karpathiakanea.gr

Το Λιμεναρχείο Καρπάθου ενημερώνει: ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΟΥ

Το Λιμεναρχείο Καρπάθου ενημερώνει: ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΟΥ

Ως γνωστόν και παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωσε και βιώνει η χώρα μας ένεκα COVID-19, έκαστη θερινή περίοδο αυξάνεται τόσο η κίνηση και κυκλοφορία των ταχύπλοων σκαφών και των κάθε κατηγορίας πλωτών μέσων στις ελληνικές θάλασσες, όσο και ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται στις παραλίες και λουτρικές εγκαταστάσεις της χώρας για τη λήψη θαλασσίου λουτρού. Πρωταρχική μέριμνα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αποτελεί, μεταξύ άλλων, η προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα, καθώς και η διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Για την επίτευξη του προρρηθέντος, κρίνεται επιβεβλημένη από την Υπηρεσία μας η κατά το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν, μέσω της επισήμανσης ορισμένων πάγιων αρχών, των οποίων η άγνοια ή η παράλειψη εφαρμογής-τήρησης καθίσταται το λιγότερο επισφαλής, αλλά και μέσω της παροχής κατάλληλων οδηγιών (προς λουόμενους, υποβρύχιους αλιείς, χειριστές ταχυπλόων σκαφών ή έτερων θαλασσίων μέσων αναψυχής κλπ).

Με επιδιωκόμενο λοιπόν σκοπό τη δραστική μείωση των ατυχημάτων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα, είναι αδήριτη η ανάγκη δημοσιοποίησης ενημερωτικών εντύπων/οδηγιών, με τις οποίες επισημαίνονται ορισμένοι βασικοί κανόνες, που πρέπει να τηρούνται από τους:
α. Κυβερνήτες – ιδιοκτήτες – χειριστές μικρών σκαφών, ταχυπλόων και θαλασσίων μέσων αναψυχής.
β. Λουόμενους.
γ. Ασχολούμενους με την υποβρύχια αλιεία.

Ως εκ τούτου, αποδέκτες του παρόντος παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για την ευρεία, ει δυνατόν, δημοσιοποίηση των ενημερωτικών εντύπων/οδηγιών που σας αποστέλλονται επισυναπτόμενα, ενώ Λιμενικοί Σταθμοί Κάσου και Διαφανίου εντέλλονται για τις δικές τους ενέργειες.-

Η Λιμενάρχης
Υποπλοίαρχος Λ.Σ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Ουρανία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΟ 1

ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ. 

Ενημερώσου από τη Λιμενική Αρχή για τις επικρατούσες ή τις αναμενόμενες, σύμφωνα με τα δελτία της ΕΜΥ, καιρικές συνθήκες στην θαλάσσια περιοχή που επιθυμείς να πλεύσεις.

ΕΧΕ ΥΠΟΨΗ ΣΟΥ ότι μερικές φορές ενδέχεται οι καιρικές συνθήκες να είναι δυσμενέστερες των αναμενόμενων. Σε περίπτωση που αντιληφθείς κάτι τέτοιο, ανάβαλε το ταξίδι.

Ρίξε μια ματιά στον ουρανό. Μήπως το χρώμα του είναι: * Βαθύ μπλέ; Σημάδι ότι θα σηκώσει αέρα. * Ελαφρά μπλέ; Σημάδι ότι θα κάνει καλό και αίθριο καιρό. * Έντονα κόκκινο; Σημάδι ότι θα χειροτερεύσει ο καιρός και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει. * Μήπως υπάρχουν διάσπαρτοι θύσανοι στον ουρανό; Σημάδι ότι επέρχεται κακοκαιρία.

– ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ την εκτέλεση του ταξιδιού αν αισθάνεσαι κόπωση ή έχεις καταναλώσει αλκοολούχα ποτά. – Βεβαιώσου ότι έχεις περισσότερα καύσιμα απ αυτά που χρειάζεσαι για το συγκεκριμένο ταξίδι.

2 – Έλεγξε αν υπάρχει στο σκάφος σου η προβλεπόμενη άδεια εκτέλεσης πλόων και στην περίπτωση που το σκάφος σου είναι ταχύπλοο,

ΘΥΜΗΣΟΥ να πάρεις μαζί σου την άδεια χειριστού ταχυπλόου. – Έλεγξε τη στεγανότητα του σκάφους σου.μήπως υπάρχουν νερά στο εσωτερικό του; – Ενημέρωσε τους οικείους σου για τον προορισμό σου και την πιθανή ώρα επιστροφής. – Βεβαιώσου ότι έχεις μαζί σου κινητό τηλέφωνο.

