Λόγος, «τιμής ένεκεν» στον Γιώργο Ν. Καραγεώργη: (καταγόμενο εκ Καρπάθου)

Λόγος, «τιμής ένεκεν» στον Γιώργο Ν. Καραγεώργη:  (καταγόμενο εκ Καρπάθου)

15 Ιουνίου 2020: τρισάγιο στον δικηγόρο Γιώργο Ν. Καραγεώργη 06 μήνες από την μετάβασή του στην αιωνιότητα (15 Δεκέμβρη 2020 62 ετών).

Του Νίκου Γ. Καρλή:

(εκ Πειραιώς – Μυτιλήνης -Ιωνίας Μ. Ασίας).

Λόγος, «τιμής ένεκεν» στον Γιώργο Ν. Καραγεώργη:

(καταγόμενο εκ Καρπάθου).

 

«Ο κόσμος του πνεύματος, η αιωνιότητα και η εποχή μας!…»

 

…Αναδιφώ στην σκέψη μου τον πανδαμάτορα χρόνο στην βαθύτερη αναγωγή του τα γυμνασιακά χρόνια, τα χρόνια της εφηβείας μας, που τα εξέφρασε και τα σφράγισε η συμμαθητεία μας με τον Δικηγόρο Παρ΄ Αρείω Πάγω – Ποινικολόγο Γιώργο Ν. Καραγεώργη, στο ιστορικό τότε Β΄ Γυμνάσιο Αρένων Πειραιά (σήμερα Α΄ Γυμνάσιο – Λύκειο Πειραιά).

Στα χρόνια εκείνα τ΄ ανέμελα, που τολμούσαμε όμως να κάνουμε όνειρα, αλλά και να προβληματιζόμαστε με πρώιμη ωριμότητα, για την πορεία του τόπου μας, για το μέλλον μας, τις σπουδές μας, τις επιλογές μας!…

Θυμάμαι, μεταξύ άλλων, το καλοκαίρι εκείνο του 1973 τελειώνοντας την γ΄ γυμνασίου, συναντιόμασταν με τον Γιώργο και κάναμε ατέρμονες συζητήσεις, πάνω στην «Πολιτεία», τον «Πρωταγόρα» και τους «Νόμους» του Πλάτωνα, οι διάλογοι με πνεύμα ελεύθερο για την εποχή, στην δύσκολη εκείνη περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Το καθεστώς με τους μηχανισμούς του, επεδίωκε να περάσει «την ιδεολογία του», μέσω της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα 6τάξια γυμνάσια – επαυξημένης άλλως τε κατά κόρον – πάντοτε υπό την ένοχη παρουσία του σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου (τότε δεν υπήρχαν τα λύκεια).

Πολύ σπάνια διαπιστώνει κανείς την ευρύτητα των δυνατοτήτων, που είχαν οι συζητήσεις αυτές για την σύλληψη και παρουσίαση θεμάτων από διαδοχικές απόψεις, τις πιο απροσδόκητες κι αποφασιστικές – είναι αυτό, που δημιουργεί το εξαίρετο θέλγητρο της διαλεκτικής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και σκέψης. Ανοίγει τους ορίζοντες των οραματισμών μας – modus vivendi modus operandi (τρόπος σκέπτεσθαι, τρόπος ενεργείας) – αλλά πολλές φορές και τους κινδύνους παρανόησης στον τότε πνευματικό σκοταδισμό της μετεμφυλιακής εποχής, κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα!…

Οι διάλογοι αυτοί, που σφυρηλατούσαν, σαν από αίσθηση τα γεγονότα που θ΄ ακολουθούσαν στον τόπο μας μέχρι τις μέρες μας, την εποχή μας, με όλα τα εξωτερικά συμπτώματα έκδηλης, εκφυλιστικής παρακμής που παρουσιάζει, τις ποικίλες οικονομικές, κοινωνικές, θεσμικές, γεωπολιτικές αλλαγές, αν μη κι ανατροπές, που αναιρούν την ποιότητα της ζωής μας, που την καθιστούν εν πολλοίς ασύμβατη σε συνθήκες ημιμάθειας και πλάνης («η εικασία» όπως λέγει ο Πλάτων*), με την τιτάνια ανάπτυξη της μεγαλοδύναμης επιστήμης κι εφαρμοσμένης μετα-επιστημονικής τεχνικής!…

Κατά τεκμήριο λοιπόν, το χάσμα μεγενθύνεται στις μέρες μας, διότι η άκρατη τεχνοκρατία και στην καλύτερη ακόμη περίπτωση φαίνεται να παρεμποδίζει την γόνιμη μετατροπή της πληροφορίας σε γνώση και προπαντός την γνώση σ΄ επιστήμη. Αποκτήσαμε την πληροφόρηση, αφήσαμε την γνώση, χάσαμε την σοφία!… για να θυμηθούμε την γνωστή «σπηλαιώδη» αλληγορία, στην «Πλάτωνος Πολιτεία» (514a – 515a), τόσο επίκαιρη άλλως τε!… Η μυθική αφήγηση αντισταθμίζει την ανεπάρκεια στην εποχή μας, να κατανοήσει τα υψηλά νοήματα, μεγέθη προβλέψιμα κατ΄εξοχήν και μετρήσιμα και να τα εφαρμόσει (στην γενική αυτή «εντροπία» – αταξία),

 

Σημ.:* σχετ. Πλάτωνος Πολιτεία, Ενότητα 11η «Πλάτωνος Πολιτεία» (514a – 515a).

