Ο κυνηγός ναυαγίων Κώστας Θωκταρίδης τον Αύγουστο «βουτά» στην Κάρπαθο

Ο κυνηγός ναυαγίων Κώστας Θωκταρίδης τον Αύγουστο «βουτά» στην Κάρπαθο

Στο τέλος του Αυγούστου, η Κάρπαθος, θα έχει τη μεγάλη τύχη και τη χαρά να την ξανα-επισκεφθεί ο Έλληνας κυνηγός ναυαγίων Κωνσταντίνος Θωκταρίδης.

Ο κ. Θωκταρίδης, πέρα από την διαπιστωμένη δεινότητα και λατρεία του στο υγρό στοιχείο είναι και ακούραστος ερευνητής της ιστορίας στην οποία βουτά βαθιά και φτάνει να ερευνά εποχές και στιγμές μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστες δίδοντας έτσι μια διαφορετική διάσταση στην μέχρι σήμερα καταγεγραμμένη ιστορία.

Το καλοκαίρι του 2021, βρέθηκε στην Κάρπαθο και ερεύνησε φωτογραφικά πολλά από τα σύγχρονα ναυάγια του νησιού. Δεν έμεινε εκεί, σε πολλά ταξίδια που στην συνέχεια πραγματοποίησε στην Αγγλία και τη Γερμανία έφερε στο φως άγνωστα, μέχρι σήμερα, στοιχεία για τα ναυάγια της Καρπάθου. Μάλιστα σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, η υπόθεση του γερμανικού αεροπλάνου στην παραλία Αγνώντια, πολλά είναι τα νέα στοιχεία που μας αποκαλύπτει. Στο φως έρχονται ακόμη και τα ονόματα των πιλότων του μοιραίου Στούκας, από το οποίο έχει απομείνει πια μόνο η μηχανή του μέσα στη θάλασσα.

Ο Κωνσταντίνος Θωκταρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τις καταδύσεις από το 1987 με εξειδίκευση στις βαθιές καταδύσεις με μείγματα αερίων. Από το 1992 έχει ιδρύσει την εταιρεία Planet Blue με αντικείμενο τις υποβρύχιες έρευνες και εργασίες. Η λατρεία του είναι τα ναυάγια  και η Κάρπαθος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού έχει μεγάλη ιστορία σε ναυάγια αλλά και περάσματα πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Θωκταρίδης, με την ομάδα του, θα κατέβουν στο νησί και με τη συνδρομή του Δήμου Καρπάθου, θα καταγράψουν σε VIDEO τα σύγχρονα ναυάγια, επιχειρώντας μάλιστα να βρουν κι άλλα, πέρα από αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε.

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα