόγος ιστορικού συμβάντος εξέφρασε και ο προσκληθείς ως κεντρικός ομιλητής του τέταρτου επίσημου εορτασμού καθηγητής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης επικαλούμενος μάλιστα την έλλειψη οιασδήποτε αναφοράς στη Ναυμαχία της Καρπάθου στην “Ιστορία της νήσου Καρπάθου” του σπουδαίου καρπάθιου συγγραφέα Μιχ. Μιχαηλίδη – Νουάρου. Αναγκάστηκα να εξηγήσω τότε στον κ. καθηγητή ότι δεν μπορεί να θεωρεί κανείς θέσφατα τα γραφόμενα του Μιχ. Μιχαηλίδη – Νουάρου, παρά την τεράστια σημασία του έργου του για το νησί μας. Άλλωστε έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς και άλλες παραλήψεις και ανακρίβειες στα γραφόμενά του. Το γεγονός αυτό είναι απολύτως φυσικό να συμβαίνει και δεν μειώνει σε τίποτε την αξία της προσφοράς του, αφού η έννοια της “αυθεντίας” ανήκει εδώ και αιώνες στον μεσαίωνα και μόνο. Επιπροσθέτως παρήγγειλα από τον Σύλλογο Λεβαδέων Αθηνών «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και χάρησα στον κ. Καθηγητή άλλο ένα αντίτυπο του προαναφερθέντος συγγράμματος “Λάμπρος Κατσώνης. Τεκμήρια Ιστορίας – Λαογραφίας-Παράδοσης”, του Δρ. Πάνου Ν. Στάμου, πλοιάρχου Π/Ν ε.α., στο οποίο και τεκμηριώνονται με απόλυτο τρόπο τα ιστορικά γεγονότα της Ναυμαχίας της Καρπάθου.                                      Αισθάνθηκα μετά ταύτα ότι τον έπεισα να αντιμετωπίσει με τον επιβεβλημένο σεβασμό και τη δέουσα σοβαρότητα το όλο θέμα.                                                                                                    Είναι νομίζω χαρακτηριστικό ότι λίγους μήνες μετά τις τελετές του 2013 ο καθηγητής Μηνάς Αλεξιάδης επανήλθε στο θέμα δριμύτερος λέγοντάς μου γεμάτος ενθουσιασμό, ότι εντόπισε στην βιβλιοθήκη των Παρισίων αδημοσίευτο έγγραφο που αφορά την Ναυμαχία της Καρπάθου, ζητώντας μου μάλιστα να κληθεί να το ανακοινώσει δημόσια στον επόμενο εορτασμό! Δυστυχώς όμως το 2014 απήλθα από τα διοικητικά πράγματα του Π.ΟΡ.Ο.Κ. και ο εορτασμός δεν επαναλήφθηκε έκτοτε.
  • Οφείλω όμως να επισημάνω και την απουσία από την εκδήλωση του τότε Προέδρου του Καρπαθιακού Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδείας (Κ.Ο.Π.Α.Π.) Γιώργου Μιχ. Χατζηκουτσού, ο οποίος αν και δεν είχε εκφράσει οιανδήποτε επιφύλαξη για το θέμα, δεν προσήλθε στις τελετές μολονότι οι εορτασμοί διοργανώνονταν με την συνεργασία (Κ.Ο.Π.Α.Π.) και (Π.ΟΡ.Ο.Κ.).
  • Ακούστηκαν βέβαια και εξυπνακισμοί του τύπου “Μα αφού μας αναφέρεις, πως δεν συμμετείχαν Καρπάθιοι στο τσούρμο του Κατσώνη γιατί ο Δήμος μας να τιμά τη Ναυμαχία της Καρπάθου”; για να δοθεί από τον γράφοντα η πληρωμένη απάντηση “Για τους ίδιους λόγους που ο Δήμος Λαμιέων τιμά κάθε χρόνο τη Μάχη των Θερμοπυλών παρ’ όλο που δεν συμμετείχαν Λαμιείς σ’ αυτήν!”
  • Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσω και την ελάχιστη συμμετοχή των Πηγαδιωτών στις διοργανωθείσες τελετές που οφειλόταν σε δύο κυρίως λόγους:                                                                             i. Στην αδιαφορία του δημοτικού υπαλλήλου στον οποίο ανατέθηκε η αφισοκόλληση, που έφτασε να μην τοιχοκολλήσει ούτε μία από τις αφίσες, που τυπώθηκαν για την πληροφόρηση του τοπικού πληθυσμού σχετικά με τον εορτασμό, στις γειτονιές και στις πλατείες των Πηγαδιών. Και φυσικά δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε. Ούτε για τον συγκεκριμένο υπάλληλο υπήρξε οποιαδήποτε διοικητική επίπτωση…                                                                                                       ii. Στην αδιαφορία μεγάλου αριθμού επώνυμων Πηγαδιωτών, που αν και ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικές προσκλήσεις για τα συμβαίνοντα προτίμησαν να μη στερηθούν τον πρωϊνό τους ύπνο, στο πλαίσιο της θερινής τους ραστώνης …