καθότι η γλώσσα της νόησης στην καθημερινή της πρακτική, καθίσταται ανήμπορη να διατυπώσει με ευθυκρισία και με παρρησία την πιο υψηλή πραγματικότητα!…

… Οι δρόμοι μας (με τον Γιώργο) διαφορετικοί αργότερα, είτε από επιλογή

συγκεκριμένων επιστημονικών κλάδων, είτε οι ποικίλες επαγγελματικές υποχρεώσεις πολλάκις και με το κριτήριο της εντοπιότητας, ο αδελφός και συμμαθητής μας Γιώργος Καραγεώργης, έμπλεως της μαχομένης δικηγορίας (εφοίτησε μεταξύ άλλων στα Πανεπιστήμια Βόννης της Γερμανίας και Αθηνών) πέρασε στην αιωνιότητα, ασθενής ίσως βιολογικά, άφθαρτος όμως πνευματικά!…

Η αιωνιότητα, που κατά τους Πλάτωνα και Πλωτίνο είναι αχειροποίητη, διαρκής και άχρονη, στην «αεί κίνηση», συμπερικλείει την πυρετώδη ενέργεια, την ζωντάνια, την υπόσταση και την ταυτότητα. Είναι εξ΄αρχής «το όλον», που έχει τη ζωή με μία απέραντη δύναμη, αυτή καθ΄εαυτή σε πληρότητα, πέρα από τις υποδιαιρέσεις του άτεγκτου χρόνου. Δεν είναι κάτι το απόμακρο, το άπιαστο από μας, τους καθημερινώς βιούντας. Ζωοδότειρα μήτρα της, είναι «το ενσαρκωμένο πνεύμα της», άκρατο, άτρωτο και άτρητο, που μορφοποιεί τον χωρόχρονο, υπακούει στην αρχή, ότι οι άνθρωποι του πνεύματος δεν φεύγουν!…

Αξίωμα δοκιμασμένο στην ροή του χρόνου, λειτουργεί ως αντίκρουση στον διεθνή ανορθολογισμό εποχής μας. Η παθητική αντιμετώπιση της φευγαλέας πραγματικότητας, η αποκαρδίωση που επιδιώκει να κάμψει το θυμικό μας, η παραίτηση από ευθύνες, που σαν κάποια μορφή «νιρβάνας» παραλύει τις δυνάμεις μας, σαν σε πρωτόζωο οργανισμό, πάντα ταύτα νοσηρά φαινόμενα, δεν έχουν σχέση με τον κόσμο του πνεύματος.

Ανθεκτικός, έντονα αντιστασιακός, απόμερος εν πολλοίς, όπως ο αναχωρητής ο κόσμος αυτός, με μεγίστη όμως δύναμη, με εσωτερική δόνηση, που στεριώνει τη διαχρονία, ακόμη και τις μεγαλύτερες θλίψεις και δοκιμασίες τις μεταμορφώνει. Δεν γνωρίζει προϋποθέσεις και κριτήρια μιας οποιασδήποτε φευγαλέας κλιματικής αλλαγής – για να χρησιμοποιήσω σύγχρονους όρους – ή μιας υποτίθεται αειφόρου «πράσινης» ανάπτυξης.

Η βουλή των ισχυρών θεσμοθετεί καθεστώτα, συγκροτεί οργανισμούς, προκαλεί πολέμους, απεργάζεται συρράξεις και καταστροφές!… Ο κόσμος του πνεύματος δημιουργεί επιτεύγματα «εωθινά», αντιστρέφει την ροή των γεγονότων!… Δίνει τη νόηση στην πορεία του ανθρώπινου γένους, στην πρώτη του γέννηση, στην αιώνιά του αναγέννηση, στην αέναη επιβίωσή του!…

Όλα, όσα προηγήθηκαν στον προβληματισμό μας με τα κριτήρια εποχής, σαν από αίσθηση για τα μελλούμενα, συνιστούν την πεμπτουσία των διαλόγων, με όλα τα ποιοτικά στοιχεία μέθεξης και φιλομάθειας, στα γυμνασιακά εκείνα χρόνια, πραγματική μυσταγωγία, απάνθισμα στην πορεία μας!..

 

… Εκ βάθους καρδίας έχεις τον χαιρετισμό μου, φίλτατε κι ακαταπόνητε συνοδοιπόρε της συμμαθητείας μας, πάντοτε πνευματικά παρών Γιώργο Καραγεώργη!…

Νίκος Γ. Καρλής

– Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.

– Ι.Δ.Σ. – Πάντειον Π.Κ.Π.Ε.

– Εθνική Σχολή Δημ. Υγείας

– University of London/King΄ς

College/Center of European Law

– Διεθνολόγος

 

Σημ.: α) το κείμενο του ως άνω λόγου, υπήκει στον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, ήτοι στον Ν.2121/93 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4761Φ.Ε.Κ.248/13-12-2020Τ.Α΄

β) συμμαθητής στο Γυμνάσιο (ως άνω) υπήρξε κι ο δίδυμος αδελφός μου Θεμιστοκλής Καρλής (συμφοιτητής μου κι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.).