γράφει Νίκος Κανάκης
Το αίτημα φέρονται μάλιστα να στηρίζουν ο Δήμαρχος και οι συνδιοικούντες τον Δήμο , που πρώτοι όφειλαν αντί να στηρίζουν με τα λόγια την ανεξαρτητοποίηση της Ολύμπου να κατανέμουν αντικειμενικά και δίκαια , με κριτήρια συνοχής και σύγκλισης τις επενδυτικές δαπάνες του Δήμου στις τοπικές κοινότητες.
Ακούσαμε πως ο Δήμαρχος θα παρουσιάσει τον Απρίλη συνολικό απολογισμό της θητείας του.
Ελπίζουμε να μη περιοριστεί σε απλό λογιστικό απολογισμό αλλά να εκθέσει αναλυτικά που διατέθηκαν τα χρήματα που ξοδεύτηκαν τα χρόνια τις θητείας του και ποια έργα έγιναν σε κάθε τοπική κοινότητα.
Θα διαπιστώσει και ο ίδιος πως και κατα την διάρκεια της θητείας του δεν έγινε δίκαιη κατανομή επενδυτικών δαπανών και έργων στις τοπικές κοινότητες.
Η Κοινότητα Ολύμπου , που σαν ανεξάρτητη, όπως φαίνεται από τον απολογισμό μας του 2006 που παραθέτουμε στο τέλος του παρόντος, [i] είχε να επιδείξει σημαντικό έργο , με την συνένωσή της συνέβαλε στην αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων που λαμβάνει κάθε χρόνο ο Δήμος παραπάνω από 500.000 ευρώ .
Τα προβλήματά της θα είχαν λυθεί και οι κάτοικοί της θα ήταν ικανοποιημένοι αν τα μισά από αυτά διατίθεντο κάθε χρόνο για την βελτίωση των βασικών υποδομών της περιοχής.
Δυστυχώς ο απολογισμός ολόκληρης της 12ετίας είναι ουσιαστικά μηδενικός αφού στο διαστημα αυτό δεν έχει εκτελεστεί ούτε ένα μικρό έστω έργο υποδομής στην ΔΕ Ολύμπου.
Στον προϋπολογισμό του Δήμου του 2023 ύψους 18 εκατομμυρίων διατίθενται για την ΔΕ Ολύμπου μόλις 34.000 ευρώ , για την κατασκευή ενός τοιχίου στην πρόσβαση προς το Κοινοτικό πάρκινγκ και το ιατρείο που σημειωτέο πως περιλαμβάνεται επι 12 συναπτά έτη κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου χωρίς να υλοποιείται στο τέλος.
Φυσικό είναι οι κάτοικοι της Ολύμπου και όχι μόνο να είναι απογοητευμένοι από την εγκατάλειψή της από τον Δήμο .
Όμως λύση δεν είναι η ανεξαρτοποίηση της Κοινότητας, που με τα σημερινά δεδομένα κρίνεται ανέφικτος, αλλά η επιδίωξη αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων της στα πλαίσια του ενιαίου Δήμου .
Οι συν διοικούντες τον Δήμο αλλά και η μειοψηφία του ΔΣ θα προσπαθήσουν να δικαιολογηθούν ρίχνοντας όλη την ευθύνη στον Δήμαρχο. Όμως κατά τον νόμο ο Δήμος διοικείται από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ και τον Δήμαρχο που είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του Δ.Σ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να μη δεχθεί ως έχει τις εκαστοτε εισηγήσεις του Δημάρχου για το τεχνικό πρόγραμμα, το σχέδιο δράσης και τον προϋπολογισμό του Δήμου αλλά να ψηφίσει εναλλακτικές προτάσεις που κατατίθενται. Και τέτοιες εναλλακτικές προτάσεις δεν γνωρίζουμε να έχουν υποβληθεί θεσμικά από κανένα στην Οικονομική Επιτροπή και το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ * Όλυμπος 13 Αυγούστου 2006
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Σε λίγους μήνες συμπληρώνεται η θητεία του σημερινού κοινοτικού Συμβουλίου.
Προτιμήσαμε λοιπόν, αντί του ετήσιου απολογισμού , να κάνουμε ένα συνολικό απολογισμό του έργου μας για να δώσουμε την δυνατότητα και σε απόδημους συμπατριώτες μας που παρακολουθούν την σημερινή Λαϊκή συνέλευση να ενημερωθούν επί των πεπραγμένων και διατυπώσουν προτάσεις για την επόμενη τετραετία.
Ελπίζουμε να διατυπωθούν εδώ οι οποιεσδήποτε κρίσεις και επικρίσεις για να μας δοθεί η δυνατότητα άμεσης απάντησης για την πλήρη ενημέρωση των συμπατριωτών μας, που σε δυο μήνες περίπου θα κληθούν να εκλέξουν νέο Κοινοτικό Συμβούλιο.
Θέλουμε ανοικτή συζήτηση και όχι ψιθύρους .
Θέλουμε φως, παντού και σε όλα.
Θα ξεκινήσουμε από τα οικονομικά πεπραγμένα του 2005.
Τα γενικά έσοδα ανήλθαν συνολικά 373 χιλ. ευρώ περίπου.
Απο το ποσό αυτό μόνο 40 χιλιάδες ήτοι ποσοστό 10% περίπου αφορούν τέλη και δικαιώματα ,που πληρώθηκαν άμεσα από τους δημότες (τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης 27390, χρήσης πεζοδρομίων 4250, βοσκής 2290, ΤΑΠ 2233 κ.λ.π.).
Δεν περιλαμβάνονται τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που ανέρχονται σε μισό ευρώ ανά τ.μ. τον χρόνο για τα σπίτια και ένα ευρώ ανα τ.μ, για τα καταστήματα, τα οποία εισπράττονται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά ουσιαστικά δεν αποδίδουν έσοδα στην Κοινότητα, αφού δεν φτάνουν να πληρωθούν ούτε οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.
Τα υπόλοιπα τακτικά έσοδα προέρχονται από την κατανομή του φόρου εισοδήματος 130.345 ευρώ και τους ΚΑΠ για λειτουργικές ανάγκες της Κοινότητας 126.623, που σχεδόν διπλασιάσθηκαν , ΚΑΠ για λειτουργικές ανάγκες σχολείων 17.967, ΔΗΦΟΔΩ 13.028.
…..
Τα έκτακτα έσοδα ανήλθαν σε 651.976 ευρώ, από τα οποία 447.150 αφορούν την επιχορήγηση από το πρόγραμμα ΕΠΤΑ για πληρωμές στον επαρχιακό δρόμο Όλυμπος-Σπόα , 126.840 είναι η ΣΑΤΑ ( από 74.020, που ήταν το 2002 ), και 70.283 έκτακτες επιχορηγήσεις από εθνικούς πόρους.
Δεν περιλαμβάνονται σ’αυτά το ποσό των 180.000 ευρώ που δόθηκε στην κοινότητα από το Υπουργείο Αιγαίου για την υπογείωση των δικτύων της ΔΕΗ και 25.000 για βελτιωσεις του κοινοτικού μας μεγάρου.
Σημειώνεται ακόμη ότι είχαμε χρηματικό υπόλοιπο από το 2004, 381.000 ευρώ.
Έτσι παρότι το 2005 τα έξοδα ανήλθαν συνολικά σε 1.131.398 ευρώ , στα οποία περιλαμβάνονται και 447.150 ευρώ ,που πληρώθηκαν για τον επαρχιακό δρόμο, το 2005 έκλεισε με χρηματικό υπόλοιπο 260.861 ευρώ, ενώ έχουμε και 30.000 στο ταμείο της Κοινοτικής επιχείρησης (ΚΕΠΑΒΟΚ).
Πως κατανέμονται τα έξοδα κατά υπηρεσίες:
Γενικές και οικονομικές Υπηρεσίες 230.665
Υπηρεσίες Πολιτισμού 14.105
Καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού | 89.106 |
Ύδρευσης -Αποχέτευσης | 75.423 |
Τεχνικών έργων | 600.428 |
Πρασίνου | 1.496 |
Λοιπές Υπηρεσίες ( Λεωφορείο, σχολεία , πολιτική προστασία κλπ | 82.804 |
Πληρωμές Π.Ε. | 36.936 |
Υπόλοιπο στο Ταμείο
Οφειλές τρίτων προς την Κοινότητα |
260.861 |
Από Λιμενικό Ταμείο | 15.000 |
( Αφορά απόδοση δαπάνης για αποκατάσταση ζημιών στο λιμάνι που πληρώθηκαν από την Κοινότητα) | |
Από Νομαρχία Δωδεκανήσου | 141.000 |
( Αφορά την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στον επαρχιακό δρόμο από Απέρι μεχρι Σπόα που πληρώθηκαν επίσης από την Κοινότητά μας).
|
Η κοινότητα μας όχι μόνο δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως σχεδόν το σύνολο των άλλων ΟΤΑ , αλλά και της οφείλουν τρίτοι 156.000 ευρώ.
Θα σταθώ στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις της Κοινότητας για τις οποίες ακούω πως γίνεται συζήτηση πως τάχα είναι μικρές.
Υπάρχουν όμως δυό μεγάλες πινακίδες μια στην Πέρα Παναγία και μια στα Σπόα για να τους θυμίζει ότι η Κοινότητα Ολύμπου χρηματοδοτήθηκε και είναι ο κύριος του εκτελούμενου έργου «Βελτίωση και ασφαλτόστρωση του Επαρχιακού δρόμου Σπόα-Ολυμπος», προϋπολογισμού 8.865.000 ευρώ και σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί μια άλλη πινακίδα της ανέγερσης Πολυδύναμου Ιατρείου Ολύμπου Προϋπολογισμού 660.000 ευρώ.
Με μόνο αυτά τα δυο ποσά υπερκαλύπτονται οι χρηματοδοτήσεις, που πήρε συνολικά η Κοινότητα τα είκοσι πέντε τελευταία χρόνια.
Θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμη τις εγκεκριμένες πιστώσεις του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, που ανέρχονται σε 1.700.000 ευρώ, από τα οποία μπορούμε να εκταμιεύσουμε άμεσα 600.000 ευρώ μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες των έργων, που έχουμε προεντάξει, 180.000 ευρώ με τα οποία μας επιχορήγησε το Υπ. Αιγαίου για την υπογείωση των δικτύων της ΔΕΗ, έργο που θα είχε ξεκινήσει αλλά το καθυστερούμε σκόπιμα για να περάσει ο Αύγουστος, 220.000 ευρώ για την μελέτη ανάπλασης του οικισμού Ολύμπου, μέρος του 1.000.000 ευρώ με το οποίο χρηματοδοτήθηκε ο ΧΥΤΑ Καρπάθου στα πλαίσια της διαδημοτικής συνεργασίας μας με τον Δήμο Καρπάθου, 25.000 ευρώ για την ανακαίνιση του μεγάρου μας από το Υπουργείο Αιγαίου, 30.000 για έκτακτες ανάγκες από το ΥΠΕΣΔΑ το 2003 , η χρηματοδότηση του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών από το πρόγραμμα LEADER + με 100.000 ευρώ και 47.000 ευρώ για τη προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ολύμπου αλλά και άλλα μικρότερα ποσά με τα οποία δεν άθελα να σας κουράσω..
Αλλά και τα έργα , που εκτελέσθηκαν ή εκτελούνται από την Νομαρχία, όπως οι σχολικές αίθουσες κόστους 75.000 ευρώ, η βελτίωση του περιφερειακού δρόμου προς το σχολείο προϋπολογισμού 80.000 και η αποκατάσταση ζημιών του δρόμου Διαφάνι -Ολυμπος προϋπολογισμού 110.000 ευρώ πρέπει να πιστωθούν στο παρόν Κοινοτικό Συμβούλιο. Γιατί άν δεν διανοιγόταν ο δρόμος προς το Σχολείο, που έγινε πραγματικότητα παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες κάποιων «σωτήρων» της Ολύμπου, οι αίθουσες δεν θα κατασκευάζονταν , ούτε θα μπορούσε να απορροφηθεί η πίστωση των 80.000 ευρώ, που είχαν δοθεί από το ΤΕΟ ΑΕ στην Νομαρχία για την βελτίωσή του..
…
Αλλά σημαντικότερο των χρηματοδοτήσεων πιστεύω, πως είναι το έργο που έχουμε να επιδείξουμε.
Τα έργα που δείχνουν πως τα χρήματα, που ξοδεύουμε πιάνουν τόπο.
Πετύχαμε σημαντικά χαμηλότερες τιμές που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν και το 50% σε σχέση με το παρελθόν και έτσι με τα χρήματα που ξοδέψαμε έγιναν περισσότερα έργα.
Θα μου επιτρέψετε να τα απαριθμήσω, γιατί καμιά φορά ακόμη και οι εμείς οι ίδιοι ξεχνούμε τι έχουμε κάνει..
Πριν από τέσσερα χρόνια κάποιοι μας έλεγαν ότι και μόνο τον Επαρχιακό δρόμο αν ολοκληρώναμε στην θητεία μας, θα είχαμε πετύχει σαν Κοινοτικό Συμβούλιο. Ήταν τότε που τα μηνύματα ήταν δυσοίωνα και οι προοπτικές χρηματοδότησης του αρνητικές . Τότε που ορισμένοι μας κατηγορούσαν και ήταν έτοιμοι να μας κρεμάσουν, γιατί δεν δεχόμαστε την χρηματοδότηση του έργου με τρία εκατομμύρια για να μαυρίσουμε απλά με άσφαλτο τον επικίνδυνο δρόμο. Τώρα, που βλέπουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών και των αγώνων μας και την ποιότητα του δρόμου που κατασκευάζεται και τον οποίο πιστεύω θα τον ζηλεύουν πολλοί, ελπίζουμε να μη ισχυριστούν πως το έργο ήταν προγραμματισμένο να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΠΤΑ αφού κάτι τέτοιο ούτε καν σαν ιδέα υπήρχε όταν αναλάβαμε την διοίκηση της κοινότητας.
Να σημειωθεί πως το ποσό των 8.865.000 ευρώ με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η Κοινότητά μας από το πρόγραμμα ΕΠΤΑ είναι το μεγαλύτερο που δόθηκε ποτέ από το πρόγραμμα αυτό σε Δήμο σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Αλλά και στα μικρά και καθημερινά πιστεύουμε πως δεν υστερήσαμε.
Το αντίθετο μάλιστα . Νομίζω πως κάναμε πολλά.
Κατ’αρχήν δώσαμε έμφαση στη καθαριότητα των χωριών μας και των κοινόχρηστων χώρων.
Τοποθετήσαμε κάδους και καλαίσθητα καλαθάκια, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα, που αντίκριζαν οι επισκέπτες μπαίνοντας στο χωριό.
