Όταν η Παναγία διάλεξε τον πρωτομάστορα Νικόλα Μαλανδρή

Όταν η Παναγία διάλεξε τον πρωτομάστορα Νικόλα Μαλανδρή

 

Του Μανώλη Δημελλά

Το όνειρο ενός Καρπάθιου, του Νικόλαου Μαλανδρή, είναι πολύ γνωστό στη Κορώνη Μεσσηνίας κι έρχεται στην γλώσσα των ντόπιων κάθε φορά που περιγράφεται η κατασκευή του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεήτριας.

Ο πρωτομάστορας Μαλανδρής είχε δεχθεί μια πρόταση δουλειάς κι ετοιμαζόταν να ξεσηκωθεί από τη Κάρπαθο για τη Μεσσηνία κυνηγώντας το μεροκάματο. Κι όμως για τρεις νύχτες μια άγνωστη γυναίκα είχε διαλέξει να μπαίνει στα όνειρα του και να επαναλαμβάνει τα ίδια λόγια:

«Εκεί που θα πας να μην ξεχάσεις, να πάρεις τα οικοδομικά εργαλεία σου, να χτίσεις το σπίτι μου».

Ήταν η Παναγία που είχε διαλέξει τον Νικόλα, έτσι ο καρπάθιος μάστορας ολοκλήρωσε τον ναό που είχαν ξεκινήσει το 1897 κάποιοι άλλοι καρπάθιοι, είχαν βρει όμως τραγικό θάνατο, όταν ένα τεράστιο κομμάτι βράχου ξέφυγε από το βουνό και τους πλάκωσε.

Η ιστορία του ναού ξεκινά με την  ανακάλυψη της θαυματουργικής εικόνας της Ελεήτριας, που έγινε με βάση ένα όραμα που αποκαλύφθηκε σε μια πιστή ηλικιωμένη γυναίκα από την Κορώνη, της Μαρίας Γ. Σταθάκη.

Η γυναίκα αυτή για δεκαπέντε χρόνια έβλεπε στον ύπνο της σαν όραμα την θεϊκή μορφή της Παναγιάς, που της έδειχνε την ακριβή θέση όπου ήταν θαμμένες τρείς μικρές εικόνες, του Εσταυρωμένου, της Θεοτόκου και του Οσίου Λουκά.

Τα πρώτα χρόνια η γυναίκα δεν μιλούσε για τα όνειρα της, φοβούμενη την αμφιβολία και την απαξίωση των συμπατριωτών της, στο τέλος όμως δεν άντεξε και έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες.

Η ιστορία που περιγράφεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο του ναού είναι συγκλονιστική, για μέρες έψαχναν τις εικόνες μέσα στα βράχια και ενώ οι κάτοικοι έφευγαν απογοητευμένοι μια γυναίκα, ντυμένη στα λευκά, έμπαινε στα όνειρα της γυναίκας και της επαναλάμβανε:

«Να πεις στους συμπολίτες σου να έρθουν να κάνουν ανασκαφή σ΄αυτό το μέρος και θα βρουν μέσα σε σχισμή βράχων τρεις μικρές εικόνες και εκεί που θα βρεθούν οι εικόνες να χτίσουν ναό. Τα θεμέλια του ναού να τα χτίσουν σ’ αυτόν το τοίχο, που τον διαφύλαξα ανεπηρέαστο από σεισμούς, πολέμους και θεομηνίες».

Οι εικόνες βρέθηκαν την 21η, 22α και 23η Ιανουαρίου 1897.

Την πρώτη ημέρα βρέθηκε η εικόνα του Εσταυρωμένου, την δεύτερη η εικόνα της Θεοτόκου και την Τρίτη ημέρα η εικόνα του Οσίου Λουκά μαζί με ένα κομμάτι από πετραχήλι και το μέρος μιας λαβίδας.

Στο Νοτιοδυτικό άκρο του Ενετικού φρουρίου της Κορώνης,  μπροστά στον Μεσσηνιακό κόλπο, έφτασαν φημισμένοι καρπάθιοι πρωτομάστοροι και ξεκίνησαν το χτίσιμο του ναού, όμως αυτά τα παλληκάρια δεν είχαν τύχη, σκοτώθηκαν από την κατολίσθηση των βράχων. Ωστόσο η μοίρα ήθελε και πάλι καρπάθιους, με μπροστάρη τον Νικόλα Μαλανδρή, να ολοκληρώνουν την ξεχωριστή πέτρινη κατασκευή.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 26 Δεκεμβρίου 1900, ημέρα Τρίτη, από τον αρχιερέα Γαβρ. Πετρουδάκη, πρώην Μητροπολίτη Νικοπόλεως, που καταγόταν από την Λέρο και είχε έρθει γι’ αυτόν το λόγο από την Αθήνα.

Ο ναός εγκαινιάστηκε τρισυπόστατος, δηλαδή να εορτάζει τρεις φορές: 1. την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής, 2. τη 14η Σεπτεμβρίου, και την 25η Μαρτίου.

πηγή www.enromiosini.gr