Εκτός τόπου και χρόνου και πολιτειακής συμπαράταξης τα 3Κ+Γ πιο ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ...

Εκτός τόπου και χρόνου και πολιτειακής συμπαράταξης τα 3Κ+Γ πιο ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ...

 …Με Μικρούς τους πιο Ανήμπορους Δήμους. Εε, Και;    

Του συγγραφέα-αρθρογράφου Μάκη Εμμ. Ρήγα-Ρηγοπούλη

Γράφαμε στο προηγούμενο, ότι, ευτυχώς, οι έξω, οι ξένοι έγκυροι κύκλοι (οι Νέοι “Κολόμβοι”) ανακαλύπτουν “το Νησί της Νέας Επαγγελίας (Κάρπαθο)” και συνοδευόμενοι με “τους επουράνιους ύμνους τους ανοίγουν διάπλατα τις Πόρτες του  “Τουρ. Παραδείσου”(Τ.Π.) την επόμενη σαιζόν.. επιβεβαιώνοντας τα άγνωστα παρθένα κάλλη των νησιών, που οι περισσότεροι έσω,  συνηθώντας τα, τα περνάνε στο ντούκου.. και το αυτό επιθυμούμε για όλα τα πιο “εκτός ορίων” από την φύση και τα πιο αδικημένα από την πολιτεία, άρα τα πιο καταταλαιπωρημένα από κάθε άποψη 3Κ (Καστελλόριζο- Κάσο- Κάρπαθο)+ Γ(αύδο) νησιά..

Εμείς πρώτοι από καιρό συνεχίζουμε να προβάλλουμε αυτές τις μείζονες ανίατες παθογένειές τους. Όμως, κάποιοι αρμόδιοι “ορέγονται να βάζουν παραπάνω τον εγωπαθή ντόρο”, να αντιστέκονται, να κλείνουν βάναυσα την “Πόρτα του “Τ. Π”, δυστυχώς, αφήνοντας εκτός και το νησί(-ιά) να χαροπαλεύουν-βράζουν μέσα στα ζουμιά τους.

Ορισμένοι, ίσως, αμφιβάλλουν για την αντικειμενικότητά μας, λόγω τοπικιστικής κριτικής μας μεροληψίας, ξεχνώντας ότι  εμείς δεν κάνουμε ρεπορτάζ νέων…Αλλά αρθρογραφούμε, κατά συνέπεια κριτικάρουμε κατά περίπτωση και τους απαντάμε με πειστικά, πιστεύω, επιχειρήματα:

1) Μπαίνοντας στην “φιλόστοργη” τότε ΕΟΚ, η χώρα μας σαν νέο μέλος, θα έπρεπε να κάνει το μεγάλο εκσυγχρονιστικό άλμα εξισορρόπησης του βιωτικού επιπέδου της από τα Βαλκάνια-Ανατολή στα ευρωπαϊκά, δημιουργώντας τις εποχές των εφτά παχέων αγελάδων.

Με χρημαδοτούμενα οχήματα τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), τα ΕΣΠΑ, τις Αγροτικές Επιδοτήσεις, κ.τ.λ. με τον ανοιχτοχέρη τότε σοσιαλιστή Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντελόρ,  ολόκληρη η χώρα και τα νησιά μας έπλεαν για πρώτη φορά σε παρατεταμένα πελάγη ευημερίας(30 χρόνια!), “χωρίς  τέλος”.. Αμ δε.. η “χωρίς τέλος” ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, χωρίς τους ανάλογους ελέγχους στα τότε “πτερόεντα δεκάδες δισ. ευρώ”, κατέληψαν σε ανήκουστα δεκαετή μνημόνια.