Οργανώσαμε το σύστημα αποκομιδής, από τους δρόμους του οικισμού της Ολύμπου με μουλάρι , ώστε να μην έχει κανείς επιχείρημα να χρησιμοποιεί ως χωματερές τα ρέματα.
Εκδώσαμε κανονισμό καθαριότητας , που ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα αποτελέσει το εργαλείο για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα το σύστημα καθαριότητας των χωριών μας και να γίνει κανόνας ότι « ο ρυπαίνων πληρώνει».
Δενδροφυτεύσαμε τους δρόμους πρόσβασης προς τους οικισμούς, που πιστεύουμε πως άλλαξαν και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο προς το καλύτερο την εικόνα εισόδου στα χωριά μας.
Διατηρήσαμε την βατότητα όλων των αγροτικών δρόμων σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ παράλληλα διανοίξαμε πολλούς νέους αγροτικούς δρόμους σε άλλα μετόχια, ώστε να είναι προσβάσιμα με αυτοκίνητο. Στον Άγ. Κων/νο, Κακό Ποταμό, Μέλενα, Κεραπόη Σκάλα, Χαλές, Λάγια, Ασήλια, Πιτσίλι , Πύλα της Σαρίας , Λάκο Ανήφορων και Κούρκα, προς τον Λευκαντίο- Φύσες, που διευκολύνει την ανάπτυξη της περιοχής. Αρχισε η διάνοιξη του δρόμου προς τον Ποταμό του Πραστείου από την Καλή Βωνία και την Λούγκρα και σύντομα θα αρχίσει η βελτίωση του δρόμου προς τον Γεραφώνα και άλλα μετόχια ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος μας να μη υπάρχει μετόχι χωρίς δυνατότητα πρόσβασής του με αυτοκίνητο.
Βελτιώσαμε ακόμη την βατότητα του δρόμου για Μερές και από Αυλώνα προς Αχορδέα και μετά την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου Αποπεράτωση Αγροτικού δρόμου Αυλώνας Κοίλιους, που υποβλήθηκε πρόσφατα από τον μελετητή ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να τον δημοπρατήσουμε μέχρι τέλος του χρόνου με χρηματοδότηση του από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ στο οποίο έχει προ ενταχθεί,
Δώσαμε προτεραιότητα στους αγροτικούς δρόμους θέλοντας να προλάβουμε τους περιορισμούς της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποφυγή του υπερβολικού κόστους των σχετικών μελετών, που μερικές φορές ξεπερνούν το κόστος κατασκευής.
…….
Τοποθετήσαμε προστατευτικά κιγκλιδώματα στο τμήμα του επαρχιακού δρόμου μέχρι την διασταύρωση της Πέρα Παναγίας.
Αναπλάσαμε λιθόστρωτες κοινοτικές σκάλες εντός του οικισμού της Ολύμπου, στον Άγ. Αντώνιο, στην Υπαπαντή, στο Χριστό και τώρα γίνεται πετρόκτιστη παραδοσιακή σκάλα προς τους Μύλους του Τρίτσουλα.
Βελτιώσαμε κοινοτικούς δρόμους και σκάλες εντός των οικισμών και σε ξεχασμένες γειτονιές, στην έξω Καμάρα, στην Υπαπαντή , στο Κάτω χωριό καθώς και την βατότητα του δρόμων που οδηγούν στα κοιμητήρια Ολύμπου και Διαφανίου .
Αντικαταστήσαμε τα κιγκλιδώματα του κεντρικού δρόμου εισόδου στο χωριό στην Μακρυμήτα με καλαίσθητο πετρόκτιστο τοιχίο.
Πετρόκτιστα παραδοσιακά τοιχία κτίσθηκαν ακόμη στον παραλιακό του Διαφανίου που οδηγεί προς το Λιμάνι, στην Πλατεία της Μακρυμήτας, στην Σκάλα που ανεβαίνει από τις έξι Βρύσες στην Μακρυμήτα, στην Όξω Καμάρα, στην Υπαπαντή, στο Κοριακόνι, όπου κατασκευάσαμε και πετρόκτιστη σκάλα προς τον Άη Νούφρη, στην Αυλώνα, στο δρόμο από το Σχολείο προς τους μύλους, τον οποίο θέλουμε και να λιθοστρώσουμε αλλά η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων επιμένει να κάνουμε σκαλοπάτια εκεί που δεν υπήρχαν. Πετρόκτιστες σκάλες κατασκευάσαμε και στον Αγιο Αντώνιο, στο κάτω Χωριό.
Αντικαταστήσαμε και προσθέσαμε τσιμεντένια κιγκλιδώματα στην Αγ. Τριάδα, στου Τρουλινού, στον δρόμο που οδηγεί στο Μέγαρο, στο Μέσα Χωριό, στο Διαφάνι.
Αναπλάσαμε την πηγή της Αλεμονήτριας και τους παραδοσιακούς φούρνους Κοριακονίου, Σελαΐου, Αγ. Αντωνίου και κατασκευάσαμε καινούργιους στου Τρουλινού και τη Γυτσιλέα..