δ. Καταληκτικά και σε συνέχεια των όσων ήδη εκτέθηκαν την χρονική περίοδο 2014-2019 προέκυψε στα διοικητικά του Π.ΟΡ.Ο.Κ., ύστερα από διορισμό της δημαρχιακής αρχής του Ηλία Α. Λάμπρου, η άπραγη διοίκηση Ι. Μ. Μηνατσή που μόνο στόχο της έβαλε το ξεθεμέλιωμα των ως τότε επιτευγμάτων του Π.ΟΡ.Ο.Κ. Δεν εκπλήσσει ασφαλώς κανέναν ο μηδενικός απολογισμός έργου της πενταετούς θητείας της, μόνο επίτευγμα της οποίας αποτέλεσαν οι ατέρμονες δικαστικές διαμάχες του Δήμου Καρπάθου με επίδοξους αρχικά “δωρητές” και εν συνεχεία … διεκδικητές της έκτασης των επτά στρεμμάτων του Κοινοτικού γηπέδου Ολύμπου Καρπάθου στη θέση Πέρα-Παναΐα, που διαρκούν ως σήμερα.                                                    Θύμα της “εμπνευσμένης” αυτής διοίκησης έπεσαν και οι επετειακοί εορτασμοί της Ναυμαχίας της Καρπάθου που δεν επαναλήφθηκαν έκτοτε.

 

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν

για το στήσιμο του ανδριάντα του Λάμπρου Κατσώνη στο λιμένα των Πηγαδίων

 

Το γεγονός ότι απήλθα από τα διοικητικά πράγματα του Π.ΟΡ.Ο.Κ. το έτος 2014 δεν με εμπόδισε να συνεχίσω να ενδιαφέρομαι για το θέμα της Ναυμαχίας της Καρπάθου και τις οφειλόμενες τιμές προς τον θαλασσομάχο ήρωα Λάμπρο Κατσώνη στον τόπο μας. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα έπρεπε, από τη νέα μου θέση του Συμβούλου Πολιτισμού του Επαρχείου Καρπάθου – Κάσου, τόσο επί Επαρχίας Μιχάλη Ερωτόκριτου (2010-2014), όσο και επί Επαρχίας Γιάννη Γ. Μηνατσή (2014-2018) να ξεκινήσω τις προσπάθειες για το στήσιμο ενός περικαλλούς ανδριάντα του Λάμπρου Κατσώνη στην Καρπαθιακή πρωτεύουσα, τα Πηγάδια. Από πλευράς Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όμως η οικονομική στενότητα και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης ήταν απαγορευτική.  Έτσι θα έπρεπε να στραφώ σε άλλες κατευθύνσεις, κυρίως σε ιδιώτες χορηγούς, αν ήθελα να δω να πραγματοποιείται ο συγκεκριμένος στόχος.

