Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου τα θυρανοίξια του εξωκλησίου των Ταξιαρχών και του «Εν Χώναις Θαύματος» στο Σπόα Καρπάθου

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου τα θυρανοίξια του εξωκλησίου των Ταξιαρχών και του «Εν Χώναις Θαύματος» στο Σπόα Καρπάθου

Με λαμπρότητα με μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου τα Θυρανοίξια του εξωκλησιού των Ταξιαρχών και του «Εν Χώναις Θαύματος» στην Κοινότητα Σπόων Καρπάθου, ιδιοκτησίας του ζεύγους Σοφίας και Μιχαήλ Διακολιού του Ιωάννου, κατοίκου Σπόων και Αμαρουσίου Αττικής.

Ο Μιχαήλ Διακολιός είναι και μεγάλος ευεργέτης του κεντρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου της που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο.

 

Στα Θυρανοίξια χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου, κ.κ. Αμβρόσιος. Λειτούργησαν οι κληρικοί Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων, Οικονόμος π. Δημήτριος Σκαρβελάκης και Ιωακείμ Σίμμης, ενώ παραβρέθηκαν ο Αρχιμ π Αμβρόσιος Μαναρουλάς, ο Πανοσιότατος π. Δημ. Σαγόρας και ο π. Λουκάς Ναυρούζογλου και προσήλθε πλήθος κόσμου από όλη την Κάρπαθο.

Ακόμα τίμησαν με την παρουσία του η Έπαρχος Καρπάθου εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου κ Γιώργος Δήμαρχος, και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ Μιχαήλ Διακολιός εκ μέρους του Δήμου Καρπάθου. Η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αμαρουσίου και κληρονόμος του Εξωκλησίου κ. Μαρία Διακολιού μετά της οικογενείας της καθώς και ο αδελφός αυτής Ιωάννης Διακολιού , Οδοντίατρος με την οικογένεια του.

Ο Σεβασμιώτατος εξήρε την προσφορά, την Αγάπη και τον ένθεο ζήλο των δωρητών για τα Εκκλησιακά θέματα και εξήγησε το «Εν χώναις Θαύμα» του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ευχόμενος Ο Αρχάγγελος να βοηθά και να προστατεύει όχι μόνον το Χωριό των Σποών την Κάρπαθο και τον κόσμο ολόκληρο. Κατόπιν ακολούθησε γεύμα με πλούσια φαγητά και γλυκά για όλους τους προσκυνητές.

« Το Εν χώναις Θάυμα»

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, στην πόλη Κολοσσαί της Μικράς Ασίας (γνωστή στους πιστούς από την Προς Κολοσσαείς Επιστολή του Αποστόλου Παύλου) ανάβλυζε θαυματουργό αγίασμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Το είχε προφητεύσει χρόνια νωρίτερα ο ευαγγελιστής Ιωάννης.

Οι ειδωλολάτρες της περιοχής, βλέποντας ότι πολλοί συμπατριώτες τους προσχωρούσαν στο Χριστιανισμό εξαιτίας των θεραπευτικών ιδιοτήτων του αγιάσματος, αποφάσισαν να το εξαφανίσουν όπως και την τοπική εκκλησία.

Ύστερα από φέρουν καταπάνω τους τα νερά των ποταμών Χρύσου, Λύκου και Κούφου. Στόχος τους να αναμιχθεί το αγίασμα με το νερό των ποταμών και να απωλέσει τις θαυματουργικές του ιδιότητες.

Ο αρχάγγελος Μιχαήλ, όμως, με το ακόντιό του έσχισε τη γη, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν κάτω από όγκους χωμάτων οι τρεις ορμητικοί ποταμοί που επρόκειτο να καταστρέψουν την πηγή του αγιάσματος.

Έκτοτε, η πόλη έλαβε την ονομασία Χώναι (σημερινό Χονάζ Τουρκίας) για τη χώνευση των ποταμών εκείνων.

Ο Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το θρησκευτικό αυτό γεγονός κάθε χρόνο στις 6 Σεπτεμβρίου.

12.9.2022

Καρπαθιακά Νέα