Τσιμεντοστρώσαμε αρκετούς δρόμους: Τον Περιφερειακό Διαφανίου από Ξενοδοχείο Ορφανού μέχρι το ξενοδοχείο Γλάρος και τον άλλο περιφερειακό του Διαφανίου από το κτίριο του ΟΤΕ μέχρι το ρέμα προς το Σχολείο, τμήμα του δρόμου κοντά στο Παληό Σχολείο Διαφανίου, το
ρέμα του ποταμού στην Ολυμπο και τους δρόμους προς Γυτσιλέα και την Υπαπαντή-Αγ. Αντώνιο , τμήματα του δρόμου στα Χαντάκια στην Αυλώνα, όπου θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες η τσιμεντόστρωση.
Μεταφέραμε το νερό στο Πέι, στο Φίλιος και στο Αργόνι και έχουμε προμηθευτεί τους σωλήνες και εντός των ημερών θα μεταφερθεί από το Πραστείο στο Φορόκλι ..
Με επίμονες ενέργειες μας τροποποιήθηκε η απόφαση της Περιφέρειας του 2002, ώστε να μεταφέρουμε στο Διαφάνι το πλεονάζον νερό της Βανάντας, που χυνόταν στην Θάλασσα.
Βελτιώσαμε τον επιπλοεξοπλισμό των αγροτικών ιατρείων μας
Αντικαταστήσαμε μεγάλο μέρος των πορτοπαραθύρων του Σχολείου Ολύμπου επανασοβατίσθηκε η πίσω όψη του παλιού σχολείου και τώρα γίνεται η ίδια εργασία στην πρόσοψη και ο γενικός χρωματισμός του.
Αντικαταστήσαμε μεγάλο μέρος του κεντρικού δικτύου ύδρευσης της Ολύμπου από το υδραγωγείο του Αη Νούφρη-Σελάι- Μάντη – Γυτσιλέα και το επεκτείναμε μέχρι και τον Αη Παντελεήμονα καθώς και από τον Αη Δημήτρη μέχρι την Αγία Τριάδα
Επίσης κατασκευάσθηκε δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης προς τους μύλους του Τρίτσουλα και επεκτάθηκε το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο από του Τρουλινού – Κοινοτικό Μέγαρο –
Γυτσιλέα – Αγιο Αντώνιο μέχρι και τον Ποταμό
Αποκαταστήσαμε άμεσα τις ζημιές του λιμανιού και του παραλιακού δρόμου Διαφανίου.
Ολοκληρώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός της παραλίας του Διαφανίου με καλαίσθητους παραδοσιακούς στύλους.
Τοποθετήσαμε αναμεταδότες τηλεόρασης για την καλύτερη λήψη των σημάτων των κυριότερων τηλεοπτικών σταθμών.
Τοποθετήθηκαν δυο υδατοδεξαμενές 700 κμ για την ύδρευση του Διαφανίου ..
Αντικαταστάθηκε και εκσυγχρονίσθηκε μεγάλο μέρος του εσωτερικού δικτύου της ΔΕΗ Ολύμπου καθώς και τμήμα του δικτύου μέσης τάσης από τον Κυμαρά μέχρι τον Κάλυα, και ηλεκτροδοτήθηκε το Πυροφυλάκιο για την φύλαξη του Αγρέλλη.
Τέλος με την διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου προς το Νάκρος κατέστει δυνατή η κατασκευή των δύο αιθουσών στα σχολεία Ολύμπου από την Νομαρχία Δωδεκανήσου και η αντικατάσταση των τουαλετών που πληρώθηκαν από την Κοινότητα και τώρα εκδίδεται η άδεια για κατασκευή άλλων δύο αιθουσών .
Εκπονήθηκαν με δαπάνες της Κοινότητας τοπογραφικές μελέτες για τον Περιφερειακό δρόμο Ολύμπου, το Γήπεδο, του φράγματος Βαθέας, η Αρχιτεκτονική μελέτη για το Πολυδύναμο Ιατρείο και έτσι κατέστει δυνατή η άμεση υλοποίηση της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, του πρώτου Έλληνα Πρωθυπουργού , που επισκέφτηκε την Όλυμπο , για την χρηματοδότηση του έργου με 660.000 από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας
Εκπονήθηκε τοπογραφική μελέτη του Δρόμου Διαφάνι -Βανάντα και του δρόμου του Φίλιους (Αγίου Μηνα), ώστε να μελετηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις και να δημοπρατηθεί η ασφαλτόστρωσής τους από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
Εκπονήθηκε με δαπάνες της Κοινότητας μελέτη επέκτασης της προβλήτας του λιμανιού του Διαφανιού με στόχο την ταχύτερη χρηματοδότησή του.