Έτσι, ξεκίνησαν, οι άσχημες εποχές των ισχνών (κοκκαλιάρικων) αγελάδων με τα  σουβλερά δόντια των υπερσυντηρητικών της Γερμανίας Καγκελαρίου Μέρκελ, Σόϊμλε και τους ευρωπαίους συνοδοιπόρους τους να φτωχοποιούν τον (“τεμπέλη”) ελληνικό λαό, σαν να είτανε αυτός ο φταίχτης-υπαίτιος των λαθροχειριών.. και μετά 12 χρόνια γενικής καχεξίας, μόλις φέτο οι μισθοί επανέρχονται στα προμνημονιακά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, βέβαια, οι πληθωριστικές τιμές των πάντων έχουν πολλαπλασιαστεί σ΄ αυτά τα δύσκολα χρόνια, αφήνοντας τον ελληνικό λαό πίσω, έναν από τους φτωχότερους της Ε.Ε. Κι ενώ η χώρα μας καθηλώθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οι ευρωπαίοι στην κούρσα της ανάπτυξης πολλαπλασίασαν και τους ελκυστικούς τους μισθούς, προκαλώντας την μεγαλύτερη ΕΞΟΔΟ, των 500 χιλιάδων νέων μας, του πλέον ανθηρού επιστημονικού προσωπικού, προκαλώντας τεράστια καθολική υστέρηση- πληγή.

Δόξα τον Θεό, με τέτοιο ευλογημένο τόπο, με λαό που “σχίζει” σε όλα τα επίπεδα και παρά τις άφθονες, εκατοντάδων δισ. ευρώ, ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, πως να μην μπορούν ακόμα, παρότι γνωστά σε όλους, να διορθωθούν τα τόσα κακώς κείμενα!.

Άρα, η ελληνική πολιτεία διαχρονικά φαίνεται ξεκάθαρα ότι κι εδώ συνεχίζει να βάζει λάθος προτεραιότητες και διαχείρισης. Έτσι, κατ΄ αρχάς, λόγω αλόγιστων προϋπολογισμών, προμνημονιακά, ήταν επόμενο η Ε.Ε. να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις και ελέγχους στις ευρωπαϊκές μας χρηματοδοτήσεις. Πέρα, λοιπόν, από τα υφιστάμενα πεπαλαιωμένα γρανάζια του ελληνικού κράτους,  πώς τα μκρότερα νησιά-δήμοι θα μπορούσαν, “λίαν συντόμως”, να ανταποκριθούν και στις νέες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές οδηγίες-δικλείδες διαφάνειας με ψηφιακές ταχύτητες που απαιτούνται και χωρίς επαρκή στελέχωση;

Όμως, και οι άνωθεν ισχυροί θεσμοί σε όλα τα επίπεδα  μεγαλύτεροι Δήμοι, Περιφέρειες, Επιτελική Κεντρική Διοίκηση(Κ.Δ.), που μπορούν ΓΕΝΙΚΑ να ανταπεξέλθουν, θα μπορούσανε τουλάχιστον να απορροφήσουν τα περί τα 70 δισ. ευρώ της Ε.Ε., και ας μένανε νηστικά τα 3Κ+Γ νησιά από τα ελάχιστα ψίχουλα;

Δηλαδή,  ούτε τα 118 μεγάλα έργα αφορούν τα νησιά, όπου το 58% εκτιμάται θα πάνε στον τομέα της ενέργειας, το 34% στα σιδηροδρομικά και οδικά, ΤΟ 4% ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ και 4% για έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Άρα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητος και το νέο ΕΣΠΑ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι “οι σοφοί εμπειρογνώμονες” και όσοι πολιτικοί το αποδέχονται,  αφήνουν πάλι την νησιωτική χώρα, τις “κότες που γεννάνε τα χρυσά τουρ. αυγά”, άσταυλα, να τα βγάλουν πέρα “αλανιάρικα”.

2)Δυστυχώς, αντί και οι τρεις νέοι δημοτικοί θεσμοί Καποδιστριακός Καλλικρατικός, Κλεισθενικός, ο ένας πάνω στον άλλο, αντί να αξιολογεί ο καθένας τις πάμπολες αρρυθμίες του προηγούμενου, ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ, σχεδίαζαν και κεντρικά και σύμφωνα με ξένα ευρωπαϊκά πρότυπα.. Με  την ίδια λογική έχουν αποδειχθεί ο ένας δημ. θεσμός χειρότερος από τον άλλο.

