O Γιάννης Χατζηβασίλης γράφει για τη γνωριμία του με τον Αντρέα Λεντάκη
Ο Αντρέας Λεντάκης ήταν ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας,καθηγητής πανεπιστημίου ,συγγραφέας. Η καταγωγή του ήταν από την Κάρπαθο. Ο πατέρας του από την Όλυμπο και η μητέρα του από τις Μενετές.
Όταν τον γνώρισα είπαμε πολλά και μάλιστα είχαμε κανονίσει να συναντηθούμε με τον Μίκη Θεοδωράκη για τα τραγούδια που είχε γράψει για κείνον. Αλλά στα ξαφνικά η καλή του καρδιά τον πρόδωσε στα 62 του χρόνια. Είχε πολλά ακόμα να δώσει και στη χώρα μας αλλά και στο νησί μας, την Κάρπαθο.
Το «τακ τακ εσύ – τακ τακ τακ εγώ» που είναι στη 16η ενότητα, της πορείας της ελληνικής γλώσσας στους αιώνες, βρίσκεται πάνω στο σιντριβάνι στο Διαφάνι Καρπάθου. Το φιλοτεχνήσαμε με τον πατέρα μου και τα αδέρφια μου Αντώνη και Μανώλη, το 2000.
Ο Λεντάκης μου είπε πως ήταν συγκρατούμενος με τον Μίκη Θεοδωράκη στην φυλακή και τους χώριζε ένας τοίχος. Οι δυο τους χώρισαν την αλφάβητο σε έξι ενότητες, από τέσσερα γράμματα και έτσι με το τακ τακ εσύ και τακ τακ έγω, «που άει να πει σε αυτή τη γλώσσα τη βουβή βάστα γερά, βάστα καλά».
Επίσης τότε με τις πλημμύρες, το 1994, έδωσε την βουλευτική του αποζημίωση, 750.000 για τους πλημμυροπαθείς και έτσι του τραγούδησαν οι δικοί μας.
Αυτό εδώ το απόσπασμα είναι από VIDEO του Συνεδρίου, που έγινε το 1993 κι ο Λεντάκης είναι ο πρώτος που δίνει την εξήγηση για την ονομασία της Καρπάθου. Όπως είχε πει, οι πρώτοι κάτοικοι αγαπούσαν υπερβολικά τον τόπο τους, έκλεψαν τους Ολύμπιους θεούς και τους έφεραν εδώ. Για την πράξη αυτή, ονομάστηκαν Αρπάθεοι. Αργότερα μετατράπηκε σε Καρπάθεοι και τέλος σε Καρπάθιοι.