Ένας από τους παίκτες που ξεχώρισε στο 12ο καλοκαιρινό τουρνουά μπάσκετ ήταν ο Στράτος Καλογερίας, ο οποίος κατάγεται από την Όλυμπο της Καρπάθου. Στα 24 του χρόνια και με ύψος 2.10, ο Καλογερίας έπαιξε στο N.C.A.A. και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παίξει στην Α2 με τη φανέλα του Πανερυθραϊκού. Με το μπόι του, ο 24χρονος Καλογερίας ξεχώρισε στο τουρνουά και βοήθησε την Όλυμπο να πάρει τον τίτλο. Ο Στράτος Καλογερίας είναι ένας από τους Έλληνες αθλητές που διαπρέπουν στο NCAA και κάνουν την χώρα μας περήφανη. Είναι 24 ετών και αγωνίζεται ως Power Forward και Center. Αποκλειστικά στο Zone Press μίλησε για το λόγο που τον παρακίνησε να ξεκινήσει το μπασκετ, τα πρότυπά του, αλλά και τη ζωή στην Αμερική που δεν είναι όπως φαίνεται στις…ταινίες! Ίσως η περίπτωση του θα ήταν και μία καλή ευκαιρία για τον Κολοσσό…
-Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ξεκινήσεις το μπάσκετ;
«Η ενασχόληση μου με το μπάσκετ ξεκίνησε λόγο του Μουντομπάσκετ το 2006. Όταν παρακολουθούσα από́ την τηλεόραση την Εθνική́ Ελλάδας να κερδίζει 101-95 την ΗΠΑ στα ημιτελικά́ της διοργάνωσης. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι παραλίγο να άρχιζα το πόλο την επερχόμενη χρονιά́ αντί́ του μπάσκετ, αλλά́ αυτό́ το παιχνίδι ανέτρεψε τα δεδομένα».
-Πότε ξεκίνησες να το βλέπεις πιο επαγγελματικά́;
Ξεκίνησα να βλέπω επαγγελματικά́ το μπάσκετ στην ηλικία των 16, όταν κλήθηκα στην προετοιμασία της ανδρικής ομάδας του Ολυμπιακού́ το καλοκαίρι του 2014. Το γεγονός ότι βρέθηκα ανάμεσα σε επαγγελματίες αθλητές με έκανε να προσεγγίσω το άθλημα με περισσότερη σοβαρότητα».


-Πως είναι η ζωή́ στην Αμερική́ και πως αντιμετωπίζουν το μπάσκετ εκεί; Σίγουρα υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα.
«Η ζωή́ στην Αμερική́ δεν είναι όπως στις ταινίες που βλέπουμε. Ειδικότερα το τελευταίο χρόνο παρακολουθούμε τι συμβαίνει με το social injustice σε κάθε γωνιά́ της Αμερικής. Αυτό́ δε σημαίνει ότι δεν έχει και την καλή́ της πλευρά́. Σε προσωπικό́ επίπεδο, έπειτα από́ τέσσερα χρονιά́ στην Αμερική́, αυτό́ που κατάλαβα από́ τον πρώτο κιόλας χρόνο είναι ότι μόνο με σκληρή́ δουλειά́ μπορώ́ να φτάσω εκεί́ που έχω βάλει στόχο. Το γεγονός ότι μπόρεσα να συνδυάσω τους στόχους μου, δηλαδή́ τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις μου και ταυτόχρονα το μπάσκετ, ήταν κάτι που θα μπορούσε να υλοποιηθεί με μεγαλύτερη επιτυχία στην Αμερική́ σε σχέση με την Ελλάδα. Όσον αφορά́ στο κολεγιακό́ μπάσκετ στις ΗΠΑ, ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν είναι διαφορετικός από́ ότι στην χωρά́ μας. Καταρχάς, ο τρόπος παιχνιδιού́ τους στηρίζεται στην αλτικότητα, και όχι στην αντίληψη του παιχνιδιού́. Αντιθέτως στο ελληνικό́ μπάσκετ συμβαίνει το αντίστροφο».
-Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι; Που θες να φτάσεις δηλαδή́;
«Οι προσωπικοί μου στόχοι εφόσον τελειώσω με τις υποχρεώσεις μου στις ΗΠΑ θα ήταν να ακολουθήσω επαγγελματικά́ το μπάσκετ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό́».
-Θα σκεφτόσουν, δηλαδή, να γυρίσεις στην Ελλάδα για να αγωνιστείς σε ευρωπαϊκά́ επίπεδα; Και αν ναι, ποια ομάδα πιστεύεις θα σου ταίριαζε;
«Πιστεύω κάθε αθλητής που σκέφτεται να παίξει επαγγελματικά́ θα ήθελε να αγωνιστεί́ σε ευρωπαϊκό́ επίπεδο, πόσό μάλλον σε ομάδα από́ την χώρα του. Όσον αφορά́ για την ομάδα, θα επέλεγα την ομάδα που θα με ήθελε ο προπονητής».
-Ποιο είναι το πρότυπο σου; Και μπασκετικά και εκτός αγωνιστικού χώρου.
«Σε μπασκετικο επίπεδο δε θα έλεγα ότι έχω κάποιον παίκτη σαν πρότυπο. Ακόμη και σε νεαρότερη ηλικία συνήθιζα να μου αρέσουν πολλοί παίκτες. Αν είχα να επιλέξω βέβαια, θα διάλεγα τον Γιάννη Αντετοκούμπο, όχι τόσο για τον τρόπο παιχνιδιού́ του αλλά́ για την εργατικότητά του. Εκτός αγωνιστικού́ χώρου, τα πρότυπά μου είναι ο πατέρας μου και η μητέρα μου. Χωρίς εκείνους δε θα είχα καταφέρει πολλούς από́ τους στόχους μου».
-Σίγουρα θα γνωρίζεις για την τεράστια διακοπή́ των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων εδώ́ στην Ελλάδα. Ποια είναι η δική́ σου τοποθέτηση πάνω σε αυτό́;
«Δυστυχώς άλλη μια διαφορά Ελλάδας με Αμερικής στον αθλητισμό́ είναι ο τρόπος διαχείρισης του Covid-19 στα γήπεδα. Έχω πολλούς πρώην συμπαίκτες, φίλους, αθλητές από́ άλλά αθλήματα που αγωνίζονται σε ερασιτεχνικά́ πρωταθλήματα. Είναι τραγικός ο τρόπος αντιμετώπισής τους όλο αυτό́ το διάστημα. Το μόνο καλό́ από́ αυτή́ την υπόθεσή, ήταν η συσπείρωση όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για έναν κοινό́ σκοπό́. Και από’ ότι φαίνεται έχει αποτέλεσμα».