Λαμπρότητα, συγκίνηση και αθρόα συμμετοχή στις Μενετές Καρπάθου για τη γιορτή της Επανάστασης (pics)

Λαμπρότητα, συγκίνηση και αθρόα συμμετοχή στις Μενετές Καρπάθου για τη γιορτή της Επανάστασης (pics)

Με λαμπρότητα, αθρόα συμμετοχή κόσμου και έντονη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στις Μενετές Καρπάθου ο 79ος εορτασμός για την έναρξη της Επανάστασης 5ης Οκτωβρίου 1944.

Χαρακτηριστικό του φετινού λαμπρού εορτασμού ήταν η απουσία πολιτικών προσώπων από την Αθήνα και τη Ρόδο, ωστόσο το γεγονός έδωσε την ευκαιρία στους Καρπάθιους να είναι περισσότερο άνετοι, να απολαύσουν τη γιορτή και να συζητήσουν ανοιχτά πλήθος θεμάτων με κύριο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή.

Από το πρωί το χωριό φορούσε τα γιορτινά του, αφού με τη φροντίδα του Δήμου, οι Μενετές από τις προηγούμενες ημέρες καθαρίστηκαν και σημαιοστολίστηκαν! Από τα ηχεία της εκκλησίας, μετά τον πρωινό Όρθρο, ακούγονταν πατριωτικά εμβατήρια και έδιναν το γιορτινό ρυθμό που ταίριαζε στην μεγάλη ημέρα. Περίπου στις 10.00 π.μ. έφθασαν οι πρώτοι καλεσμένοι από την υπόλοιπη Κάρπαθο ενώ οι μαθητές από το 2ο δημοτικό σχολείο Πηγαδίων Καρπάθου, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και με τον συντονισμό του δάσκαλου κ. Χάρη Σπανομανωλή, είχαν πάρει θέση στην αυλή της εκκλησίας. Λίγο πιο κάτω, στο μικρό φιλόξενο γραφείο του ναού, ιερείς και λαϊκοί περίμεναν με υπομονή την έναρξη της τελετής.

Ακριβώς στις 11.00 ξεκίνησε η επίσημη δοξολογία από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καρπάθου Κάσου κ. Αμβροσίου, Πανοσολογιότατο Αρχιμανδίτη Αμβρόσιο Μαναρουλά, ο οποίος ήταν  πλαισιωμένος από τους ιερείς:  π. Αλέξιο Αλεξόπουλο από τον Βόλο, π. Ιωάννη Νερατζούλη , π. Δημήτριο Σκαρβελάκη, π. Σπυρίδων Καράμαλη , π. Λουκά Ναβρούζογλου και τονπ. Μιχαήλ Φράγκο εφημέριο Μενετών.

Στους καλεσμένους ξεχωρίσαμε τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ιωάννη Νισύριο με την σύζυγο του, την Έπαρχο Καρπάθου κα Πόπη Νικολαϊδου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και υπ. Δήμαρχο της παράταξης “Καρπαθιακή Ένωση” κ. Μιχάλη Μανωλάκη, τον Αντιδήμαρχο και υπ. Έπαρχο Μανώλη Παραγυιό, τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Μιχάλη Τσαμπουνιεράκη, τον πρόεδρο κοινότητας Πηγαδίων κ. Γιώργο Χατζηκουτσό. Ξεχωρίσαμε επίσης την παρουσία των π. Δημάρχων κ.κ. Μιχάλη Ιωαννίδη και Ηλία Λάμπρου καθώς και του ιστορικού κ. Γιώργου Ν. Τσαμπανάκη, π. Συμβούλου Πολιτισμού του Επαρχείου Καρπάθου ΗΝ Κάσου.

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου, η μεγαλύτερη εκκλησία της Καρπάθου με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ήταν γεμάτη πιστούς οι οποίοι θέλησαν έτσι να τιμήσουν τους ήρωες πρόγονους μας.

Ο πανηγυρικός της ημέρας προετοιμάστηκε με επιμέλεια και εκφωνήθηκε από τον καθηγητή κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και ως κύριο θέμα είχε την πρώτη επετειακή ομιλία στην εκκλησία Μενετών τον Αύγουστο του 1945! Μια εξαιρετική ομιλία με βαθύ νόημα του κ. Αλεξιάδη, με κύριο χαρακτηριστικό το πατριωτικό ενωτικό ύφος που αυτή την εποχή έχει περισσότερο παρά ποτέ αδήριτη ανάγκη η Κάρπαθος.

Στη συνέχεια όλοι μαζί περπάτησαν μέχρι την είσοδο του χωριού, έφτασαν τον Ανδριάντα, σύμβολο του Επαναστατημένου Καρπάθιου, ώστε να αποδώσουν τις επιβεβλημένες τιμές.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατατέθηκαν 12 στεφάνια στον Ανδριάντα, σύμβολο της Επανάστασης της Καρπάθου.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η Έπαρχος Καρπάθου-ΗΝ Κάσου κυρία Καλλιόπη Νικολαϊδου, εκ μέρους του λαού της Καρπάθου ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Νισύριος και μέρους της κοινότητας Μενετών ο Πρόεδρος κ. Μανώλης Μαγριπλής.

Από τις Ένοπλες Δυνάμεις ο υποδιοικητής της 95 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Σπυρίδων Παπαθανασίου.

Από τα Σώματα Ασφαλείας:  ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Τσακιράκης, ο Σημαιοφόρος Λιμενικού Σώματος Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Πυροσβεστικό Σώμα Δημήτρης Αιβάτογλου.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσου ο κ. Νικόλαος Χρυσοχόος.

Επίσης στεφάνια κατέθεσαν οι κ.κ.

Πρόεδρος κοιν. Καρπάθου, κ. Γιώργος Χατζηκουτσός

Πρόεδρος κοιν. Απερίου κ. Γιώργος Παππάς

Πρόεδρος κοιν. Ολύμπου κ. Γιώργος Χατζηπαπάς

Πρόεδρος κοιν. Αρκάσας Μηνάς Χουβαρδάς

Εκ μέρους Συλλόγων Μενετιατών Εσωτερικού-Εξωτερικού ο κ. Ιωάννης Διακονής

Στη συνέχεια ακούστηκαν ποιήματα και τραγούδια από μαθητές του 20υ Δημοτικού Σχολείοθ Πηγαδίων Καρπάθου σε συντονισμό του Δάσκαλου Χάρη Σπανομανωλή. Τηρήθηκε ενός λεπτου σιγή και ακούστηκε ο Εθνικός μας ύμνος!

Στη συνέχεια ακολούθησε το παραδοσιακό πια εορταστικό τραπέζι στο  Εκκλησιατικό Μέγαρο των Μενετών όπου ακούστηκαν επετειακές μαντινάδες από μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Πηγαδίων Καρπάθου.

 

 

Με

Μανώλης Δημελλάς

5.10.2023

Καρπαθιακά Νέα