Αν είναι έτσι αυτοί οι “Καλλι-κρατη-κοί” θεσμοί- δήμοι, υπευθύνοι των οποίων,  για 20 χρόνια να μην μπορούν οι μικρότεροι νησιωτικοί Δήμοι στο άκρον άωτο να ανταποκριθούν ούτε στις κάτω κοινότητες στις καθημερινές ζωτικές ανάγκες των πολιτών  τους σε νερό, αποχέτευση, φωτισμό, καθαριότητα, προσβάσιμους αγροτικούς δρόμους, τότε καήκαμε.. σχεδόν όλες χωρίς σχολεία, άρα, οι νέοι πληθυσμοί με παιδιά να αναγκάζονται να μεταναστεύουν, μέχρι στο Διαφάνι να κλείνουν το σχολείο και να αυξάνουν ραγδαία την ερήμωση!.

Μακάρι να είμαστε Κάσος, τυχερή, 10 λεπτά το ένα χωριό μακριά από το άλλο, κ.τ.λ.!. πόσο μάλλον τα υπόλοιπα χίλια δυό προβλήματα; Να θυμίσουμε ότι τα εγκαίνια του παραρτήματος του γυμνασίου Ολύμπου έγιναν το 1984 και από τότε ξεκίνησε η ανεμπόδιστη καθοδική πορεία! ΚΑΙ  είχε δρομολογηθεί τότε το πλοίο “Νηρέας” στη εβδομιαία γραμμή Ρόδο- Χάλκη- Διαφάνι- Πηγάδια- Κάσο- Κρήτη!

Έτσι, αφού η Κεντρική Διοίκηση φόρτωσε από την μία  όλες τις “τύχες” των κοινοτήτων που  συναποτελούν τους ίδιους τους Δήμους,  τους αποτελείωσε από την άλλη και με ένα πλήθος από τα πάνω, δικών της (Κ.Δ.) αρμοδιοτήτων.. Μα είναι ποτέ δυνατόν, ιδιαίτερα στους μικρότερους νησιωτικούς Δήμους στο πυρ το εξώτερο, χωρίς κανένα ενδεδειγμένο προγραμματισμό,επιστημονικές μελέτες, επί μέρους-τόπου σχεδιασμό, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, κ.τ.λ. για τους αναγκαίους πόρους, στελέχωση, προηγμένες υλικοτεχνικές και παντός είδους υποδομές, κ.τ.λ., ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥ ΠΕΡΑ;

3) Και επί πλέον χωρίς καμία σχέση ούτε με τα νεοελληνικά δεδομένα με τους διάσπαρτους πληθυσμούς σε εκαντοντάδες νησιά-δήμους και σε μεγαλύτερους ορεινούς όγκους στην στεριά με συνολικά  περί τις 6.000 αξεκρέμαστα χωριά.. παρότι, άλλο χωριό στην ηπειρωτική χώρα με τα πάντα αναγκαία να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής 10 λεπτών, έστω μισής ώρας.. παίρνοντας το αυτοκίνητο και πάνε όπου θέλου, ή έστω όπου έχουν ανάγκη να πάνε.. Αντίθετα, την μοναχική ιδιότητα της νησιωτικότητας αξιοποιούν όλες οι χώρες της Ε.Ε., αναγνωρίζοντας τις πάμπολες “νησιωτικές αναπηρίες”.

Ασφαλώς, ούτε και καμία σχέση με τις αρχαιοελληνικές πόλεις(=δήμους) κράτη της άμεσης δημοκρατίας. Εδώ, στην μεγαλύτερη πολυνησιακή χώρα δεν αναγνωρίζουν ακόμη και τα νησιά που βρίσκονται έξω από κάθε άποψη, έρημα και μοναχά, ακόμη και χωρίς συγκοινιωνιακή γραμμή  για 15 ημέρες!