Οριοθετήθηκε Εξομοιούμενη Λιμενική Ζώνη για το λιμάνι του Διαφανίου και έχει ανατεθεί η τοπογραφική μελέτη της περιοχής από το Λιμάνι μέχρι το Καμπί και η υποβολή του φακέλου για οριοθέτηση ζώνης Αιγιαλού και Παραλίας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή παραλιακού δρόμου προς το Καμπί, άλλα και την δόμηση στην περιοχή και εντός των ημερών θα προκηρύξουμε την μελέτη ΣΧΟΑΠ της περιοχής της Κοινότητάς μας.
Εκπονήσαμε και εγκρίθηκε η μελέτη πεζοπορικών διαδρομών και αναμένεται η έγκριση από την διαχειριστική αρχή του LEADER για την με αυτεπιστασία εκτέλεση του έργου. Ήδη όμως προχωρήσαμε στον καθαρισμό σημαντικού τμήματος του δικτύου, από το Διαφάνι στην Ολυμπο, από το Διαφάνι Ξυλόσκαλα- Τρίστομο- Στενό, από το στενό στο Γιαπλο, από τον Τρίστομο στην Αυλώνα, από τον Γυζουρά μέχρι τον Κούφινα, από το χωριό πρός την Αυλώνα μέσω της Κοινοτικής Επιχείρησης (ΚΕΠΑΒΟΚ)που ιδρύσαμε .
Ανατέθηκε η τοπογραφική αποτύπωση των ανεμομύλων, η οποία έχει υποβληθεί για έλεγχο και θα παραδοθεί εντός των ημερών.
Εκπονήθηκε με δαπάνες της Κοινότητας η μελέτη οδοποιίας , γεωλογική μελέτη και Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ολοκλήρωση του δρόμου Αυλώνας — Κοίλιους .
Εκπονήθηκε από γεωλόγο μελέτη για την κατασκευή μικρού φράγματος ανάσχεσης όμβριων στην θέση Βαθέα.
Εκπονήθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για την κατασκευή κτιρίου για την στέγαση του λαογραφικού Μουσείου καθώς και μελέτες για την κατασκευή δυό κοινόχρηστων τουαλετών και ενός κοινοτικού στέγαστρου στην Πλατεία της Μακρυμήτας.
Εκπονήθηκε με προγραμματική σύμβαση από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ρόδου μελέτη για την δημιουργία αθλητικού κέντρου που θα περιλαμβάνει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και ενός μπάσκετ και πλακόστρωσης του δρόμου από την Πλατεία της Μακρυμήτας μέχρι το Σελλάι, έργο που δημοπρατήθηκε, αλλά ο διαγωνισμός απέβη άγονος.
Εκπονήθηκε μελέτη και εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή δυο μικρών αιθουσών για την στέγαση του νηπιαγωγείου δίπλα στο Κοινοτικό κατάστημα.
Στο τομέα της διοικητικής οργάνωσης:
Συστήσαμε την Κοινοτική Επιχείρηση Πολύπλευρης Ανάπτυξης Β. Καρπάθου (ΚΕΠΑΒΟΚ) που προσδοκούμε ,ότι θα βοηθήσει στο έργο της Κοινότητας.
Καταρτίσαμε και εγκρίθηκε νέος κανονισμός εσωτερικής Υπηρεσίας της Κοινότητας για την καλύτερη και αποδοτικότερη οργάνωσή των υπηρεσιών της.
Καταρτίσαμε κανονισμό καθαριότητας για να μπορούμε να επιβάλουμε την τάξη σε αυτό τον τομέα.
Συστήσαμε τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Κοινότητας ,που ελπίζουμε να δραστηριοποιηθεί και να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στον τομέα αυτόν παρά τις καλές προσπάθειες των συλλόγων μας.
Ενημερώσαμε τους καταλόγους ύδρευσης και αποχέτευσης και αναμορφώσαμε τον κανονισμό ύδρευσης με παράλληλη δραστική μείωση του ισχύοντος τιμολόγιου, τοποθετήσαμε υδρομετρητές σε όλες τις παροχές καθώς και κεντρικούς στις δεξαμενές με γνώμονα τον έλεγχο και την ορθολογικότερη χρήση του νερού .
Ποιος είναι ο προγραμματισμός έργων για το 4μηνο που απομένει μέχρι το τέλος της θητείας μας .
- Δημοπράτηση του έργου « Αποπεράτωση του αγροτικού δρόμου Αυλώνας- Κοίλιους» Προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
- Δημοπράτηση των έργων « Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Φίλιους», προϋπολογισμού
300.000 ευρώ και ασφαλτόστρωση Αγροτικού δρόμου Βανάντας» , προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
- Επανυποβολή της πρότασης για ένταξη στο πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ της κατασκευής τριών ομβροδεξαμενών στην Αχορδέα, στην Αυλώνα και την Κυμαρέα και δύο αιθουσών νηπιαγωγείου, που απορρίφθηκαν για τεχνικούς λόγους κατά την προηγούμενη αξιολόγηση..