ΠΡΟΣΕΞΕ! Έλεγξες την μπαταρία του αν είναι πλήρως φορτισμένη; Αναλογίστηκες ότι η επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου ενδεχομένως, σε μια κατάσταση ανάγκης, να είναι δυνατή μόνο για ελάχιστο χρόνο;

ΠΡΟΣΕΞΕ! Έλεγξε αν είναι σε καλή κατάσταση τα τηλεπικοινωνιακά μέσα του σκάφους σου, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να ζητήσεις βοήθεια από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ή την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή, απευθείας, ή μέσω των παράκτιων σταθμών του ΟΤΕ.

– Έχεις μαζί σου και παρέα; Γνωρίζουν την χρήση των σωσίβιων και των βεγγαλικών που υπάρχουν στο σκάφος σου; Αν όχι, δείξε τους εσύ.

ΒΕΒΑΙΩΣΟΥ ότι γνωρίζουν την χρήση των σωστικών μέσων του σκάφους σου. – Γνωρίζεις τα εφόδια τα οποία πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά στο σκάφος σου; Εμείς σου παραθέτουμε λίστα με τα εφόδια, εσύ έλεγξε αν αυτά που έχεις στο σκάφος σου συμφωνούν με τη λίστα αυτή και, αν είναι σε καλή κατάσταση. Τρία βεγγαλικά χεριού Ένα καπνογόνο Ένα φορητό πυροσβεστήρα τύπου CO2, αφρού ή σκόνης. Ένα λευκό φανάρι, όταν το σκάφος σου δεν έχει μηχανή. Όταν έχει μηχανή, ένα λευκό περίβλεπτο (δηλαδή ορατό απ όλα τα σημεία του ορίζοντα) φανάρι, ένα κόκκινο στην αριστερή πλευρά και ένα πράσινο στη δεξιά ή μια τρίφωτη λυχνία. Ένα ραδιόφωνο τρανζίστορ.

Έχε κατά νου ότι, καλό είναι τόσο για τη δική σου ασφάλεια όσο και της παρέας που θα πάρεις μαζί σου στο ταξίδι,να υπάρχουν στο σκάφος και τα ακόλουθα εφόδια: Ένα ζευγάρι εφεδρικά κουπιά, έστω και αν το σκάφος σου έχει μηχανή. Ένα κυκλικό σωσίβιο, με σχοινί τουλάχιστον 15μ. Ένα φακό. Ένα εφεδρικό πείρο. Έναν κουβά. Μια πλωτή άγκυρα. Φαρμακείο που να έχει το απαραίτητο υλικό για την παροχή Α Βοηθειών. – Θα πάρεις στο ταξίδι και το παιδί σου; Φόρεσέ του σωσίβιο. – Μη μεταφέρεις περισσότερα άτομα από αυτά που γράφει η άδειά σου. Όσα μεταφέρεις καλό είναι να γνωρίζουν κολύμπι. ΠΡΟΣΕΞΕ! Αν το σκάφος σου είναι ταχύπλοο, τα άτομα αυτά πρέπει να γνωρίζουν κολύμπι υποχρεωτικά. 2