  • Όσο όμως προβληματιζόμουν πάνω σ’ αυτή τη βάση, έτυχε να συναντήσω στις 6/6/2017 στο περιθώριο μιας πατριωτικής εκδήλωσης τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα Πλωτάρχη κ. Никита Заяц (Nikita Zayats). Στη συζήτηση που ανοίξαμε του εξωτερίκευσα τις σκέψεις μου για τη Ναυμαχία της Καρπάθου και το Λάμπρο Κατσώνη και τον ρώτησα αν θα μπορούσε, εφόσον βέβαια κατορθώναμε να εξασφαλίσουμε τα απαιτούμενα για την κατασκευή του ανδριάντα ποσά, να παραβρεθεί ο ίδιος ή ο Ρώσος πρέσβης στα αποκαλυπτήρια. Η απάντησή του ήταν άμεση και θετική και έτσι πήρα το θάρρος να τον ρωτήσω, αν θα ήταν δυνατόν να προγραμματιστεί επί πλέον η παρουσία, στις θεωρητικά σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις, Μοίρας του Ρωσικού Πολεμικού Στόλου. Η απάντησή του και σ’ αυτή την ερώτησή μου ήταν εξίσου θετική.
  • Έτσι “αμ’ έπος αμ’ έργον” ξεκίνησα την έρευνα για την εξασφάλιση αξιόπιστου χορηγού. Σύντομα ήρθα σε επαφή με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ που εδρεύει στο Ροστόφ (επί του Ντον) της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ασχολείται συστηματικά με την προαγωγή των Ελληνορωσικών σχέσεων. Με τη μεσολάβηση πολύ γνωστού ανά το πανελλήνιο προσώπου αδιαμφισβήτητων πατριωτικών αισθημάτων, διαβίβασα τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου πάνω στο ζήτημα της κατασκευής με δική τους χορηγία του ανδριάντα του Λάμπρου Κατσώνη στην Κάρπαθο και επιτέλους έγινε δυνατόν να πάρω μια πρώτη θετική απάντηση. Με ενημέρωσαν μάλιστα ότι το διαθέσιμο ποσόν για την κατασκευή του καλλιτεχνικού αυτού έργου θα μπορούσε να ανέλθει σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες Ευρώ. Μόνη προϋπόθεση που έβαζαν ήταν να υποβληθεί επίσημα το σχετικό αίτημα από κάποιον Αυτοδιοικητικό ή και Εκκλησιαστικό φορέα του νησιού.
  • Γεμάτος ενθουσιασμό απευθύνθηκα το Δεκέβρη του 2017 στον τότε Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου Γιάννη Γ. Μηνατσή με τον οποίο μοιράστηκα τους προβληματισμούς μου. Πρότεινα δηλαδή να στηθεί στον προς τη πλευρά της θάλασσας περίβολο των Διοικητηρίων της Καρπάθου και με χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ένας περικαλλής ανδριάντας του Λάμπρου Κατσώνη που θα δέσποζε στο λιμάνι των Πηγαδιών. Ο Έπαρχος, πρέπει να πω, υπήρξε θετικός στην πρότασή μου εκείνη. Με πληροφόρησε όμως ότι θα έπρεπε προηγουμένως να ενημερώσει σχετικά και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, κατά τη χριστουγεννιάτικη παραμονή του στη Ρόδο, γιατί είχε ξεσπάσει στο μεταξύ μια σφοδρή δημόσια σύγκρουση μεταξύ του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη και του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Τα κακά μαντάτα φαινόντουσαν ήδη στον ορίζοντα.
  • Και πράγματι, επιστρέφοντας στην Κάρπαθο από τη Ρόδο ο Έπαρχος Γιάννης Γ. Μηνατσής με ενημέρωσε ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, δεν συναινούσε στην υποβολή του σχετικού αιτήματος προς το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ταυτίζοντας, ως μη όφειλε, το φυσικό πρόσωπο Ιβάν Σαββίδης με το ομώνυμο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
  • Την περίοδο όμως εκείνη συνάντησα σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Αθήνα τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο της Ι.Π.Σ. Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών, Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Μαυρολέων στον οποίο εξέφρασα την απογοήτευσή μου για τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις σχετικά με τον ανδριάντα του Λάμπρου Κατσώνη. Έκπληκτος από τα όσα άκουγε και ενθουσιασμένος από την πρωτοβουλία μου με παρότρυνε να συντάξω το σχετικό αίτημα για το ίδιο θέμα επ’ ονόματι της Ι.Π.Σ. Μονής, της οποίας προΐστατο, με σκοπό να το υποβάλει επισήμως εκείνη. Έτσι και έγινε.
  • Με την κάθοδό του όμως στην Κάρπαθο ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος επισκέφτηκε την Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου ελπίζοντας ότι ο Σεβασμιότατος κ. Αμβρόσιος θα ενέκρινε την εκ μέρους του υποβολή του σχετικού αιτήματος. Δυστυχώς ο Σεβασμιότατος για δυσκολοκατανόητους λόγους αρνήθηκε και αυτός την υποβολή του αιτήματος στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ.                            Έτσι την 1η Φεβρουαρίου 2018 παρέλαβα ηλεκτρονικά από τον           Καθηγούμενο κ. Καλλίνικο τη δεύτερη αρνητική απάντηση.
  • Αναρωτιέμαι αν η μη υιοθέτηση της υποβληθείσας πρότασης σχετιζόταν με την ιδιότητα του ιεράρχη μας κ. Αμβροσίου ως Μέλους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και ως εκ τούτου του κατόχου της Τουρκικής υπηκοότητας. Και επιπλέον αναρωτιέμαι αν η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη προσεκτική στάση που τηρεί το πολύπαθο Ιερό Καθίδρυμα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως απέναντι στο ΝεοΟθωμανικό κράτος του Ταγίπ Ερντογάν, δοθέντος ότι ο Λάμπρος Κατσώνης υπήρξε πρωταγωνιστής του ξεθεμελιώματος της Οθωμανικής βαρβαρότητας που καταδυνάστευσε με τον αθλιότερο τρόπο το λαό μας για αιώνες.                                                                                                  Ένα όμως είναι βέβαιο, πως αν το σύνολο των ιερωμένων μας εμφορείτο 200 χρόνια πριν από τέτοιες αναστολές και παρεμφερείς αντιλήψεις δεν θα είχαν καταχωριστεί ανάμεσα στους Ήρωες του Γένους μας πρόσωπα όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας και ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας.
  • Απελπισμένος από τις εξελίξεις απευθύνθηκα ως ύστατη λύση στον Δήμαρχο Καρπάθου Ηλία Α. Λάμπρο διά του τότε Αντιπροέδρου του Καρπαθιακού Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδείας (Κ.Ο.Π.Α.Π.) Ηλία Εμμ. Βασιλαρά. Ας σημειωθεί ότι ενωρίτερα είχε εξασφαλιστεί με τη μεσολάβηση του πλοιάρχου π/ν ε.α., δρ. Πάνου Στάμου η απόλυτη συναίνεση της τότε Δημάρχου Λεβαδέων Γιώτας Πούλου (η Λειβαδιά είναι ως γνωστόν η ιδιαίτερη πατρίδα του Λάμπρου Κατσώνη) στην συνυποβολή με τον Δήμαρχο της Καρπάθου του σχετικού αιτήματος στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ.                                                                Παρά ταύτα στις 25 Μαρτίου 2018 ήρθε και η τρίτη άρνηση στην υποβολή του αιτήματος για παρεμφερείς, πιθανολογώ, αιτιάσεις με εκείνες που υπαγόρευσαν την αντίστοιχη αρνητική απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου.
  • Αυτό που παραξενεύει πάνω απ’ όλα σ’ αυτή την άκαρπη περιπέτεια είναι ότι, ενώ οι προαναφερθέντες τοπικοί παράγοντες δεν υπέγραψαν “ελαφρά τη καρδία” το αίτημα χορηγίας προς το προσφερόμενο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ, δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν παράλληλα ούτε καν το υποτυπώδες ποσόν κατασκευής μιας απλής αναθηματικής πλάκας του ιστορικού γεγονότος που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Καρπαθιακής πρωτεύουσας!!!

