Σε κόκκινο συναγερμό η Αθήνα στα Δωδεκάνησα και την μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων

Σε κόκκινο συναγερμό η Αθήνα στα Δωδεκάνησα και την μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων

Μετά και τη χθεσινή, νέα σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο κυβερνητικό επιτελείο ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο επικίνδυνης κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία προοιωνίζεται ένα θερμό καλοκαίρι.

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Στο κυβερνητικό επιτελείο, όπως και στα συναρμόδια υπουργεία επικρατεί αυξημένη εγρήγορση, ενώ πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να αναλυθούν τα πιθανά επόμενα βήματα της Άγκυρας και οι μετέπειτα κινήσεις της Αθήνας.

Ο νούμερο ένα κίνδυνος είναι χωρίς αμφιβολία, το ενδεχόμενο να στρέψει την προσοχή της η Άγκυρα σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου που όπως υποστηρίζει, να πρέπει να αποστρατικοποιηθούν. Οι πρόσφατες απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτογλου, ήταν παραπάνω από ανησυχητικές.

Γι αυτό και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πιο δυσμενές σενάριο που εξετάζεται είναι η πιθανότητα να επιλέξει ο Ερντογάν να κλιμακώσει την επιθετικότητα επιχειρώντας να παρενοχλήσει τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στα Δωδεκάνησα. Είναι προφανές ότι σε μία τέτοια εξέλιξη, η Αθήνα δεν μπορεί να μείνει απαθής, ενώ ο κίνδυνος η ένταση να κορυφωθεί, με απρόβλεπτη συνέχεια, είναι παραπάνω από πιθανός.

Το δεύτερο, πιο ήπιο και αρκετά πιθανό σενάριο είναι να ξαναβγάλει τα γεωτρύπανα η Τουρκία και να προχωρήσει είτε σε έρευνες κοντά στην Κρήτη είτε σε γεωτρήσεις στις περιοχές που ερευνήθηκαν το καλοκαίρι του 2020 στα νότια του Καστελλόριζου, προκειμένου να επαναφέρει τις αξιώσεις της στη βάση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Πρόκειται για μία γνωστή πρακτική της Άγκυρας, την οποία η Αθήνα έχει ήδη καταγγείλει σε όλα τα διεθνή φόρα και τους συμμάχους.

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις

Ήδη, η Άγκυρα έχει προαναγγείλει την επανεκκίνηση των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλιο, ενώ μέσα στον χειμώνα προμηθεύτηκε και τέταρτο γεωτρύπανο

Αυτό που στο Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούν ότι θα συνεχιστεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού/προσφυγικού από τον Τούρκο πρόεδρο. Ήδη οι ροές είναι σημαντικά αυξημένες το τελευταίο δίμηνο και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, τόσο στο Αιγαίο όσο όμως και στα ελληνουτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Ήδη, όπως είπε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ν. Μηταράκης, η Αθήνα έχει θέσει στις ράγες την επέκταση του φράκτη του Έβρου, κατά 80 ακόμα χλμ!, ενώ πολύ αυξημένη είναι η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ στην περιοχή.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα είναι πολύ παρακινδυνευμένο για τον Τούρκο πρόεδρο να ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» σε αυτή την ταραγμένη παγκόσμια συγκυρία, όπου παίζονται πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, κι ενώ ποντάρει σε ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι για να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία του.Προετοιμάζεται, πάντως, για παν ενδεχόμενο σε στρατιωτικό επίπεδο και συνεχίζει τη διεθνοποίηση των κινδύνων που απορρέουν από την τουρκική επιθετικότητα.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, θα αξιοποιήσει την παρουσία του τόσο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε σήμερα και αύριο όσο και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τετάρτη, στην Ολλανδία, για να επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο.

πηγή www.ieidiseis.gr