“Κάσος 1830-1960”
Συνοπτική μελέτη για την ιστορία της Κάσου μετά το Ολοκαύτωμα και μέχρι την Ενσωμάτωση και την ανοικοδόμηση. Τρία χρόνια μετά την έκδοση του “Λεξικού της Κάσου” (2018) ο Μιχάλης Κ. Σκουλιός πραγματοποιεί με τη στήριξη του Δήμου Η.Ν. Κάσου, μία ακόμη μελέτη για την ιστορία του νησιού για την περίοδο μετά το Ολοκαύτωμα και μέχρι την Ενσωμάτωση καθώς επίσης και στην ανοικοδόμηση κατά την περίοδο 1830-1960.
Το βιβλίο αυτό καταγράφει πολιτικοκοινωνικά γεγονότα εξαιρετικής σημασίας για έναν μικρό τόπο όπως η Κάσος. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει: Τουρκική κατοχή. Κάθοδο των Κασίων στη Νειλοχώρα Αίγυπτο, Την μεγάλη κρίση στα ναυπηγεία και ορυχεία των Αρμαθιών. Μετανάστευση στην Μπέϊρα, στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάκτηση των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς. Τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τους Γερμανούς. Βρετανική περίοδο. Απελευθέρωση και η ποθούμενη ένταξη μαζί με τα άλλα νησιά στον εθνικό κορμό.
Τί έγινε μετά την Ενσωμάτωση (1947); Αρχίζει ένας νέος αγώνας για την αναγέννηση του νησιού.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει ως συμπλήρωμα της πρώτης, βιογραφίες εξαιρετικής σημασίας ανθρώπων της περιόδου (1830-1960), οι οποίοι έδρασαν και ιδιαίτερα διακρίθηκαν στο πέρασμα εντός και εκτός του νησιού. Οι προσωπικές τους ιστορίες δίνουν ένα ξεχωριστό στίγμα στην εποχή εκείνη και στο εθνικό όραμα της κάποτε στους Ιταλούς και Γερμανούς υπόδουλης πατρίδας μας.
Οι καταγραφές αυτές τεκμηριώνονται μέσα από την ύλη των τοπικών εφημερίδων εποχής, βιβλιογραφικές παραπομπές όπως και από διάφορα ιστορικά έγγραφα, φωτογραφίες, ανέκδοτες αφηγήσεις, ακόμη ακόμη και από σχετικά συλλεκτικά στιχουργήματα συμπατριωτών που είχαν την τύχη να διασωθούν.
Για τη συγγραφή αυτή του βιβλίου χρειάστηκαν πολλά χρόνια έρευνας και συστηματικής προσπάθειας συλλογής στοιχείων. Ο συγγραφέας, μας παρουσιάζει με ιδιαίτερη υπομονή, σχολαστικότητα και επιμέλεια άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, σε ένα έργο που θα αποτελέσει σίγουρα πολύτιμο βοήθημα όχι μόνο για τις νεότερες γενιές συμπατριωτών μας αλλά και για τους ιστορικούς του μέλλοντος.
Για τη συγγραφή αυτή του βιβλίου χρειάστηκαν πολλά χρόνια έρευνας και συστηματικής προσπάθειας συλλογής στοιχείων.