Ο γεωπόνος του Δήμου Καρπάθου, Γιάννης Λαχανάς, θεωρεί ότι με τις παρακάτω οκτώ προτάσεις, στο μείζων για την Κάρπαθο ζήτημα των «αδέσποτων» παραγωγικών ζώων, θα μπορούσε να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί πολλοί ιδιοκτήτες κτημάτων και χωραφιών.
του Μανώλη Δημελλά
Κ. Λαχανά, τεράστιο το θέμα και δεν είναι η πρώτη σας τοποθέτηση. Η κοινωνία ζει με το άλυτο θέμα όμως γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει;
Ο βραχνάς που λέγεται ανεπιτήρητη βόσκηση μας έχει πνίξει.
Εκτός του ότι, δεν τοποθετούν τα ενώτια για να μη ταυτοποιούνται, δηλώνουν και πολύ λιγότερα από αυτά που έχουν πραγματικά. Για παράδειγμα , στην Κάρπαθο τα αιγοπρόβατα τα οποία δηλώνονται είναι 10.000 ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν πάνω από 17.000.
Πολλοί από τους κτηνοτρόφους, εκτός από τις περιουσίες που καταστρέφουν , τις επιδοτήσεις που παίρνουν , γίνονται και απειλητικοί.
Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για να έχει όρεξη ο ιδιοκτήτης δένδρων – φυτών, ξενοδοχείων, να ασχοληθούν με τις περιουσίες τους και όχι να τα εγκαταλείψουν.
Κύριε Λαχανά ποιες είναι οι προτάσεις σας στο θέμα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων;
- Να επανιδρυθεί η Αγροφυλακή . Με αγροφύλακες που θα έχουν εκπαίδευση.
- Να προσλαμβάνονται εποχιακοί δημοτικοί υπάλληλοι (8 μήνες) με αποκλειστικά καθήκοντα την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων
- Στα μικρά μέρη όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και όλοι γνωρίζουν τα πάντα, να μπορεί η τριμελής επιτροπή (Ν.4056/2012, άρθ. 17) να βεβαιώνει γραπτώς την ιδιοκτησία των ζώων ώστε να μπορούν να επιβληθούν τα διοικητικά πρόστιμα του 4760/2020 αρθ.38.
- Να συμπεριληφθούν στα καθήκοντα της Δημοτικής Αστυνομίας και καθήκοντα αγροφυλακής ώστε να επιβάλουν ποινές .
- Εάν βρεθεί τρόπος υποχρέωσης της τοποθέτησης ενωτίων σε όλα τα ζώα να θεσμοθετηθούν τα ενώτια διαφόρων χρωμάτων ώστε να ξεχωρίζουν από μακριά και να ταυτοποιούνται.
- Να διευκρινισθεί στο νομοσχέδιο ότι ζώα άνω των 6 μηνών τα οποία δεν φέρουν ενώτιο δεν έχουν ιδιοκτήτη.
- Να γίνεται έλεγχος των γεννήσεων. Ώστε να μην αυξάνεται ο πληθυσμός υπερβολικά.
- Λόγω των απειλών που υπάρχουν από τους κτηνοτρόφους , να σχηματίζονται ,από την Περιφέρεια , συνεργεία περισυλλογής ανεπιτήρητων από ανθρώπους από άλλες περιοχές ώστε να μη κινδυνεύουν.
Παλαιότερα έχετε μιλήσει για ένα παράξενο, ας μου επιτραπεί η λέξη bulling, που ξεκινά από ορισμένους κτηνοτρόφους. Τι εννοείται με αυτό;
Για να αντιληφθείτε τον εκφοβισμό που υπάρχει από την μεριά των κτηνοτρόφων σας αναφέρω το εξής: Ο Δήμος Καρπάθου δεσμεύει στον προϋπολογισμό του κάθε χρόνο, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, 20.000 ευρώ για να βρεθεί ΄΄εργολάβος΄΄ να περισυλλέξει τα ανεπιτήρητα ζώα όπως λέει ο 4056/2012. Φέτος φθάσαμε να δίνουμε 80 ευρώ ανά ζώο χωρίς ΦΠΑ. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Απευθυνθήκαμε στην Κρήτη. Μόλις άκουγαν οι Κρητικοί ότι τα ζώα ανήκουν σε κάποιους κτηνοτρόφους , αμέσως έπαυσαν να ενδιαφέρονται γιατί δεν θέλουν να έχουν μπλεξίματα.
Τον Δεκέμβριο το υ2020 εμφανίστηκε το άρθρο 38 του 4760/2020 το οποίο αναφέρει διοικητικά πρόστιμα στους παρανομούντες κτηνοτρόφους. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος από την αστυνομία και την Αγροτ. Ανάπτυξη της Περιφέρειας , διότι τα ζώα ΔΕΝ έχουν ενώτια και έτσι δεν ταυτοποιούνται.
Πολλά από αυτά τα ανεπιτήρητα είναι σε άθλια κατάσταση , σκελετωμένα. Αυτό οφείλεται στο ότι, την περίοδο του καλοκαιριού που δεν υπάρχει αρκετή τροφή, δεν τους συμπληρώνουν την τροφή με σκευάσματα από το εμπόριο.