Ευτυχώς, οι κοντινές νησιωτικές συστάδες σε στεριά με καθημερινές σχεδόν συγκοινωνίες, απολαμβάνουν τα τουριστικά οξυγόνα και από νοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι πολύ πιο φθηνά τα κάθε είδους αγαθά. Άλλο μία δρασκελιά κι άλλο ένα μερόνυκτο “θαλασσοπνίκτης”,όποτε  είναι “μπουνάτσα”, όποτε δεν χαλάσει το γέρικο καράβι, όποτε και εάν πληρωθεί το νεώτερο καράβι τα 20 εκατ. ευρώ, από τα 8 εκατ. ευρώ τα παλαιότερα, κ.τ.λ., κ.τ.λ.. Δηλ. εδώ τα απόμερα νησιά μας βρίσκονται εκτός πολιτειακής στήριξης, εκτός χρόνου και τόπου.. π.χ. εκτός θαλάσσιωνδρομολογίων μεταξύ μεγάλου νησιού Ρόδου ή Κρήτης και Πειραιά, από άλλα δευτερότριτα δρομολόγια-γραμμές..

Αλλά για τα δισεκατομμύρια ευρώ για κάποιο στεριανό μεγάλο Δρόμο-highway, χωρίς καν ρήτρα συντήρησης, τουλάχιστον να μη κόβουνε ξανά και ξανά άλλο ένα αιωνόβιο θεόρατο χαράτσι -διόδια, δεν πειράζει.. Άρα  λοιπόν, εκτός των τόσων άλλων, ακόμη και στο πιο καυτό θέμα των νησιωτών, των συγκοινωνιών με τον έξω κόσμο, αδυνατεί η Κ.Δ. να τακτοποιήσει από αμνημονεύτων χρόνων.

Ευτυχώς, π.χ. και η πληθώρα των τοπικών καθημερινών συγκοινωνιών από την μεγάλη αδελφή Ρόδο μέχρι και τα μικρότερα νησιά του Αν. Αιγαίου.. επιτυγχάνοντας έτσι την πλήρη σύγκληση κάθε κατοικημένου ακριτικού νησιού με τον κεντρικό κορμό της χώρας, όπως μαζί και παράλληλα με το μεγαλύτερο κοντινό νησί και για τα άκρως απαραίτητα.

Εδώ, στα 3Κ+Γ νησιά μας, ΠΟΥ τέτοιες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΕΣ ούτε με τον κεντρικό ιστό, Πειραιά, ούτε με το κέντρο των μεγαλύτερων μας αδελφών, το Ηράκλειο Κρήτης και την Ρόδο, και παρά την μεταφορά εκτός των απόκοσμων μας νησιών τόσων κρατικών υπηρεσιών.

Εκτός, βέβαια, του μοναδικού Νέου Νοσοκομείου ιδιαίτερα με τις τελευταίες κτηριακές, λειτουργικές   παρεμβάσεις και με πλήθος εξοπλιστικών υποδομών, αναλώσιμων, κ.τ.λ., σύμφωνα με τα πεπραγμένα μόνον του 2ου εξαμήνου 2022 από τον, επί τόπου, νέο Διοικητή κ. Βασίλη Στασινόπουλο.

Κι εδώ αναφερόμαστε για μία μόνο περίπτωση, τις συγκοινωνιακές αρτηρίες που είναι οι πιο ζωτικές, πιο απόμακρες, 27 ώρες οδύσσεια(!!), οι πιο “αρα(ιά) και που να λάχει”, άρα, και οι πιο κοστοβόρες και οι πιο επιβαρυντικές στα πάντα και τώρα  με τις ακρίβειες “ούτε ψύλλος στο κόρφο τους”..    αφήνοντας έτσι, στο έλεος τους δεινοπαθούντες κατοίκους τους, που βάζουν πλώρη ομαδικά για τα αστικά κέντρα για να αλλάξουν τις εφτακακομοιριές τους, για να δούνε άσπρη μέρα, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους..

