Λευκός: Το επίνειο του Μεσοχωρίου στην Κάρπαθο είναι ένα μέρος σαν βγαλμένο από καρτ ποστάλ!


Στην πανέμορφη Κάρπαθο, το δεύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων, θα ζήσεις στιγμές αξέχαστες…Και τι δεν έχει το νησί από φυσική ομορφιά μέχρι παράδοση και από μαγευτικές παραλίες μέχρι φιλόξενους κατοίκους η Κάρπαθος θα γίνει ο προορισμός των ονείρων σου!
Οι λάτρεις της παράδοσης ζουν αυθεντικά γλέντια το Δεκαπενταύγουστο στην απομονωμένη Όλυμπο -το ανέγγιχτο, πάλλευκο χωριό του βορρά-, οι κολλημένοι με τα… ψαρικά ξετρελαίνονται στις γραφικές ταβέρνες στο Φοινίκι -16 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας-, ενώ οι ρομαντικοί ερωτεύονται το γαλήνιο Μεσοχώρι, το καλύτερο «μπαλκόνι» στο Αιγαίο… και από το Μεσοχώρι στο επίνειό του, τον μαγευτικό Λευκό.… Ανομολόγητη ομορφιά, που χωρίς αμφιβολία έχει πάρει τα πάνω της! Πρέπει μόνο να γίνει η αρχή…


Οι οικισμοί και τα χωριά της Καρπάθου είναι το ένα ομορφότερο από το άλλο…Μετά το Μεσοχώρι που είδαμε νωρίτερα, θα κατευθυνθούμε στο επίνειό του, τον Λευκό. Ο οικισμός απέχει από το Μεσοχώρι μόλις 8 λεπτά με το αυτοκίνητο (5,7 χιλιόμετρα) και από εκεί σε 6 ακόμα λεπτά (3 πεείπου χιλιόμετρα) θα φτάσετε στην ομώνυμη παραλία.


Λευκός
Ο Λευκός ή αλλιώς Πάνω Λευκός είναι μικρό ημιορεινό χωριό της Καρπάθου που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και προς τα δυτικά παράλιά του, σε απόσταση 30 χλμ. νοτιοδυτικά από την Κάρπαθο (ή Πηγάδια) (μέσω Πύλες). Είναι χτισμένος στους πρόποδες του όρους Λάστος (ή Καλολίμνη) σε υψόμετρο 148 μέτρα. Στην ευρύτερη περιοχή (από τον ποταμό Ποτάλι, την κορυφογραμμή Καλολίμνης, τον χείμαρρο που εκβάλλει στον κόλπο Λαρών και όλη την ακτογραμμή, συμπεριλαμβανομένης της νησίδας Σώκαστρο) υπάρχει πλήθος αρχαιοτήτων από την παλαιοχριστιανική μέχρι την βυζαντινή-μεσαιωνική περίοδο, γι΄ αυτό και από το 1999 έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι η πεντάτρουλη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στο εσωτερικό της υπάρχουν τοιχογραφίες σε δύο στρώματα (η παλαιότερη χρονολογείται γύρω στο 1300) και από το 1950 έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο. Στο διπλανό της ύψωμα βρίσκονται ερείπια ελληνιστικού οχυρού με πύργο ισοδομικής τοιχοποιίας και υπόγειες δεξαμενές (ρωμαϊκό υδραγωγείο). Η γύρω του χωριού περιοχή και μέχρι τα ανατολικά παράλια του νησιού περιλαμβάνεται στον χαρακτηρισμένο βιότοπο Natura2000 με κωδικό GR4210002 “Κεντρική Κάρπαθος:Καλή Λίμνη – Λάστος – Κυρά Παναγιά και παράκτια ζώνη”.


Ως οικισμός αναφέρεται το 1981 να απογράφεται στην τότε κοινότητα Μεσοχωρίου. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με το Μεσοχώρι, τον Κάτω Λευκό, τη νησίδα Νησί και τη νησίδα Σώκαστρο αποτελούν την τοπική κοινότητα Μεσοχωρίου που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Καρπάθου του Δήμου Καρπάθου.