Κόντρα στην βαρβαρότητα και το ψέμα. Ενωτικός όσο δεν παίρνει, ο εορτασμός της Επανάστασης Καρπάθου από τους Μενετιάτες!

Κόντρα στην βαρβαρότητα και το ψέμα. Ενωτικός όσο δεν παίρνει, ο εορτασμός της Επανάστασης Καρπάθου από τους Μενετιάτες!

Εξαιρετική γιορτή από τον Σύλλογο Απανταχού Μενετιατών για την 78η επέτειο από την Επανάσταση 5ης Οκτωβρίου 1944 έρχεται σε μια στιγμή που η πατρίδα έχει ανάγκη από το παράδειγμα της Καρπάθου.

Σήμερα το πρωί, Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα τελετών του Πειραϊκού Συνδέσμου ο Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου, τιμώντας την 78η επέτειο από την Επανάσταση Καρπάθου, οργάνωσε μια σεμνή ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μεστή γιορτή σε συντονισμό του εκλεκτού Δωδεκανήσιου δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Πάχου.

 Είναι αλήθεια ότι λόγω πανδημίας ο Σύλλογος τα τελευταία δυο χρόνια απέφυγε να οργανώσει, έστω διαδικτυακά, γιορτή για την Επανάσταση, όμως ετούτη τη φορά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω, αφού τόσο ο κεντρικός ομιλητής, καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, όσο και εκείνοι που πήραν το λόγο, με χαρακτηριστικότερο τον Γιώργο Ν. Τσαμπανάκη ήταν κάτι παραπάνω από ευθύβολοι, ενωτικοί και ουσιαστικοί!

Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο υφυπουργός εμπορικής Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, ο Φίλιππος Καλούδης, Πρόεδρος πολιτιστικού ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος», ο Γιάννης Κατσαφάδος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, ο Διονύσης Αναστασόπουλος Διεθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, ο Νικόλαος Μανωλάκος, Στρατηγός, Βουλευτής Πειραιά, ο Δημήτρης Καρύδης δημοτικός σύμβουλος, η Κλαίρη Παπά από το piraeus365.gr, ο Παναγιώτης Παπαδογιάννης Οικονομικός Έφορος Πειραικού Συνδέσμου, ο Εμμανουήλ Κολεζάκης Πρόεδρος Ένωσης Ροδίων, η μητέρα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου κα Αθηνά Λαμπρινίαδη, ο Μιχαήλ Αγρανιώτης πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος ΕΚΑΒ καθώς και ο ηθοποιός Μανώλης Γεραπετρίτης.

Από τους συλλόγους της Καρπάθου:

Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων, Πρόεδρος Ιωάννης Καραϊτιανός.

Όμιλος Καρπαθίων Νέων Μαίρη Μπελέση

Σύλλογος Ολύμπου εκπρόσωπος Γεώργιος Κελεπέσης ταμίας.

Σύλλογος Αρκάσας Σοφία Μπρα, Πρόεδρος

Σύλλογος Πηγαδίων, εκπρόσωπος Εύα Σκούλου

Ένωση Μεσοχωριτών Αττικής Πένη Νικητιάδη

 Σύλλογος Οθειτων: Αντιπρόεδρος Φωτεινή Λυριστάκη

Επίσης από τον σύνδεσμο Γυναικών Κρήτης και Αιγαίου η Άννα Δασκαλάκη.

Χαιρετισμούς έστειλαν οι κυρίες Μίκα Ιατρίδη και Μαίρη Μόσχη και οι κύριοι Γιώργος Γεραπετρίτης,  Μάνος Κόνσολας, Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Μακρόπουλος.

Στην μεγάλη αίθουσα δεν υπήρχε ελεύθερη καρέκλα και παρά τον κόσμο δεν ακουγόταν ούτε ανάσα, τέτοια ήταν η προσήλωση και το ενδιαφέρον του κοινού για το θέμα της Επανάστασης! Η εκδήλωση άνοιξε στις 11.00 από την πρόεδρο του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών, κα Ειρήνη Μαρή, ενώ όλο το Δ.Σ. του Συλλόγου φρόντιζε τους καλεσμένους.

Καρπάθιοι, αλλά και πολλοί φίλοι της Καρπάθου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες λεπτομέρειες από τον πρώτο εορτασμό που έγινε τον 15αυγουστο του 1945! Αυτό ήταν το πρωτότυπο θέμα που διάλεξε να παρουσιάσει ο κεντρικός ομιλητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης!