3 – Γνωρίζεις καλά την θαλάσσια περιοχή που επιθυμείς να πλεύσεις; Συμβουλεύτηκες ενημερωμένους ναυτικούς χάρτες για τον εντοπισμό τυχόν ναυτιλιακών κινδύνων (υφάλων, ναυαγίων, αβαθών); ΜΗΝ ΤΟ ΑΜΕΛΗΣΕΙΣ. Αναλογίσου τί οδυνηρές επιπτώσεις για σένα και την παρέα σου μπορεί να προκαλέσει η προσάραξη ή, ακόμα και η βύθιση του σκάφους σου. – Αν έχεις αράξει το σκάφος σου σε περιοχή που χρησιμοποιείται από κολυμβητές, κατά την αναχώρηση, πρέπει να χρησιμοποιείς μόνο τα κουπιά. – Εάν το σκάφος είναι ταχύπλοο, έχε κατά νου ότι πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου απαγορεύεται η χρήση του. ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ – Να τηρείς τους Κανόνες ασφαλούς πλεύσης και αποφυγής σύγκρουσης και γενικά να έχεις κατά νου πάντα τις ιδιαιτερότητες της θάλασσας και τους κινδύνους που εγκυμονούν η άγνοια και η έλλειψη εμπειρίας στο χώρο αυτό. – Μην πλησιάζεις ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 200μ. σε περιοχές όπου υπάρχουν λουόμενοι. – Σου αρέσει να κινείσαι κοντά στις ακτές; Μπορείς να το κάνεις ΜΟΝΟΝ σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν λουόμενοι και ΕΦΟΣΟΝ τηρείς ταχύτητα μικρότερη των πέντε (05) μιλίων ανά ώρα. – Μην πλησιάζεις τα απόνερα των διερχόμενων πλοίων. – Μην επιτρέπεις στα άτομα που επιβαίνουν στο σκάφος σου να μετακινούνται ή να κάθονται στην κουπαστή. – Μην κάνεις επικίνδυνους χειρισμούς ή ελιγμούς. – Ταξιδεύεις νύχτα; Άναψε τους προβλεπόμενους φανούς. – Έπαθε ατύχημα κάποιος από τους επιβαίνοντες; Δώσε τις πρώτες βοήθειες και ειδοποίησε την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή. ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ; Ειδοποίησε με το VHF κάποιο παραπλέον πλοίο ή σκάφος ή την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή ή με το κινητό σου τηλέφωνο το Θάλαμο Επιχειρήσεων ή όποια Λιμενική Αρχή έχεις καταχωρήσει σ αυτό (καλό είναι να καταχωρείς τα τηλέφωνα της Λιμενικής Αρχής που βρίσκεται στην περιοχή στην οποία διαμένεις και αυτών στην θαλάσσια περιοχή των οποίων ταξιδεύεις συνήθως με το σκάφος σου) και μεταβίβασε μόνο τα αναγκαία για τον εντοπισμό σου στοιχεία, τα οποία είναι: Τα στοιχεία σου και ένα κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας. Όνομα/λιμάνι λεμβολογίου του σκάφους. Θέση (στίγμα) που βρίσκεσαι. 3

4 Φύση του κινδύνου. Αριθμό επιβαινόντων. Μήπως εκεί που βρίσκεσαι, το κινητό σου δεν έχει σήμα ; ΜΗΝ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. Πληκτρολόγησε τον τριψήφιο αριθμό 112. Ο αριθμός αυτός είναι ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΛΗΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ. Οπουδήποτε και αν είσαι, είτε έχει σήμα το κινητό σου είτε δεν έχει, μπορείς ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ, να πληκτρολογήσεις αυτόν τον αριθμό. Θα σου απαντήσει άμεσα ο εκτελόν βάρδια χειριστής του ΟΤΕ 112 Θέση και, ανάλογα με τη φύση του κινδύνου ΘΑ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΕΙ με: Ασυνομία 100 ΕΚΑΒ 166 Πυροσβεστικό Σώμα 199 Λιμενικό Σώμα 108 Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα σε συνδέσει με το 108, όπου στη συνέχεια θα ακολουθήσεις τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω. ΕΧΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ!!! Μην χρησιμοποιείς ΑΣΚΟΠΑ αυτόν τον αριθμό, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕΙΣ. ΑΝΑΛΟΓΙΣΟΥ ότι, άσκοπη χρήση μπορεί να ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, Ή ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ. Χρησιμοποίησε την ημέρα τα καπνογόνα και τη νύχτα τα βεγγαλικά. Χάλασε η μηχανή; Ρίξε την πλωτή άγκυρα. Φόρεσε τόσο εσύ όσο και οι επιβαίνοντες τα σωσίβια. Έπεσε κάποιο άτομο στη θάλασσα; Ρίξε αμέσως το κυκλικό σωσίβιο κρατώντας την άκρη του σχοινιού του και τράβηξέ τον στο σκάφος. Πρόσεξε τη φορά του ανέμου! Τράβηξέ τον από την υπήνεμη πλευρά του σκάφους. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, χρησιμοποίησε τον πυροσβεστήρα. Αν γίνει ατύχημα και το σκάφος σου ανατραπεί, μείνε κρατημένος πάνω του. 4

5 – Αν είσαι Κυβερνήτης/ Ιδιοκτήτης ιστιοπλοϊκού σκάφους και διαθέτεις στο σκάφος σου βοηθητική μηχανή, να φροντίζεις να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, για χρήση της σε περίπτωση ανάγκης. ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΜΕΛΙΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΙΣ, ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ Κέντρο άμεσης Δράσης Λιμενικού Σώματος.108 τηλέφωνο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης(ΕΚΣΕΔ) ή Θάλαμο Επιχειρήσεων ΥΕΝ τηλέφωνα ή 210- ΚΑΙ, ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (Ε.Κ.Α.Β.): 166 5