Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στην τοποθέτηση του για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως. Αλλά η επιλογή του αρχαίου κειμένου που επέλεξε ως απάντηση, προκάλεσε εντύπωση.
Η συζήτηση ξεκίνησε στις 18.00 το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής.
Σήμερα και αύριο θα πάρουν τον λόγο βουλευτές και υπουργοί. Την Παρασκευή στο βήμα της Ολομέλειας θα ανέβουν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη συνέχεια, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Στα αρχαία ελληνικά ξεκίνησε η τοποθέτηση Γεραπετρίτη
Με ένα απόσπασμα από την εισαγωγή του “Λόγου υπέρ του αδυνάτου” του Λυσία επέλεξε να ξεκινήσει την σύντομη τοποθέτησή του, ο υπουργός Επικρατείας.
Στο προτότυπο το αρχαίο κείμενο λέει: “Οὐ πολλοῦ δέω χάριν ἔχειν, ὦ βουλή, τῷ κατηγόρῳ, ὅτι μοι παρεσκεύασε τὸν ἀγῶνα τουτονί. πρότερον γὰρ οὐκ ἔχων πρόφασιν ἐφ’ ἧς τοῦ βίου λόγον δοίην, νυνὶ διὰ τοῦτον εἴληφα. καὶ πειράσομαι τῷ λόγῳ τοῦτον μὲν ἐπι- δεῖξαι ψευδόμενον, ἐμαυτὸν δὲ βεβιωκότα μέχρι τῆσδε τῆς ἡμέρας ἐπαίνου μᾶλλον ἄξιον ἢ φθόνου· διὰ γὰρ οὐδὲν ἄλλο μοι δοκεῖ παρασκευάσαι τόνδε μοι τὸν κίνδυνον οὗτος ἢ διὰ φθόνον”.
Που στην νεοελληνική μεταφράζεται: “Κύριοι βουλευτές, δεν απέχω πολύ από το να χρωστώ ευγνωμοσύνη στον κατήγορο, επειδή μου ετοίμασε αυτή εδώ τη δίκη. Γιατί, ενώ πρωτύτερα δεν είχα αφορμή, με βάση την οποία να λογοδοτήσω για τη ζωή μου, τώρα δα εξαιτίας του έχω πάρει (αφορμή). Και θα προσπαθήσω να σας αποδείξω με το λόγο μου ότι απ’ τη μια αυτός λέει ψέματα και απ’ την άλλη ότι έχω ζήσει μέχρι σήμερα άξιος πιο πολύ για έπαινο παρά για φθόνο· γιατί, νομίζω πως ετούτος δεν μου ετοίμασε για κανένα άλλο λόγο αυτήν εδώ τη δίκη, παρά μόνο από φθόνο”.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε επίσης το γνωστό νομικό αξίωμα: “Ἔνοχος ἔνοχον οὐ ποιεῖ”, κάνοντας αναφορά στην εν εξελίξει δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.
26.1.2023
πηγή www.thetoc.gr