- Ολοκλήρωση των συμπληρωματικών μελετών, (γεωτεχνικής και περιβαλλοντικής ) του έργου Επέκταση της αποβάθρας Διαφανίου, ώστε να καταστεί ώριμο για χρηματοδότηση
- Αναπροσαρμογή των τιμών της μελέτης πλακόστρωσης κεντρικής οδού Ολύμπου από Μακρυμήτα μέχρι Σελλάι και επαναπροκήρυξη της, ώστε να εκτελεσθεί άμεσα με το πέρας της υπογειοπόιησης των δικτύων της ΔΕΗ.
- Υλοποίηση του έργου ηλεκτροφωτισμού του δρόμου από Μακρυμήτα προς Πέρα — Παναγία για το οποίο έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από την ΤΥΔΚ και υπάρχει η υπόσχεση χρηματοδότησής της από την Νομαρχία
- Κατασκευή φυσικού φράγματος ανάσχεσης ομβρίων στην Βαθέα.
- Επέκταση της προβλήτας στις Καμάρες για την οποία έχουμε συντάξει την σχετική μελέτη και έχουμε περιβαλλοντική αδειοδότηση…
- Προμήθεια ενός φορτωτή-εκσκαφέα τύπου JCB για την συντήρηση και βελτίωση των αγροτικών δρόμων που έχει προγραμματιστεί.
Ελπίζουμε τέλος ότι θα ξεμπλοκαριστεί η διάνοιξη του Αγροτικού δρόμου προς Κοντό , (Βρυκουντα), μετά την αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ από τον Υπουργό Πολιτισμού , ώστε να ξεκινήσει άμεσα και το έργο αυτό.
Τέλος αν δεν ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες από τον Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου Σαρίας για την κατασκευή κέντρου πληροφόρησης στην Μακρυμητα , θα ξεκινήσουμε την διαδικασία δημοπράτησης της κατασκευής του λαογραφικού Μουσείου στην Μακρυμήτα με χρηματοδότηση του από το πρόγραμμα Θησέας στο οποίο το έχουμε προεντάξει.
-Κατασκευή πολιτιστικού κέντρου στο Διαφάνι. Όπως είναι γνωστό, η Κοινή απόφαση των υπουργών γεωργίας και Πολιτισμού του 1989 με την οποία επετράπη στην κοινότητα να κατασκευάσει οίκημα 95 τμ σε χώρο του Δημοσίου 950 τ.μ. είχε αυτοδίκαια ανακληθεί λόγω παρέλευσης της 5ετούς προθεσμίας για την υλοποίηση του έργου. Ζητήσαμε λοιπόν από την Κτηματική Υπηρεσία την κατά κυριότητα παραχώρηση του οικοπέδου στην Κοινότητα, ώστε να μπορέσουμε να κτίσουμε ένα οίκημα εμβαδού 300 τμ. ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οικισμού. Δυστυχώς μετά από αναφορά δημότη μας παρενέβη η δασική που υποστηρίζει πως η έκταση είναι δάσος τραχείας πεύκης και ως εκ τούτου η Κτηματική υπηρεσία δεν ήταν αρμόδια για την παραχώρηση. Έτσι αναγκασθήκαμε να ζητήσουμε και πάλι την κατά χρήση παραχώρηση της έκτασης σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί προστασίας των δασών, που ελπίζουμε να την έχουμε σύντομα για να προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης και την έκδοση της οικοδομικής άδειας .
-Κατασκευή Κοινοτικού σφαγείου. Έχουμε ζητήσει την παραχώρηση μιας έκτασης πέντε στρεμμάτων στην περιοχή Τσικνάκη όπου σχεδιάζουμε την κατασκευή του σφαγείου αλλά και την μεταφορά εκεί του ελαιοτριβείου.
Πιστεύουμε ότι κάναμε πολλά στο διάστημα των τριών ήμισυ χρόνων που έχουμε τις ευθύνες της Κοινότητας.
Σε ορισμένους μάλιστα τομείς κάναμε περισσότερα από όσα είχαμε υποσχεθεί με το πρόγραμμά μας, όπως στον τομέα των αγροτικών δρόμων.
Επαναλαμβάνω όμως ότι θα μπορούσαμε περισσότερα αν προσπαθούσαμε με σύμπνοια όλοι μαζί .
Αν όλοι , πάνω απ’ όλα βάζαμε την Όλυμπο και το Διαφάνι , όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα.
Αγαπητοί συμπατριώτες ,
Σε λίγους μήνες θα κληθούμε και πάλι να εκλέξουμε Πρόεδρο και Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητάς μας για την επόμενη τετραετία.
Πριν από τέσσερα χρόνια επιδιώξαμε την συγκρότηση μοναδικού, ενωτικού ψηφοδελτίου θέλοντας να ξεκινήσουμε την προσπάθειά για μια καλύτερη Όλυμπο, όλοι μαζί , με σύμπνοια και ομοψυχία.
Με γνώμονα και βασική μας αρχή το «Πρώτα η Όλυμπος» .
Πρώτα και πάνω απ’ όλα τα χωριά μας και ύστερα προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα, κόμματα, φιλίες, συμπάθειες ή και αντιπάθειες, πρώτα το γενικό συμφέρον και ύστερα τα επί μέρους συμφέροντα , ομάδων και ατόμων .
