Οι από εποχής Ομήρου άφθονες ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ( ΑΠΕ) μαζί με τους άλλους πυλώνες μπορούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΝ την ΑΝΕΜΟΕΣΑ ΚΑΡΠΑΘΟ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ;

Οι από εποχής Ομήρου άφθονες ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ( ΑΠΕ) μαζί με τους άλλους πυλώνες μπορούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΝ την ΑΝΕΜΟΕΣΑ ΚΑΡΠΑΘΟ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ;

 

Του επιστημονικού συνεργάτη του ΙΛΠΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάκη Εμμ. Ρήγα- Ρηγοπούλη

Σε συνεχόμενα άρθρα μας πραγματευόμαστε τους παράπλευρους πυλώνες-στηρίγματα της τοπικής κοινωνίας πολιτών και επιχειρήσεων, των δύο Τοπικών Αυτοδιοικήσεων Δήμου και Επαρχείου και της Χώρας μας γενικώτερα.. συνάμα με τον  κυρίαρχο πυλώνα του Τουρισμού, την Αλιεία, την Αγροτο-Κτηνοτροφία (και υδάτινων πόρων), που ήδη αναλύσαμε σε  προηγούμενα άρθρα μας, ότι βρίσκονται σε στασιμότητα παρά τις αξιολογότατες προοπτικές τους.

Σήμερα θα προσθέσουμε τις ΑΦΘΟΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΧΕΙΜΑΖΟΥΣΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ(ΑΠΕ), που όλοι μαζί οι πυλώνες θα ενίσχυαν δυναμικά την ανάπτυξη, το βιοτικό επίπεδο και συνακόλουθα και την δημογραφία.

Άλλη μία όχι απλά “ωραία (ενεργειακά) κοιμωμένη” αλλά άκρως προσοδοφόρα-βοηθητική-συμπληρωματική, όπως άλλωστε θα μπορούσανε η αλιεία και η γεωργοκτηνοτροφία.. η οποία τελευταία δεν είναι ούτε τόσο “ωραία”, ούτε τόσο “κοιμωμένη” με τις “αδέσποτες” μάντρες να αλωνίζουν μέσα στους κήπους, στα ελαιόδενδρα, στα χωράφια ακόμη και μέσα στα χωριά, στον ΧΥΤΑ(!), κ.τ.λ.,  εξαιτίας και της ανομβρίας-ακραίας ξηρασίας χωρίς χορτάρι.. και επί πλέον  η νέα φουρνιά τσοπάνηδων  να βοσκάνε μέσα από τα καφενεία και να κολοώνουν μέσα από τα αγροτικά αμάξια ή τα μηχανάκια τους. Μα έτσι, όλοι μπορούν να παίζουνε πρέφα και συνάμα εύκολα να είναι και βοσκοί, ειδικά τώρα που οι τιμές στα γαλακτομικά και στα κρέατα έχουνε πετάξει στα ύψη.

Από εξοχής-βουνίσια ζώα, έτσι θα μπορούσανε να προβάλλονται στους επισκέπτες μας και ως βιολογικά.. τώρα όμως, μέσα στις αυλές των σπιτιών με λοφίσκους από σκουπίδια ένα γύρο μετουσιώνονται, όπως οι εισαγόμενες “χημείες”, η γευσιγνωσία-γαστρονομία τους!!

Από την άλλη, η σημερινή τεχνολογική και κάθε εξέλιξη, ακόμη και στις πεζές καθημερινότητες, είναι γνωστό στους πάντες, ότι απαιτούν φθηνή και απρόσκοπτη ενέργεια, διαφορετικά νέκρες.

Ευτυχώς, όπως εξάλλου και σε πάρα πολλά άλλα σημαντικά οικονομικά και όχι μόνο επίπεδα, τα νησιά προσφέρονται για άμεση αξιοποίηση.

Π.χ., των άπλετων φυσικών ενεργειακών τους πόρων, που μπορούν να τα βγάλουν αποφασιστικά εκτός από την απομόνωση και την εξάρτηση των ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ καραβιών, πήγαινε- έλα, που τροφοδοτούν με τα υγρά και τα αέρια καύσιμα όλα τα νησιά, χρόνια και ζαμάνια τώρα. Επίσημες πηγές, λοιπόν, ανεβάζουν τα νησιά και σε “Αραβία Μαύρου Χρυσού”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στο μεγάλο ενεργειακό τόξο ανατολικά της Καρπάθου και της Κάσου, που καταλαμβάνει αρκετή έκταση στην Aν. Μεσόγειο υπολογίζεται να κρύβονται περί τα 10 τρις κυβικά μέτρα αερίου, δηλ. τριπλάσια αποθέματα από αυτά της νότιας Κρήτης.

Εν τω μεταξύ οι διακρατικές συμφωνίες Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου οριοθέτησης των ΑΟΖ τους, η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο σίγουρα επεκτείνεται και δυτικά μέχρι τις δικές μας ελληνικές θάλασσες, βάζει άμεσα και τα νησιά μας μέσα στην «διακεκαυμένη ενεργειακή ζώνη».

Η σφοδρή επιθυμία του Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω αγωγών που θα διασχίζουν την Ελλάδα και να κατασκευάσει σταθμό υγροποίησης του στην Κύπρο,  αποτελεί εθνική ευκαιρία-αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί στην μεταξύ τους συμφωνία η διακλάδωση του μεγάλου αγωγού και σε μικρότερους τουλάχιστο στα απομακρυσμένα νησιά των Δωδεκανήσων.. που θα τα διασχίζει, διότι βρίσκονται και θα περιμένουν «έτη φωτός» μακριά από τους χερσαίους αγωγούς και ή τα νησιά θα περιμένουν άλλα τόσα  μέχρι να δεήσει η Τουρκία να «συναινέσει» στην ελληνικότητα των ΑΟΖ των νησιών και να τα αφήσουν να εξορύξουν τα δικά τους υποθαλάσσια κοιτάσματα..

Και ή μέχρι τα νησιά να καλύψουν όλες τους τις ανάγκες από  τις δικές τους Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), γλυτώνοντας και τις τωρινές επιδοτήσεις καραβιών για τις μεταφορές και το σκληρό συνάλλαγμα εισαγωγών ακάθαρτων καυσίμων. Βέβαια, εν τω μεταξύ διεξάγεται επί μακρόν ο αιματοβαμένος Πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης, οπότε προσωρινά “άγνωσται αι βουλαί..” και η επέκταση του προοιωνίζουν την συνέχιση των καταστροφικών συνεπειών των αλεπάλληλων κρίσεων.

Η σφοδρή επιθυμία του Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω αγωγών που θα διασχίζουν την Ελλάδα και να κατασκευάσει σταθμό υγροποίησης του στην Κύπρο αποτελεί εθνική ευκαιρία-αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί στην μεταξύ τους η συμφωνία διακλάδωσης του μεγάλου αγωγού σε μικρότερο, τουλάχιστο στα απομακρυσμένα νησιά των Δωδεκανήσων.. καθόσον βρίσκονται και θα περιμένουν «έτη φωτός» μακριά από τους χερσαίους αγωγούς και ή τα νησιά θα περιμένουν άλλα τόσα  μέχρι να δεήσει η Τουρκία να «συναινέσει» στην ελληνικότητα των ΑΟΖ των νησιών μας και να τα αφήσουν να εξορύξουν τα δικά τους υποθαλάσσια κοιτάσματα.. και ή μέχρι τα νησιά να καλύψουν,  “Κύριος οίδε”, όλες τους τις ανάγκες από τις δικές τους Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), με “Πεντάσπρα Καθαρά  Χρυσάφια-καύσιμα”.

Πράγματι, όλη η οικουμένη, όπως κι εμείς εδώ “οι αιώνιοι” ιθαγενείς όχι μόνον το επιβεβαιώνουμε, ότι ο Ήλιος, ο Αέρας, ο Κυματισμός της Θάλασσας, τα Υποθαλάσσια ρεύματα τάχουμε “ψωμοτύρι”.. αλλά που ακόμα είτε μας καίνε οι κάψες, είτε μας παίρνουν και μας σηκώνουν οι άνεμοι, είτε μας βουλιάζουν οι θάλασσες, δυστυχώς, όμως, μόνον ελάχιστοι προνομιούχοι τα “γεύονται με πλουσιοπάροχα τα ελέη τους”.

Η Δυτική Κάρπαθος με τα μπουρίνια της, ήδη, προ πολλού, έχει πάρει μία γεύση με πρωτοπόρους τον τότε Δήμαρχο  κ. Μιχάλη Γ. Ιωαννίδη, δικηγόρο, και τον Υπεύθυνο Αντιδήμαρχο  κ. Γιώργο Γεργατσούλη, πολ.  Μηχανικό, δημιουργώντας το Δημοτικό Αιολικό Πάρκο στον Πυλό, του Πάνω Αφιάρτη Μενετών.. με την πάροδο, όμως, του χρόνου, χωρίς συντήρηση, μία προς μία οι ανεμογεννήτριες έπαθαν “ΑΝΕΜΟ-βλογιά”. Τελευταία, επί δημαρχίας κ. Γιάννη Νισύριου, ανάλαβε ο εξ Ολύμπου Δημοτικός Σύμβουλος Κομνηνός Γεωργίου Σακέλλης να λύσει τους Γόρδιους Δεσμούς της δημόσιας γραφειοκρατίας.. αλλά μετά από δύο χρόνια εντατικών διεργασιών  στάθηκε αδύνατο να τα ξεμπλέξει και παραιτήθηκε.

Έτσι, στέκονται πολλά χρόνια ακινητοποιημένες- “τραυματισμένες” εις βάρος του Δημοτικού- Δημοσίου Συμφέροντος. Το νησί μας τότε με την Αναπτυξιακή (του δήμου) Καρπάθου υπήρξε μέσα στη πλειάδα των πρωτοπόρων νησιών του Αιγαίου, όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Χίος, η Κρήτη, κ.τ.λ., που εγκατέστησαν ανεμογεννήτριες.. αρχής γενομένης με το αιολικό πάρκο της Κύθνου 100 κιλοβάτ από το 1983, το φωτοβολταϊκό πάρκο στον Άϊ-Γιώργη στον Κάτω Αφιάρτη (από την τότε κοινότητα Μενετών) και αργότερα τις ανεμογεννήτριες (από τον Καποδιστριακό Δήμο) στον Πάνω Αφιάρτη!

Σύμφωνα με μελέτες στην Κάρπαθο, όπου επικρατούν ιδανικές συνθήκες για το μεγαλύτερο αιολικό και φωτοβολταϊκό δυναμικό, π.χ. μία ανεμογεννήτρια ισχύος 3,6 KW καλύπτει όλες τις ανάγκες του σπιτιού σε ενέργεια με ετήσια παραγωγή 13 μεγαβατώρες.

Στην Κάρπαθο η μέση ταχύτητα του ανέμου είναι 9-10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, όταν σε γενικές γραμμές μια μέση ταχύτητα των 6 μ. ανά δευτερόλεπτο θεωρείται καλή για την λειτουργία της εγκατάστασης. Πέρα από τις μελέτες το διαπιστώνουμε και στα δελτία καιρού, ότι οι θαλάσσιοι δίαυλοι του Καρπαθιακού Πελάγου, μεταξύ Κρήτης και Τουρκίας, είναι καθημερινά πρωταθλητές στα μποφόρ, στη ηλιοφάνεια και στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Ο πρώτος ποιητής όλων των εποχών και «ενεργειακός ειδήμων», ο Όμηρος, «ανακάλυψε» στην Κάρπαθο και της κόλλησε από τότε στην Ιλιάδα του το παρατσούκλι «Ανεμόεσσα». Χιλιάδες χρόνια μετά, μόνο οι γερμανοί δάσκαλοι του γουιντσέρφινγκ αξιοποιούν την αρχαία ρύση. Οι ξένοι οσμίζονται από μακριά τα νησιωτικά, θαλάσσια πλεονεκτήματα και αποδώσεις, ενώ εδώ τόσο οι νησιώτες “αγρόν ηγόρασον”, όσο απορούν μέχρι πότε η ελληνική πολιτεία θα βρίσκεται σε “χειμερία νάρκη”,  όσον αφορά τις αγονονησιακές  ανάγκες και απομονώσεις.

Σύμφωνα με   παλαιότερες πληροφορίες, φιλόδοξο σχέδιο ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, το οποίο είχε εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα επένδυαν  εκατοντάδες εκατ. ευρώ, που προέβλεπε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών 340 MW σε 12 διάσπαρτες βραχονησίδες, που βρίσκονται κοντά στην Κάρπαθο, στην Αστυπάλαια και στην Ανάφη.

Ήδη αρκετοί καρπάθιοι, αξιοποιώντας τον νόμο περί πράσινης ανάπτυξης-επιδότησης των Α.Π.Ε., εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά πάρκα στις Μενετές, στην Αρκάσα, στις Πυλές, κ.τ.λ. Προ καιρού γράφαμε: «Χαράς ευαγγέλια για όσους δημόσιους τοπικούς οργανισμούς (Δήμος, Επαρχείο, κ.τ.λ.) ενδιαφερθούν να επενδύσουν τώρα για στοιχειώδεις υποδομές στις βραχονησίδες τους για να αποκομίσουν μελλοντικά ανυπολόγιστες προσόδους, παράλληλα με “ανέξοδο δημοτικό φωτισμό»..

Και ότι «ο (ενεργειακός) «γίγαντας» Καρπαθιακό Πέλαγος βρίσκεται σε ανεξήγητο λήθαργο και περιμένει, «κύριος οίδε», εάν και πότε τον “ξυπνήσουν». Και ως μάντης κακών συνεχίζαμε: «να προλάβουμε πριν ξεσπάσουν εμφύλιες διαμάχες, όπως των δύο ιστορικών δήμων της Σαλαμίνας και των Μεγάρων με την νήσο Ρεβυθούσα να γίνεται το μήλο της έριδος.. αύριο και για τα δικά μας ερημονήσια, ποιος ξέρει τι τους επιφυλάσσεται..». Η πρ. έγκυρη  εφημερίδα «Αδέσμευτη Κάρπαθος» υπό την διεύθυνση του έμπειρου δημοσιογράφου, πρ. Επάρχου Καρπάθου-Η.Ν.Κάσου και ενεργού πολιτευτή, κ. Γιάννη Μηνατσή, με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο επιβεβαίωνε: «Πόλεμος για δύο βραχονησίδες, της Αστακίδας και της Χαμηλής ξέσπασε μεταξύ των δήμων Καρπάθου και Κάσου».

Πάντως κάλλιο αργά παρά ποτέ για τις επικείμενες επενδύσεις.. Και επιμένουμε, ότι η Κάρπαθος μαζί με την αχανή θαλάσσια αυλή της, δυτικά και ανατολικά, μπορεί να αναδειχθεί σε «Αραβία» όχι μόνον των Α.Π.Ε. Το μόνο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εγκαθιστώντας τις Α.Π.Ε. μακριά από κατοικημένες  περιοχές, από του να θορυβούν, ασχημονούν και να επιδρούν αρνητικά σε οτιδήποτε..

Με τις άφθονες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από αιολικά, ηλιακά πάρκα, κ.τ.λ. θα μπορέσουμε όχι μόνο να απεξαρτηθούμε από του να περιμένουμε είτε “Κύριος οίδε” την πολύ δαπανηρή ηλεκτρική διασύνδεση των ακριτικών μας νησιών με την ηπειρωτική χώρα.. είτε την βρώμικη, όποτε και εάν μας έρχεται, αφού μπορούμε να παράγουμε την φθηνότερη, καθαρή ηλεκτρική, κ.τ.λ. ενέργεια επί τόπου και χωρίς μεταφορικά. Το χρωστάμε στις μελλοντικές γενιές, στην απρόσκοπτη βιωσιμότητα των νησιών και της πατρίδας μας, που διαθέτει ακτογραμμή όσο ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος.. στις νησιωτικές κοινωνίες, που ζούνε αποκλειστικά από ελάχιστες οικονομικές δραστηριότητες τον τουρισμό, την αλιεία και με προϋποθέσεις τα θαλάσσια οικοσυστήματα της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας, της πανίδας, την γεωργοκτηνοτροφία, τις καθαρές ενέργειες, κ.τ.λ.

Το πρόγραμμα DESERTER, που προοριζόταν για τις χώρες της Βόρειας Αφρικής μετά τις επαναστάσεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής δείχνει να μεταφέρεται στην Νότια Ευρώπη και δη στην Ελλάδα, ως η πιο νότια χώρα.

Έτσι οι επενδύσεις στις Α.Π.Ε. θα αποδίδουν εδώ περισσότερο, θα δώσουν μεγάλη ώθηση και στην εθνική οικονομία, αντικαθιστώντας τις δαπανηρότατες εισαγωγές και την εξάρτηση από ξένες πηγές ενέργειας. Ποιός θα το περίμενε, εν έτη 21ου αιώνα, τα νησιά μας να διαθέτουν εκτός την υποθαλάσσια ακάθαρτη ενέργεια και επίγειους άπλετους, ανεξάντλητους θα έλεγα,  πράσινους-καθαρούς πόρους (ηλιακούς, αιολικούς, θαλάσσιο κυματισμό, υποθαλάσσια ρεύματα, κ.τ.λ.)  αλλά να αγωνιούν οι κάτοικοί τους συχνά-πυκνά εάν  και όποτε επιτρέψουν οι καιροί τα ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ καράβια για να μεταφέρουν ακάθαρτα καύσιμα(!!), επιτείνοντας αναίτια την περαιτέρω απομόνωση και την εξάρτηση τους, πολλές δεκάδες χρόνια τώρα.

Η πράσινη ενέργεια εκτός ως ένα άλλο από τα πιο  απαραίτητα, πιο φθηνά σωσίβια για τα πιο απομακρυσμένα, ακριτικά νησιά, καθίσταται και το μοναδικό σωσίβιο της Μητέρας Φύσης. Οι ανομβρίες, οι ξηρασίες-ελλείψεις νερού δημιουργούν ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στα δάση μειώνοντας τα ζωηφόρα οξυγόνα “σε επίπεδα κρίσεων”.

Με το ραγδαίο  λιώσιμο των  πάγων υπερθερμαίνεται η ατμόσφαιρα με  πολλαπλές συνέπειες σε όλα τα οικοσυστήματα. Με τα τοξικά νέφη υπεράνω των μεγαλουπόλεων, τα χιλιάδες αεροπλάνα και καράβια, τα χιλιάδες εργοστάσια, τα εκατομύρια αμάξια, τα δισ. σπιτονοικοκυριά, κ.τ.λ., σε καθημερινή βάση κίνησης- καύσης- καυσαέρια τους σιγοβράζουν ολόκληρο τον πλανήτη Γη!

Ήδη προ των οφθαλμών μας  πραγματοποιείται όλη η προβλεφθείσα “συντέλεια του κόσμου”! Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά με θερμοκρασίες πάνω από 22 βαθμούς και σχεδόν μηδαμινές βροχές από Χειμωνιάτικες μεταβάλλονται σε Καλοκαιρινές Εορτές!

Η ανθρωπότητα της μοναξιάς και της απληστίας και τα χωρίς τέλος πάρεργά της κατάντησε η ίδια ο μέγας εργολάβος του αιώνιου κοιμητήριού της. Μπορεί να τα βγάλει πέρα ένας κόκος, μία ελάχιστη μονάδα, ένας άνθρωπος έναντι του μεγαλείου ενός απέραντου Σύμπαντος; Ασφαλώς όχι.. αλλά θα μπορούσε ο καθένας να τιθασεύσει τις ολέθριες, απείθαρχες ορμές του και όλοι μαζί να συμφιλιωθούμε με τους αρμονικούς κανόνες εκατομμυρίων ετών του Σύμπαντος.. δεν είναι κάτι ακατόρθωτο.. απλά  η κάθε τεχνολογική, χημειολογική, κ.τ.λ. εξέλιξη να μην είναι αχαλίνωτη αλλά σύμφωνη και προσαρμοσμένη με τις αρχές και τους νόμους που διέπουν τα φυσικά φαινόμενα και έχουν διαμορφωθεί από καταβολής κόσμου από αχανείς και υπερπέραν δυνάμεις.. κι εμείς σε διάστημα μιας ζωής παρατηρούμε να δημιουργούνται απρόσμενες, καταστροφικές συνθήκες  διαβίωσης του ανθρωπίνου γένους και γενικά κάθε ζώσας ύπαρξης.

φωτογραφία Πωλ Βιτωρούλης, 27.1.203 Κάρπαθος

Όλες αυτές οι ζοφερές διαπιστώσεις μετά τούτες τις Χρονιάρες Μέρες αλλά πέρα των τόσων άλλων, επειδή ακόμη και στις αρχές  του Γενάρη καθήμενοι στην αυλή μας ο καταμεσι-χειμωνιάτικος ήλιος μάς έκαιγε τόσο πολύ που νιώθαμε ότι θα πάθουμε ηλίαση!!

Οι περαιτέρω σχολιασμοί, επί τούτου,  θεωρούμε είναι περιτοί.. Ώστε, εκτός τα όμορφα πολυμορφικά πρόσωπα, η Μητέρα Φύση κληροδοτεί στα νησιά μας τόσα πλουσιοπάροχα δώρα,  που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αυτοτροφοδοτούμενη επιβίωση και ανάπτυξη τους.

Μέχρι τώρα έχει δοκιμαστεί η μονοεξάρτηση από τον ένα πυλώνα τον Τουρισμό με απτά αποτελέσματα..  αλλά με τις αλεπάλληλες κρίσεις κρίνεται αναγκαίο να αξιοποιηθούν τόσοι άλλοι παράπλευροι πυλώνες, που μπορούν να σταθεροποιήσουν τα πάντα.

Έχουμε ήδη αναφερθεί σε αρκετούς κι άλλους στα επόμενα. Και παρόλο το τεράστιο γεωστρατηγικό-ενεργειακό, κ.τ.λ. μέγεθος και το απαράμιλλο γεωπολιτικό- γεωγραφικό στίγμα περί του μέσου των τριών πιο πανάρχαιων ηπείρων Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής σε σύγκριση  με το  μικρό μέγεθος, των “ανάπηρων”, παραμεθόριων νησιών μας Κάρπαθο-Κάσο,  “η άπονη” μητέρα πατρίδα μένει απερίσκεπτα απαθής στα χιλιοειπωμένα προβλήματά τους.

Ίσως, είναι και μία αιτία να δίδεται και πρόσφορο έδαφος στην γειτόνισα Τουρκία που βλέπει κενά, ιδιαίτερα πληθυσμιακά, οικονομικά, κ.τ.λ., και προσπαθεί να τα καλύπτει, επεμβαίνοντας τόσο πολύ, ως μη ώφειλε, μέσα στα εσωτερικά μας, βλέπε π.χ. Καστελόριζο που τρέχει απέναντι.. Και παρόλο που  τούτα τα σημαντικά “ανεούστια” των νησιών είναι γνωστά κρίνεται αναγκαίο, ότι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι νησιώτες πολιτευτές όλων των κομμάτων μεταφέροντας τις δίκαιες ανησυχίες τους στα ανώτατα επίπεδα της πολιτείας για την άμεση υλοποίησή τους.

Με τις ευνοϊκότατες προϋποθέσεις  από τα υπάρχοντα ΑΚΟΜΑ χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Αγροτικών Επιδοτήσεων, κ.τ.λ. μπορούν να αλλάξουν τον ρουν της ιστορίας των νησιών από άγονα, παραμεθόρια, (άμεσα διεκδικούμενα μέσα στην Γαλάζια Πατρίδα και στο Τουρκο-Λυβικό Μνημόνιο της γείτονος Τουρκίας) σε  ΜΟΝΑΔΙΚΑ “ΕΞΩΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ” ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ “ΘΑΛΑΣΣΟΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”.

Γι΄ αυτό καλούνται επειγόντως οι νεοέλληνες νησιώτες τοπικοί και περιφερειακοί πολιτικοί, με καινοτόμους, δημιουργικές πρωτοβουλίες, ισάξιοι των αρχαιοελλήνων, που θα αντιστρέψουν το τωρινό αμφίδρομο πολιτιστικό, οικονομικό, κ.τ.λ. γίγνεσθαι-κλίμα υπέρ των στεριανών(-νησιωτών), άν όχι του τότε υπέρ των νησιωτών του Αιγαίου, τουλάχιστον ισότιμου.. Είθε, ο Καινούργιος Χρόνος να φέρει ούριους  ανέμους..

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2024, ΜΕ ΥΓΕΙΑ,  ΠΡΟΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΡΠΑΘΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Μάκης Εμμ. Ρήγας-Ρηγοπούλης.  

15/1/2024

Καρπαθιακά Νέα