Ενώ “ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΙ” ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ “ΤΗΝ ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ” στην Far East Κάρπαθο.. Οι Ιθαγενείς Εκτοξεύουν Βέλη Και Όποιο Πάρει Ο Χάρος..

Ενώ “ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΙ” ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ “ΤΗΝ ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ” στην Far East Κάρπαθο.. Οι Ιθαγενείς Εκτοξεύουν Βέλη Και Όποιο Πάρει Ο Χάρος..

 

Του αρθρογράφου-συγγραφέα Μάκη Εμμ. Ρήγα-Ρηγοπούλη

 

Μπαράζ διεθνών προβολών με κολακευτικά  σχόλια από πλειάδα επίσημων τουριστικών  οργανισμών, έγκυρων οργανισμών και ειδησεογραφικών πρακτορείων, κ.τ.λ., ξαναδίνουν ζωή στην “εξουθενωμένη” Κάρπαθο από ενδο-οικο-ακραίο-διαζύγιο-υποθέσεις”.

Γιατί (κρίμα!) εδώ μέσα  είναι κολλημένοι.. αλλού είναι στραμμένα τα μάτια, τα αυτιά και η καρδιά  των περισσοτέρων αρμοδίων.

Μα θα μας πείτε, αφού πριν, σε  ουδέτερο ακόμα  χρόνο “Ανάστα ο Κύριος”, πόσο μάλλον τώρα που σημώνουν οι εκλογές, η δημοκρατία σηκώνει παντιέρα, τις προτεραιότητες τις έχει “ο λαός”, πληθαίνουν.. οι πολίτες, έστω για λίγο μόνον την προεκλογική περίοδο, μέχρι να πέσει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη είναι ο “Μέγας Κριτής”, μετά άστα..

Και μιά και μιλάμε για τις έξωθεν καλές μαρτυρίες να ξεκινήσουμε από την έξοδό μας στην πανέμορφη μεγάλη μας αδελφή, την Ρόδο, για λίγο καιρό, ελέω φθινοπωρινής “τρίπλεξ” σέρβις υγείας”. Έτυχε να πέσω πάνω στην Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κοσμοπλημμύρα ακόμα τότε από τουρίστες(!).. και με τους ροδίτες να έχουν κατέβει με τα σχολειά με τις παντιέρες απ΄ όλα τα χωριά τους,  με τα υπερήφανα στρατά  μας, με τα παροικιακά σωματεία μας,  παρουσίασαν μία κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη, άξια των εκατομυρίων θαυμαστών-επισκεπτών της.. μέχρι και οι καρπαθο-ολυμπίτικες λεβεντιές έκαναν αισθητή την ξεχωριστή εμφάνιση-οπτασία τους με τις φαντασμαγορικές πολύχρωμες ΚΑΡΠΑΘΟ-ΟΛΥΜΠΟ-ΝΕΡΑΪΔΕΣ να ξεχωρίζουν στην πολυπληθή παρέλαση.

Από την μία η  καρπαθο-ολυμπίτικη λαμπρή συμμετοχή μέσα στην παρέλαση μας έκανε υπερήφανους και εξίσου μας έκανε εντύπωση και η εκτός μαζική παρουσία της καρπαθιοολυμπίτικης κοινότητας σε απίστευτα νούμερα να κυριαρχούν σε καίριες ιδιωτικές και δημόσιες θέσεις σε όλες τις ροδιακές δομές.. και να ακούς ονόματα Ανέζα- Φούλα, κ.τ.λ. τα εξελιγμενοκομμένα ονόματα δεύτερης και τρίτης γενιάς των καρπαθιολυμπίτισων γιαγιάδων τους Ανεζούλας-Μαγκαφούλας, κ.τ.λ., κ.τ.λ.

Και η καθυστερημένη “οδύσσεια” υγείας, μάς οδήγησε ένα μήνα μετά, μαζί με τον αγαπητό μου φίλο και συμμαθητή Βασίλη Κ. Διακονή, συνταξιούχο λυκειάρχη, στην συγκινητική τελετή αναγόρευσης σε Eπίτιμο Διδάκτορα του πολυβραβευμένου Ομότιμου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του  Ε.Κ.Π.Α.  κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, από τις Μενεταίς, ομόφωνα από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Στην τελετή παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας, ο διοικητής της Α΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Καζαμίας, ο πρ. Έπαρχος Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου, Σύμβουλος του Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου, “ΚΑΙ”..   κ. Γ. Μηνατσής, κ.ά.

Αν αραδιάσουμε όλες τις ακαδημαϊκές διακρίσεις, το πολυγραφότατο, άνω των 500 επιστημονικών διατριβών, έργο.. αλλά και τα τοπικά παγκαρπαθιακά συνέδρια που συγκάλεσε με δεκάδες συμμετέχοντες πανεπιστημιακούς, την ίδρυση του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, κ.τ.λ., κ.τ.λ. θα  εξαντλούσαμε  άρθρα επί άρθρων για να παρουσιαστεί η τεράστια συμβολή του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη στην τοπική και πανελλαδική λαογραφική επιστήμη.

Δεν μπορούμε, όμως,  να μην σημειώσουμε την ηθικο-πατριωτική συμπαράσταση  του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου, προεξάρχουσας της προέδρου κας Ειρήνης Γιάννουστα, με την προσφορά  στους παρευρισκόμενους  των  παραδοσιακών λουκουμάδων, όπως και  των μουσικών του Ηλία Ανασταστασιάδη στην λύρα και του Μιχάλη Μπαλασκά στο λαούτο, που πρόσθεσαν τις μοναδικές καρπάθικες παραδοσιακές νότες  στην επίσημη λαογραφική εκδήλωση.

Από την άλλη  υπήρξε μεγάλη απογοήτευση  από την παντελή έλλειψη  συντονισμού μεταξύ των καρπαθιακών φορέων της Ρόδου και δη του πολυάριθμου της Ολύμπου, που αδιαφόρησαν.

Με τέτοιες αέναες τοπικιστικές, κ.τ.λ. εσωστρέφειες μεταξύ των εκτός καρπαθίων, αλά του εντός Δήμου, ασφαλώς με διαφορετική χροιά, απλά στήνονται αξεπέραστα εμπόδια στο παγκαρπαθιακό γίγνεσθαι που βαδίζει ακόμα, εν έτει 21ου αιώνα, κουτσαίνοντας καθένας και πάνω του.

Τέτοιου “τεράστιου μεγέθους  καρπάθιοι επιστήμονες, που διαπρέπουν στο πανελλήνιο και πέραν από αυτό”(εκφράστηκαν από συναδέλφους του) και ειδικά στον ξεχωριστό τομέα του ίδιου λαογραφικού-πολιτιστικού DNA,  που και η ίδια η Κάρπαθος και περισσότερο η Όλυμπος έχουν να επιδείξουν και ήδη τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης.. αλλά τελικά, να μην χαίρουν άκρας  εκτίμησης και  καθολικής συμπαράστασης στην παν-ροδιακή τελετή από τους ίδιους τους συμπατριώτες του, επιφανή μέλη της ροδιακής κοινωνίας, απλά δείχνει στους πάντες, ότι οι ευαισθησίες έχουν κοντά πόδια, είναι επιλεκτικές, για να λέμε παράλληλα και τα τρωτά μας.

Εξ αιτίας αυτών των “καταστροφικών διχασμών” δεν πρέπει να απορούμε γιατί η αδιαμφισβήτητη πανελλαδική α)πρωτιά και της Ολύμπου ως “Πρωτεύουσα της Ζώσας Πολιτιστικής-Παραδοσιακής Κληρονομιάς”.. και γιατί η επίσημη β)πρωτιά της τελευταίας Ελληνικής Επανάστασης στα Δωδεκάνησα, της 5ης Οκτωβρίου, 1944, πάνω στον Ιερό Βράχο των Μενετών, ως, αναλογικά, “η Αγία Λαύρα των  Δωδεκανήσων” και ως “ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ, “μένουν ακόμα και οι δύο πρωτιές στο ράφι”.. χωρίς καμία πολιτειακή αναγνώριση-θεσμοθέτηση τους και, χωρίς, τουλάχιστον πανδωδεκανησιακές πανηγυρικές εορταστικές εκδηλώσεις, και χωρίς καμίαν ένδειξη από κανένα διάσωσης-επιχορήγησης της τελευταίας κοιτίδας του καταρρέοντος ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ..  και τουλάχιστον για τις δύο, προς το παρόν, πιο  κτυπητές περιπτώσεις, που από αρκετό καιρό τις επαναφέρουμε στην προσκήνιο.. ασφαλώς, θα ακολουθήσουν κι άλλες για κάθε χωριό.

Και  μετά την σωρεία των διακρίσεων και στην και από την “γειτονική αποικία” της Ρόδου, που αντικατοπτρίζουν τον περαιτέρω ανερχόμενο δυναμισμό των απανταχού καρπαθίων, επιβάλλεται να ξαναασχοληθούμε και με τις απανωκάαλες διακρίσεις του νησιού της καρδιάς μας. Όπως  αποδεικνύεται από τις αντικειμενικές απόψεις  των ξένων, έγκυρων-έμπειρων παραγόντων, συμβάλλουν αποφασιστικά και στην κατακόρυφη αύξηση στις ΚΑΡ(διο)ΠΑΘΟσιάρικες (νέα εισήγηση αυτού του branding)  αναβαθμισμένες προσεγγίσεις ανά την υφήλιο.

Αναλυτικότερα καταγράφονται από τις έγκυρες  Η.Ε. “Τα Καρπαθιακά Νέα” του Μαν. Δημελλά και τη “Καρπαθιακή” της Καλλιρρόης Γεωργίου-Μανωλάκη, και συνέβαλαν ομού και οι προηγούμενοι και οι τωρινοί αρμόδιοι του  δημόσιου και ιδιωτικού τουριστικού φάσματος στην καταξίωση  του νησιού μας στην παγκόσμια τουρ. σκακιέρα:

=Στην ετήσια καθιερωμένη λίστα του National Geographic με τους 25 πιο συγκλονιστικούς προορισμούς(breath taking) του κόσμου για το 2023, συγκαταλέγεται η Κάρπαθος (η μόνη περιοχή στην Ελλάδα) στην υποκατηγορία της διατήρησης των τοπικών κοινοτήτων. Η Κάρπαθος διαθέτει έναν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο μαζί με την παραδοσιακή κληρονομιά των κατοίκων της..

= Ο Guardian κατέταξε την Κάρπαθο στην πρώτη θέση στα 5 καλύτερα μη δημοφιλή νησιά της Ευρώπης..  εντυπωσιασμένος από τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο που μαζί με την παραδοσιακή κληρονομιά των κατοίκων της συνθέτουν έναν προορισμό, ο οποίος ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ταξιδιωτών και εκτός της υψηλής περιόδου  Ιουλίου-Αυγούστου..

= Τo εγκυρότατο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CCN αναφέρεται στην ανακάλυψη της μητριαρχίας σε ένα ελληνικό νησί στην άλλη άκρη του πλανήτη, την Κάρπαθο, και ειδικότερα την Όλυμπο. Και μάλιστα η ανταποκρίτρια του κ. Katie Sehl την έχει επισκεφθεί  δύο φορές μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

=Στην πέμπτη έκδοση του 48σέλιδου εντύπου KALA (μα τι θα έγραφε ένα ξένο περιοδικό με τέτοιο όνομα, μα είμαστε με τα “ΚΑΛΑ” μας;) της ολλανδικής, διαδικτυακής πύλης Griekland.net προβάλλονται η Κως, τα Χανιά της Κρήτης,

Η ΚΑΡΠΑΘΟΣ, κ.τ.λ.. 14.238 ολλανδοί τουρίστες ήρθαν στην Κάρπαθο για διακοπές με αεροπλάνο, το 1,8% του συνολικού αριθμού των Ολλανδών τουριστών στην Ελλάδα, θεαματική αύξηση από το 1,3% του 2016.

= Ο Όμιλος  ANEX TOUR της Γερμανίας διευρύνει το πρόγραμμα θερινών του διακοπών το 2023 προς τα νησιά Κάρπαθο, Κεφαλονιά, Σκίαθο, Σάμο, Λέσβο.

=Για  δεύτερη φορά συνδέεται η Νότια Ιταλία με απευθείας πτήσεις από την εταιρεία Volotea προς την Κάρπαθο, εβδομαδιαίως μία πτήση από Νάπολι και δύο από Βενετία. Την πρώτη φορά, όπως θυμόμαστε, τις κατευθειακές πτήσεις από την Ιταλία τις έστησε ο Καβαλάρο,  με μητέρα από τις Μενεταίς, μεγαλοπαράγοντας αντιδήμαρχος, που όλως  περιέργως αδιαφόρησαν οι προηγούμενοι αρμόδιοι να τις συνεχίσουν.

=Ο γερμανικός  αερομεταφορέας, χαμηλού κόστους, Eurowinds  θα συνδέει από τον επόμενο χρόνο 2023 το αυστριακό αεροδρόμιο του Γκρατς  με την Κρήτη, την Κάρπαθο, την Κέρκυρα, την Κω και την Ρόδο. =Τους καλύτερους γαμήλιους προορισμούς της Ελλαδας αποκαλύπτει μεγάλη διεθνής έρευνα της ταξειδιωτικής εταιρείας Stasher  μέσα από την αξιολόγηση βαθμολογιών  με κριτήρια που συνδέονται με τη διαμονή, τα εστιατόρια, τους πόλους έλξης και τις καιρικές συνθήκες.

Η Κρήτη καταλαμβάνει την πρώτη θέση με βαθμολογία 78/100  λόγω κλίματος, ακτών και φαγητού, ενώ στην δεύτερη θέση  με 77/100 βρίσκεται χάρη στην γαλήνια ατμόσφαιρα, τις φυσικές της ομορφιές της και τα παραδοσιακά της. Σε άλλα νησιά ο τουρισμός των νεονύμφων  έχει συμβάλει στην κατά πολύ διεύρυνση της τουριστικής τους σαιζόν.

=Σταθερός ως προς τη σειρά κατάταξης ήταν για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των καταλυμάτων και της εστίασης στις περιφερειακές ενότητες των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, πράγμα που επισφραγίζει τη δυναμική που παρουσιάζει κάθε προορισμός: Κάρπαθος, 2.729.974(21)  ευρώ, 4.335.119(22) αύξηση έναντι του 2021 58,8% (έτος covid). Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του 3ου τριμήνου 2022(Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος) παρατηρούμε τις ακόλουθες εισπράξεις επιχειρήσεων εστίασης: Κάρπαθος 9.002.196 ευρώ.

Για το ίδιο διάστημα στα καταλύματα σημειώθηκαν οι ακόλουθες εισπράξεις: 19.745.500 ευρώ.

Οι απανταχού καρπάθιοι αισθάνονται υπερήφανοι για την πληθώρα των αντικειμενικών αξιολογήσεων για το νησί μας.. μία προς μία ανακαλύπτουν και ρίχνουν φως στις τόσες πραγματικές δυνατότητες, που συγκινούν μεν τους ξένους επίσημους κριτικούς, πέρα βρέχει δε για τους περισσότερους δικούς μας αρμοδίους. Τα καλά μαντάτα από τα διεθνή φόρα επηρεάζουν την τουριστική αγορά και μας φέρουν αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη σαιζόν. Αλλά τα δύο ερωτήματα του αιώνα που καίνε όλους τους καρπάθιους, αυτές τις ξεχωριστές δυνατότητες του νησιού που  αναδεικνύουν οι ξένοι και ανεβάζουν την Κάρπαθο στα επουράνια είναι σε θέση και σαν δημόσιοι φορείς να παραμερίσουν τις μίζερες διαφορές τους και να αξιοποιήσουν τους ουρανοκατέβατου ύμνους;

Και λόγω που αρκετά σοβαρά ζητήματα, άμεσα της καθημερινότητας, τίθενται εν αμφιβόλω επίλυσής τους, μέχρι πότε και εάν θα διαιωνίζονται.. και ενώ με την  ιδανική εικόνα του νησιού μας που σχηματίζεται από τους  ξένους ανταποκριτές στην διεθνή κοινότητα μήπως οι επισκέπτες μας βρεθούν προ όλων αυτών των τριτοκοσμικών απροόπτων εκπλήξεων και τρωθεί ανεπανόρθωτα το νησί;

Γι΄ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνουμε τις παραπάνω ειδυλλιακές εντυπώσεις που προκαλούν οι μύριες όσες ελκυστικές ιδιαιτερότητες του τόπου μας με την ελπίδα οι αρμόδιοι ευαισθητοποιούμενοι από τις εύλογες επιλογές των ξένων και να τις υποστηρίζουν, πάση θυσία, και να άρουν, το συντομότερο δυνατό, τους πάσης φύσεως προσωπικούς και δημοτικούς, κ.τ.λ. σκοπέλους, διαφορετικά θα γυρίσουν μπούμερανγκ για την Κάρπαθο και τους ίδιους.

Γίνεται η Κάλυμνος με μία τουριστική αιχμή, την αναρρίχηση να έχει άνοδο 52% σε αεροπορικές αφίξεις και αντίστοιχα 7,4 σε ακτοπλοϊκές.. και η Αστυπάλαια με πολύ λιγότερο εναλλακτικό τουρισμό από το νησί μας, κ.τ.λ., κ.τ.λ. έχουν αυξήσει την τουρ. της πίτα.. ενώ η Κάρπαθος είναι σχεδόν η μόνη που την έχει μειώσει, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, χωρίς κανένα ενδελεχή έλεγχο από τους αρμοδίους για τα γιατί;

Γίνεται  οι ξένοι να μπαίνουν σωτήρες για τον τόπο μας, ανώτεροι των περιστάσεων από εμάς και εμείς να τους αγνοούμε;

Ευχόμαστε, εν τέλει, να επικρατήσει το πνεύμα των Χριστουγέννων  και της Νέας Χρονιάς, της Νέας Παγκαρπαθιακής Αρχής(ακούγεται σαν σλόγκαν κόμματος), της ΕΥ-φροσύνης, της Κατα-Συνδι-Αλλαγής στους Δημοτικούς μας Άρχοντες..

Με  Υγεία, Χαρές και Ευημερία σε όλο τον κόσμο..

ΜΕΡΡ./ ΚΑΡΠΑΘΟΣ/ 17/12/2022.