Δυστυχώς η πρότασή μας δεν βρήκε τότε την ανταπόκριση που περιμέναμε με την δικαιολογία πως αργήσαμε να την κάνουμε. Έτσι αναγκασθήκαμε να πορευτούμε μόνοι μας.
Προσωπικά έκανα μια μεγάλη θυσία. Διχοτόμησα την οικογένεια μου, θυσίασα μια αξιοπρεπή απασχόληση με πολύ μεγαλύτερες απολαβές και έθεσα υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κοινότητάς χωρίς να προσδοκώ τίποτε . Ούτε τίτλους, ούτε σύνταξη, ούτε τακτοποίηση των παιδιών μου , ούτε ανάπτυξη επιχειρήσεων μου.
Απλά πίστευα και πιστεύω, πως καθένας μας έχει χρέος να κάνει για τον τόπο μας ό,τι μπορεί.
Δεν περίμενα και δεν περιμένω επαίνους και μπράβο. Πριν τέσσερα χρόνια ένας σε ηλικία συγχωριανός μας , μου είχε πει ότι θα ήμουν τρελός αν άφηνα την δουλειά μου και για να ανακατευτώ στα κοινοτικά και να χάσω την αξιοπρέπειά μου. Ίσως είχε δίκιο.
Όμως πιστεύω, πως η προσωπική θυσία που έκανα , με την βοήθεια των συνεργατών μου έπιασε τόπο.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια και να σας δείχνουμε με υπερηφάνεια το έργο μας.
Αυτά τα τέσσερα χρόνια δουλέψαμε μεθοδικά , με όρεξη και προγραμματισμό, ξέραμε τι θέλαμε και πως να το πετύχουμε.
Αποδείξαμε πως με σκληρή δουλειά, με προγραμματισμό και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά για τα χωριά μας.
Διεκδικήσαμε με πείσμα και δύναμη τα δίκαια αιτήματά μας και πετύχαμε να πάρουμε πιστώσεις, που κάποιοι ακόμη δεν πιστεύουν.
Ήμασταν παρόντες σε όλα τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων και η φωνή της Κοινότητάς μας ακούστηκε και ακούγεται παντού πιο δυνατή.
Αλλάξαμε και αλλάζουμε την εικόνα των χωριών μας.
Κάναμε τους χωριανούς μας ακόμη πιο περήφανους για την γενέτειρά μας.
Αντιμετωπίσαμε όλους τους συμπατριώτες μας με ισονομία και δικαιοσύνη.
Αν κάποιοι θέλησαν να στέκονται απέναντί μας αντί να πορεύονται μαζί μας, αυτοί διάλεξαν αυτόν το δρόμο.
Εμείς θα τους θέλαμε όλους μαζί μας. Να μοιραζόμαστε μαζί τους τις επιτυχίες μας.
Να λέμε το «πετύχαμε» όλοι μαζί.
Γιατί πιστεύω πως πετύχαμε πολλά, αλλά θα μπορούσαμε περισσότερα αν προσπαθούσαμε όλοι μαζί.
Πιστεύουμε στην ενότητα και στην ομοψυχία και αυτήν επιδιώκουμε και πάλι.
Δεν θέλουμε την επομένη των εκλογών να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Θέλουμε να αισθανόμαστε όλοι νικητές στην πάλη για τα προβλήματα των χωριών μας.
Αντιπαραθέσεις δεν χρειάζονται για να προωθηθούν λύσεις των προβλημάτων του τόπου μας.
Τα προβλήματα είναι κοινά και κοινή θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια για να τα λύσουμε. Την αναγκαιότητα άλλωστε της ομόνοιας αναγνώριζε και η σημερινή μειοψηφία του κοινοτικού συμβουλίου, το πρόγραμμα της οποίας το 2002 κατέληγε με την φράση:«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».
Έχουμε τώρα την ευκαιρία να δείξουμε έμπρακτα ότι δεν μένουμε μόνο στα λόγια και πως μπορούμε αυτό να το κάνουμε πράξη.
Γι’ αυτό και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας, θεωρώ χρέος μου να επαναλάβω και πάλι δημόσια την πρόταση που έκανα πριν από τέσσερα χρόνια για συγκρότηση ενός μοναδικού ενωτικού ψηφοδελτίου.
Ελπίζω αυτή την φορά να βρει ανταπόκριση για το καλό των χωριών μας
————————————-
ΥΓ
Εν όψει των επικείμενων Δημοτικών Εκλογών να ευχηθούμε ο επίλογος της προ 17ετίας λογοδοσίας μας για συγκροτηση ενός ενωτικού ψηφοδέλτιου που θα αποτελειται από άτομα ικανά που θα θελουν και θα μπορούν να προσφέρουν να βρει έστω και τώρα κάποια ανταπόκριση .
Ν. Κανάκης,
Πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Ολύμπου (για την περίοδο 2003-2006)
πηγή protaikarpathos.blogspot.gr