του Μανώλη Δημελλά
Έπειτα από εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Μανωλάκη και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ιδρύθηκε στις 15.12.2020 στην Κάρπαθο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας τέτοιας δομής στο νησί υπερ-τονίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους και μάλιστα αναφέρθηκε το ζήτημα των προνοιακών επιδομάτων και της συνεργασίας με το Επαρχείο που ήδη τρέχει πρόγραμμα βοήθειας των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
Στην επιτροπή διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου τοποθετήθηκε πενταμελής ομάδα: Πρόεδρος ο Αντιδήμαρχος Μιχαήλ Μανωλάκης με αναπληρωτή τον Εμμανουήλ Τσέρκη και μέλη τους: Δημήτριο Ζανάκη (αναπλ. Νικ. Λύκο), Δημήτρη Κωνσταντινίδη (αναπλ. Μιχάλης Ρεϊσης), Νικόλαο Ανδρέου (αναπλ. Γεωργιο Δήμαρχο), Νίκη Κωνσταντινίδη (αναπλ. Βιργινία Ηλιάδη).
Στο επόμενο άμεσο βήμα η οικονομική επιτροπή του Δήμου Καρπάθου θα συντάξει σχέδιο, μέσα από το οποίο θα προκύψει και ο κανονισμός λειτουργίας του. Η επιτροπή διαχείρισης ανά εξάμηνο θα συντάσσει και θα παρουσιάζει έκθεση πεπραγμένων και θα γίνεται ο διαχειριστικός απολογισμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Κρατάμε την έκκληση του προέδρου του νέου θεσμού, κ. Μιχάλη Μανωλάκη, προς όλους τους Καρπάθιους, να στηρίξουν, να βοηθήσουν τη νέα δομή, αφού μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζεται η Κάρπαθος.
Αυτά σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Ας ρίξουμε μια ματιά λίγο πιο βαθιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ιδρύεται στο νησί κοινωνικό παντοπωλείο. Το 2012, επί Δημαρχίας Μιχαήλ Χανιώτη, το θέμα είχε προχωρήσει αρκετά. Τότε λοιπόν περίπου 10 οικογένειες είχαν δηλώσει συμμετοχή, το Κοινωνικό Παντοπωλείο εκείνη την εποχή δεν «περπάτησε».
Οι περισσότερες δομές που έχουν ιδρυθεί ως κοινωνικά παντοπωλεία ξεκινήσαν να λειτουργούν μέσα στα χρονιά της κρίσης. Σκοπός τους ήταν και είναι να βοηθήσουν τους οικονομικά ασθενέστερους, αρχικά καλύπτοντας κυρίως την βασική ανάγκη του φαγητού. Πρόκειται για δομές που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία διανέμονται στους δικαιούχους.
Όμως, ένα κοινωνικό παντοπωλείο για να επιτελέσει τις βασικές λειτουργίες του, πρέπει να έχει εξασφαλίσει πήγες χρηματοδότησης, να βρει χορηγίες, να έχει προσωπικό και να είναι σε θέση να επικοινωνήσει το έργο του. Μάλιστα σε σχετικές έρευνες αναφέρεται η σημασία του διαδικτύου ως αναπόσπαστο κομμάτι των υπηρεσιών του. Και εδώ ο Δήμος Καρπάθου οφείλουμε να πούμε ότι κάνει προσπάθεια, στήνει την ιστοσελίδα του και οργανώνει το προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα.
Δομές όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, το συσσίτιο, το κοινωνικό φαρμακείο ή ιατρείο και η ιματιοθήκη, δεν είναι καινούριες, υπάρχουν πλέον στους περισσοτέρους δήμους. Έχουν στόχο να βοηθήσουν τους πολίτες και να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Όμως η συμμετοχή της κοινωνίας θα κρίνει το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη η άμεση εμπλοκή της εκκλησίας, των επαγγελματικών οργανώσεων, καθώς και των τοπικών συλλόγων που δρουν εντός και εκτός Καρπάθου.
Τα τελευταία δέκα χρόνια το διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό ύστερα από την ανάπτυξη των συλλογικών ψηφιακών μέσων (social media). Αρχικά, υπήρχαν δύο κατηγορίες μέσων: τα μέσα δημόσιας εμβέλειας όπως η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και η εφημερίδα, και τα μέσα για ιδιωτική χρήση όπως το τηλέφωνο, όπου υπήρχε η δυαδική επικοινωνία. Το διαδίκτυο άλλαξε το προσκήνιο και τις σχέσεις μεταξύ των χρηστών. Η επικοινωνία από το τηλέφωνο πέρασε στο γραπτό μήνυμα, μετά στις διαδικτυακές πλατφόρμες και πλέον έχει φτάσει η εποχή που χαρακτηρίζεται από τον όρο «polymedia», δηλαδή την χρήση πολλών πλατφόρμων που συνδέεται η μία με την άλλη, όπως sites, facebook, twitter (Miller et al, 2016).
η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει προσαράξει το «καράβι» της στην όχθη του κράτους και των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερα από το 2010 και έπειτα, οι δήμοι έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στην δημιουργία ή ακόμα και την βελτίωση των ήδη υπάρχουσων δομών αφού το κοινωνικό κενό έχει οξυνθεί.