4) Τρία χρόνια τώρα, όλοι ακούνε ότι η αδηφάγος γειτόνισα Τουρκία με τις ρητορικές απειλές  έχει ξεσαλώσει και τώρα έχει καταστήσει επίσημο δόγμα του κράτους, με την αντιπολίτευση να υπερακοντίζει την κυβέρνηση σε εθνικιστικές κορώνες, με την “Γαλάζια Πατρίδα τους” να συμπεριλαμβάνει και τα νησιά μας, που υποστηρίζει ότι κλείνουν τις ανατολη-δυτικές θαλάσσιες διόδους.. και εν ευθέτω χρόνω, δοθείσης της εσωτερικής μας διχαστικής ευκαιρίας να προσπαθήσει να τα “προσαρτήσει”, αλά μισή Κύπρο.

Λίγο τόχετε, με τα νέα πλουσιοπάροχα δεδομένα και των υψηλά εκτιμόμενων ενεργειακών κοιτασμάτων στις θάλασσές μας και τουριστικών  δισ. των νησιών μας, περισσότερα από την ηπειρωτική μας χώρα.. την είχε που την είχε την διογκούμενη απληστία της αναθεωρημένης επεκτατικής πολιτικής η ασιατική τίγρης στα πλευρά μας, τώρα με τις νέες δύο αυτές χρυσομπουκιές ολόγυρα η θρασύτητα της δεν θα μας αφήνει στην ηρεμία μας στο διηνεκές!  Οκεϋ, για την ενισχυόμενη Εθνική μας Άμυνα είμαστε εθνικά υπερήφανοι, εκτός τα πολεμικά σκάφη, με τόσα σχολάζοντα ναυπηγεία μας και εξεζητημένου προσωπικού, θα μπορούσαν να ναυπηγούνται εντός.

Όμως, πέραν της στρατιωτικής μας ισχύος τα μικρότερα νησιά-δήμοι, λόγω και της αυξανόμενης πληθυσμιακής αιμορραγίας, κ.τ.λ., κ.τ.λ., μένουν ανοχύρωτα απ΄ όλες τις λοιπές απόψεις και η πολιτεία αντί να υψώνει φραγμούς-κίνητρα παραμονής, δημιουργεί ακόμα αντικίνητρα διάλυσης- αποχώρησης..

Και  με την Τουρκία να ενισχύεται ακόμα και από τις  “οικογενειακές” μας χώρες της Ε.Ε., όπως π.χ. από την Γερμανία με τα “αόρατα” υποβρύχια, από την Ισπανία με ελικοπτοφόρο, κ.τ.λ.. και στο πιο κοντινό μας Ακουγιού να στήνεται πυρηνικό εργοστάσιο από την ομόδοξό μας Ρωσία, οι σημερινές χονδροειδείς απειλές Τουρκίας, σε 1-2 χρόνια, θα φαίνονται αστειάκια μπροστά στην επαπειλούμενη πυρηνική καταστροφή.

Μετά, όμως, λέγε-λέγε με τις προεκλογικές απειλές για “εισβολή την νύκτα”, για  “πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς”, κ.τ.λ. χωρίς να κάνει τίποτα τώρα που ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού οπλοστασίου βρίσκεται ακόμα σε πρόϊμη εξέλιξη μάλλον είναι  φοβέρες του αέρα, προεκλογικές φούσκες.. και μάλλον πουλάει παλαιο-οθωμανικό ιμπεριαλισμό για να “χορτάσει” τον πειναλέο τουρκικό λαό, όπως και “σκυλί που γαυγίζει δεν δαγκώνει”.

6)Και μετά  “των 5-6 κακών” μύρια έπονται.. Δηλ., “η Εβδομάδα των Παθών- των ισχνών”, δυστυχώς, δεν είναι ημέρες, δεν είναι χρόνια, όπως φαίνεται βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει τράτος ακόμα.. είναι γενεές νέων, κοινωνίες ανθρώπων που χάνουν ευδόκιμες ζωές, χαρές, υπομονές, αλοιώνουν ψυχολογίες, χαραχτήρες, προοπτικές, κ.τ.λ. ανάλογα “τις αμαρτίες (των διοικούντων και τον λαόν που τους ψηφίζει), κατά τας Γραφάς”.. και ανάλογα τις ανθρώπινες ή και τις εθνικές αντοχές (κληρονομικές, κ.τ.λ.), αποθέματα, κ.τ.λ., κατά τας εμάς. Έτσι, μετά την γενικευμένη κατολίσθηση και πριν ακόμα τελειώσει για τα καλά η δεκαετής οικονομική δυσπραγία των μνημονίων ξεκίνησε η  υγειονομική κρίση-ΠΑΝΔΗΜΙΑ.

Η Κίνα στην βιασύνη της  να βγει παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κούρσα των Υπερδυνάμεων δεν λογαριάζει τίποτα ούτε σε ανθρώπινη, ούτε σε φυσική ούτε σε μηχανολογική προοπτική, κ.τ.λ. Και χωρίς τα δυτικά εμβόλια η Κίνα ακόμα εξαναγκάζει, σύροντας τον λαό της σε καραντίνα.

Έτσι,  γεννιέται ο νέος, “μέγας εξολοθρεφτής” ιός Κόβιντ-19, που για δύο χρόνια και ξανασυνεχίζει ακάθεκτος, παραλλαγμένος να ξανακρούει σήμα κινδύνου μαζί με κοκταίηλ ιών γρίππης ολόκληρο τον πλανήτη! Και μία προς μία οι δυτικές χώρες ελέγχουν με τεστ Κόβιντ τους εισερχόμενους κινέζους και οι κινέζοι να απειλούν αποκλεισμούς. 7) Ο “τοπικός” Πόλεμος  της Ουκρανίας  του ηθοποιού Ζελένσκυ με τον Πούτιν της Ρωσίας πάνε χέρι-χέρι  με την ακραία παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική γάγγραινα.

Δεν έχουμε τίποτα με κανένα αλλά η Ουκρανία χωρίς να είναι ούτε μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε της Ε.Ε. απολαμβάνει απεριόριστη στήριξη δεκάδων δισ. ευρώ σε προηγμένους οπλισμούς, κ.τ.λ. παρά την Ελλάδα με την Τουρκία. Περί πλέον, η Ε.Ε. που δαπανά εκατοντάδες δισ. ευρώ για να ενισχύει αγροτικές παραγωγές για να  είναι αυτάρκης, αρκετές των οποίων είδαμε να καταλήγουν σε χωματερές..

Τώρα, αίφνης, μάθαμε τόσο η Ε.Ε όσο και ολόκληρος ο πλανήτης εξαρτώνται από την τροφοδοτική και ενεργειακή αλυσίδα-χρηματιστήριο και από τα καθέκαστα του Ουκρανικο-Ρωσικού Πολέμου! Ακόμα και στις ελλείψεις φαρμάκων, η αισχοκέρδεια έχει φτάσει σε απαράδεκτα επίπεδα, βρήκανε ευκαιρία μέχρι και οι φαρμακοβιομηχανίες.

Η ασήκωτη ακρίβεια στην ενέργεια κτυπάει κυρίως τα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα της Δύσης, ενώ οι χώρες όπως η δική μας, που στηρίζεται περισσότερο σε υπηρεσίες θα έπρεπε να κτυπηθεί λιγότερο.. και ήταν επόμενο με την ενέργεια σε ανεξέλεγχτα πληθωριστικά ύψη, να εκτοξεύσει μαζικά και τις τιμές σε όλα τα παραγόμενα προϊόντα, που, όμως, είναι κρίμα να υποφέρουν όλοι οι  λαοί της γης  για  ένα πόλεμο, λένε, που δεν τους αφορά.