Επίλογος

Αισθάνθηκα την ανάγκη να αναφερθώ με τόσες λεπτομέρειες στα όσα αφορούν τον αγώνα της ανάδειξης της Ναυμαχίας της Καρπάθου στο νησί μας, για να μπορέσουν να πληροφορηθούν όλοι οι καλοπροαίρετοι συμπατριώτες, το σύνολο τόσο των προσπαθειών που καταβλήθηκαν, όσο και το πέλαγος της μικροψυχίας, της στενοκαρδίας, της κοντομυαλιάς και της δειλίας που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ο γράφων στις ασυμβίβαστες προσπάθειές του να αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές στον πρωτοπόρο Αγωνιστή της Ελληνικής Ελευθερίας Λάμπρο Κατσώνη και τους επαναστάτες συναγωνιστές του.                                                       Ως τελευταία πράξη του κύκλου αυτών των προσπαθειών ετοιμάζω ήδη τη συγκρότηση ενός εκτενούς λήμματος στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ με τίτλο “Ναυμαχία της Καρπάθου – 1788” με σκοπό να πληροφορείται κάθε ενδιαφερόμενος Συνέλληνας με ευκολία, αξιοπιστία και ακρίβεια τα όσα αφορούν τη λαμπρή αυτή σελίδα της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας Καρπάθου.

[1] Διδάσκων του μαθήματος στο τμήμα μας, το Γ΄ 3, θυμάμαι, πως ήταν ο Γυμνασιάρχης και εγκρατής φιλόλογος κ. Κρόμπας.

[2] Την πληροφορία αυτή είχα από τον συμπατριώτη, μέλος τότε του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καρπάθου, Ηλία Εμμ. Βασιλαρά.