γράφει ο Μανώλης Δημελλάς
Για τον Λάκη Γεραπετρίτη κανένα θεατρικό όνειρο δε μπορεί να είναι άπιαστο. Με πολύ αγώνα, έντονη προσπάθεια και ποτάμια ιδρώτα έχει καταφέρει να κερδίσει έναν ρόλο. Άλλοτε πρόκειται για σημαντικές θεατρικές παραστάσεις κι άλλες φορές κυριολεκτικά κλέβει τη ματιά μας, αφού ξεπετάγεται από τη μικρή οθόνη και μας προκαλεί να σταθούμε και να τον παρακολουθήσουμε.
Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε πετυχημένες θεατρικές παραστάσεις του Γιάννη Μόρτζου και της Γιούλης Ζήκου (Ελευθέριος Βενιζέλος, Εγώ η Μάρθα Φρόυντ) αλλά και με τον θίασο του Σταμάτη Φασουλή (Οι Μάγισσες της Σμύρνης, Αριστοτέλης Ωνάσης).
Αυτό το καλοκαίρι ο φίλος μας Λάκης Γεραπετρίτης κερδίζει ακόμη ένα στοίχημα!
Ο Καρπάθιος ηθοποιός συμμετέχει στην πολύ αγαπημένη τηλεοπτική σειρά Άγριες Μέλισσες. Μάλιστα αυτούς τους μήνες γράφονται τα επεισόδια στα οποία ο Λάκης εμφανίζεται σε ρόλο Δικαστή.
Η δημοφιλή υπερπαραγωγή του Αντ1 αναφέρεται στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 και το σενάριο έχει να κάνει με τρεις αδερφές οι οποίες μένουν ορφανές σε μια κοινωνία που δεν θα τους επιτρέψει να παλέψουν τη ζωή τους μόνες. Χωρίς να έχουν προετοιμαστεί καθόλου για αυτό, μένουν ολομόναχες και για να επιβιώσουν πρέπει να κρατηθούν η μια από την άλλη, να ενωθούν σαν μια γροθιά.
Το ιδιαίτερο για την Κάρπαθο και τους Καρπάθιους είναι το Διαφάνι, δηλαδή το χωριό που αναφέρεται όλο το έργο. Και είναι ιδιαίτερο αφού το επίνειο της Ολύμπου λέγεται Διαφάνι!
Για την επιλογή του ονόματος σίγουρα πρέπει να ανατρέξουμε στον επίσης Καρπάθιο και μάλιστα με καταγωγή από την Όλυμπο, τον σκηνογράφο της σειράς, τον Αντώνη Χαλκιά.
Σημαντικός σκηνογράφος και ενδυματολόγος ο Αντώνης Χαλκιάς είχε δάσκαλο τον Τάσο Ζωγράφο στη Σχολή Σταυράκου. Από το 1976 έως σήμερα έχει σκηνογραφήσει πάνω από 80 θεατρικά έργα –όπερες, 19 ταινίες μεγάλου μήκους και περίπου 60 σειρές και μουσικά προγράμματα στην τηλεόραση. Είχε την ευθύνη της εικαστικής και τεχνικής επιμέλειας στην τελετή του ΥΠ.ΠΟ. Millenium 2000. Έχει σχεδιάσει αρχιτεκτονικά 7 νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Από το Μάιο του 1998 έως το 2006 υπηρέτησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Τεχνικός Διευθυντής και τιμήθηκε με έπαινο για τη συμβολή του. Το 1986 τιμήθηκε με το βραβείο Σκηνογραφίας για την ταινία Καραβάν Σαράι.
Για τον Λάκη Γεραπετρίτη αυτή του η τηλεοπτική συμμετοχή είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, κρύβει μεγάλη συναισθηματική αξία.
Στο αληθινό χωριό Διαφάνι της Καρπάθου, το επίνειο της Ολύμπου, βρέθηκε και υπηρέτησε ο πατέρας του Λάκη, Βάσος Γεραπετρίτης, ακριβώς την ίδια εποχή που συμβαίνουν οι Άγριες Μέλισσες!
Φανταστείτε λοιπόν τη συναισθηματική του φόρτιση όταν ακολουθεί τα βήματα του ρόλου και ενώ δικάζει την πρωταγωνίστρια, ταυτόχρονα μέσα του νιώθει ότι από κάπου, μέσα στο χωριό Διαφάνι, ίσως να πεταχτεί ένας τελωνιακός κι αυτός να είναι ο…πατέρας του.
Ο Λάκης Γεραπετρίτης, ξεχωρίζει, πέρα από την έντονη ενσυναίσθηση τον χαρακτηρίζει η ταπεινότητα, το ήθος και η προσήλωση στους καλλιτεχνικούς του στόχους. Αγωνίζεται με αυταπάρνηση και κάνει την Κάρπαθο γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Αν και ο ίδιος αποφεύγει να μιλά, είναι σίγουρο ότι οι Άγριες Μέλισσες θα φωτιστούν από το χαμόγελο, τη αισιοδοξία και την αγάπη του για τους ανθρώπους.