7) Εκτός από τα τόσα αλεπάλληλα “κτυπήματα της μοίρας” νάσου και η τελευταία τεράστια κατραπακιά με τις εκλογικές “παραλλαγές”-τερτίπια που “πειραματιζόντουσαν” οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις, ανάλογα με τις επιδιώξεις τους.. πρώτα ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής.. Μετά με τις αναδιατάξεις των αποφασιστικών δυνάμεων στους Δήμους, μετέφεραν στις ολιγομελείς Οικονομικές Επιτροπές, αφήνοντας τα “κυρίαρχα” Δημοτικά Συμβούλια στο “περιθώριο”.

Αυτά και τα δύο προβλήματα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους ότι έχουν οδηγήσει σε πάμπολα αδιέξοδα. Μπορούν, στα αλήθεια, και μετά το μπαράζ όλων αυτών των αλεπάλληλων κρίσεων, και όχι μόνο, να σταθούν στα πόδια τους τα απομονωμένα νησιά-δήμους μας και με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς; Μα, γιατί τόσος πολλά βαρύς ντόρος ο πρόλογος των αλεπάλληλων κρίσεων;

 

Διότι, για τον περί ου ο λόγος τίτλος, οι προαναφερθείσες κρίσεις, επί κρίσεων έχουν πολύ περισσότερες, πολλαπλασιαστικές, “θανάσιμες” θα έλεγα, συνέπειες, στα ήδη ψυχορραγούντα ακριτικά μας νησιά-Δήμους. Και αυτό διότι κανένας αρμόδιος τις τελευταίες δεκαετίες, βλέποντας διαχρονικά την επερχόμενη ερήμωση της υπαίθριας χώρας και ειδικότερα της πιο  παραγκωνισμένης νησιωτικής όχι μόνον   δεν  την σταμάτησαν αλλά έθεσαν νέα επιταχυντικά μέτρα αστικοποίησης απογυμνώνοντας κάθε τοπική οντότητα και από κάθε οξυγονούχο υπηρεσία-δομή-ικμάδα.

Ο σκοπός μας, όμως, όπως ήδη γνωρίζετε δεν είναι να απαριθμούμε τις κρίσεις, χρονιάρες μέρες.. αλλά στο επόμενο άρθρο μας θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε  κάποιες ιδέες υπέρβασης όλων αυτών των κακών που μας βρίσκουνε, περισσότερο στα “άτυχα” νησιά μας.  Ελπίζουμε  με την Νέα Χρονιά να διορθώνονται κατά σειρά τα μύρια όσα κακώς κείμενα. Αυτές τις χρονιάρες μέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε ένδειξη υψηλού συμβολισμού επισκέπτεται την Γαύδο εξαγγέλλοντας μήνυμα στήριξης: “Στα μικρά αυτά ακριτικά νησιά με λίγα πράγματα μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλά..”. “Αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και προστασίας..” Ευχόμαστε αυτά τα λόγια ουσίας του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ να τα εννοεί και  να καταστούν και έργα ουσίας για την διαχρονικά αναμενόμενη γενική τους ανάκαμψη.

Έτσι, η πολιτεία θα δοκιμαστεί ξανά(με φορολογικές μειώσεις, απαλλαγές, κ.τ.λ., στα 3Κ+Γ νησιά) ή θα κάθεται σαν διαχρονικός απλός θεατής ή θα εξετάζει κατά πόσον και οι ακρίτες νησιώτες και τα μικρότερα περιθωριακά νησιά- δήμοι θα ανταπεξέρχονται στην πληθυσμιακή τους κατρακύλα, στις πανταχόθεν υποχρεώσεις τους και στην επί πλέον στήριξη για το τέλος των τριτοκοσμικών συνθηκών, νερού, κ.τ.λ. κ.τ.λ.!!

“Η ΑΥΓΗ (ΤΟ 2023) ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΔΕΙΞΕΙ”..

ΜΕΡΡ.  9/1/2023.