Το μήνυμα του υπ. Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη

Ο πρώτος Πανηγυρικός εορτασμός λόγος εκφωνήθηκε στις 15 Αυγούστου 1945 από τον Σακέλλη Σακελλιάδη. Αυτός ο λόγος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα διότι δεν προυπήρξε άλλη επετειακή ομιλία ούτε στις Μενετές ούτε σε κανένα άλλο χωριό της Καρπάθου.

 

Για αυτό έγινε λίγες μέρες νωρίτερα από την πρώτη επέτειο και γιατί έγινε στην 15 Αυγούστου; Έγινε τότε, όπως μας εξηγεί ο κ. Αλεξιάδης, διότι όλοι πίστευαν ότι η Μεγαλόχαρη ήταν εκείνη που παρακίνησε και βοήθησε να πετύχει η Επανάσταση!

Ο κ. Αλεξιάδης, πριν ξεκινήσει τον πανηγυρικό της ημέρας, ζήτησε να κρατήσουν όλοι ενός λεπτού σιγή, για τους Καρπάθιους που χάθηκαν στη Μικρασιατική καταστροφή. Ανάμεσα στους 800.000 έλληνες που κατακρεουργήθηκαν στη μεγάλη σφαγή του 1922 μετράμε τουλάχιστον 20 δολοφονημένους Καρπαθίους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του  Γιώργου Ν. Τσαμπανάκη.

 

Ο ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης επέλεξε να ανοίξει και να κλείσει τον λόγο του με δυο ποιήματα. Το ένα γραμμένο από τον Μιχαήλ Πετρίδη πριν 96 χρόνια αφιερωμένο στη σκλαβωμένη Κάρπαθο! Έκλεισε ανέγνωσε ποίημα αείμνησοτυ Γιατρού Μανώλη Σακελλαρίδη στη Λοζάνη και Αθήνα 2002 «Ακρόστιχοι Καρπαθιακοί αντίλαλοι» αφιέρωσε ποίημα Μενετές υμνεί ανδιά και το μεγαλείο της Επανάστασης. Σύντομα στα Καρπαθιακά Νέα θα το δημοσιεύσουμε το ποίημα του Μανώλη Σακελλαρίδη.

Στο πρόγραμμα εκτός από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς ξεχώρισε η παρουσία της Ρίτας Λυτού και της Φωτεινής Λαμπρίδη.

Η ηθοποιός Ρίτα Λυτού συγκίνησε με την απαγγελία ποίηση του Επαναστάτη Βάσου Γεραπετρίτη ενώ η δημοσιογράφος και ποιήτρια Φωτεινή Λαμπρίδη διάβασε απόσπασμα από μυθιστόρημα που ετοιμάζει και στη συνέχεια με ένα τραγούδι μας ταξίδεψε στην ιστορία της ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑΣ, του θρυλικού σκάφους, που με επταμελές πλήρωμα ταξίδεψε από το Φοινίκι στην Αίγυπτο και μετέφερε το μήνυμα των Επαναστατημένων Καρπαθίων στους συμμάχους.

Τελευταία αλλά ιδιαίτερα σημαντική και πρωτότυπη ομιλία του εντεταλμένου συμβούλου Πολιτιμού του Επαρχείου Καρπάθου Κάσου Γιώργου Νικολάου Τσαμπανάκη. Ο Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης, σε μια έρευνα που για πρώτη φορά κυκλοφορεί στη δημοσιότητα, παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Επανάσταση δεν ξέσπασε τυχαία ή από σύμπτωση στις Μενετές! Όπως εξήγησε ο κ. Τσαμπανάκης

 «η έκρηξη της Καρπαθιακής Επανάστασης στις Μενετές δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός αλλά Ιστορική Νομοτέλεια στη βάση του διαχρονικά διαπιστωμένου υψηλού πατριωτισμού των κατοίκων του ιστορικού αυτού χωριού της Καρπάθου και γι’ αυτό εξελίχθηκαν οι καταστάσεις, όπως ακριβώς γνωρίζουμε».

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακή μουσική και χορό από το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου Καρπαθίων Νέων. Στη λύρα ήταν ο Βασίλης Χειλάς, στη τσαμπούνα ο Γεώργιος Μιχάλης και στο λαούτο ο Γιάννης Χαροκόπος. Ακολούθησε δεξίωση με εδέσματα που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών για τη γιορτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι δόθηκαν σε πιάτο και δεν χρειάστηκε κανείς να σηκωθεί από τη θέση του.

Να επαναλάβουμε ότι ξεχωρίσαμε την ιδιαίτερα ενωτική διάθεση του εορτασμού της Επανάστασης 5ης Οκτωβρίου 1944 από τον Σύλλογο Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου γεγονός που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη η πατρίδα μας.

16.10.2022

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα