Λοιπόν αναρωτιέμαι αν, λέω αν, βρισκόμουν στο Παρίσι ή τη Ρώμη κι αποφάσιζα να «βαφτίσω» μια περιοχή, για παράδειγμα ένα οικοδομικό τετράγωνο, να το φωνάζω όπως εγώ κι φίλοι μου θέλουμε κι έπειτα, έτσι για γούστο, να καρφώσω ακόμη και ταμπέλες. Άραγε οι τοπικές αρχές θα μου το επέτρεπαν;
Κι όμως στην Κάρπαθο ζούμε ένα τέτοιο παράδειγμα! Στην περιοχή του Αφιάρτη τρεις πολύ γνωστές, τολμώ να το γράψω, διάσημες παραλίες για windsurf, εδώ και αρκετά χρόνια ξανα-βαφτίστηκαν όπως επιθυμούσαν οι επισκέπτες.
Πρόκειται για τον Μακρύ Γιαλό, το Βαλιά και τη Βαθά, που από τους ξένους επισκέπτες μετονομάστηκαν σε Chicken bay, Gun bay και Devil‘s bay αντίστοιχα. Και μάλιστα συχνά οι τρεις κόλποι μεταφράζονται στα ελληνικά διάβολος, Πιστόλι και Κοτόπουλο!
Σε αυτές τις παραλίες έχουν τοποθετηθεί ακόμη και ταμπέλες με τα νέα τους ονόματα! Υπάρχει κάποια σχετική παλαιότερη δημοτική απόφαση που να επιτρέπει αυτή την αλλαγή; Από όσο γνωρίζουμε δεν έχει γίνει καμιά τροποποίηση. Aνεξάρτητα λοιπόν από το πως θα φωνάζουν τον Μακρύ Γιαλό οι surfers μεταξύ τους, θα έπρεπε να κρατήσουμε την αρχική ονομασία σε αυτές τις περιοχές ή αξιοθέατα όπως αναφέρονται στο google maps.
Για την ιστορία να θυμίσουμε μερικά ονόματα της περιοχής. Μόλις περάσουμε την παραλία του Μιχαλιού το Κήπο θα συναντήσουμε τον Ψωράρη. Έπειτα γυρνάμε στο Μέσα και Έξω Ελαάρη και το Μαύρο Αυλάκι και πιάνουμε το Λίκι, με τις αλυκές και το επιφανειακό ναυάγιο. Σειρά έχει ο Μακρύς γιαλός, ο Καρβουνόλακος, ο Περιστερώνας, η Πούντα και ο Βώλακα μέχρι που φτάνουμε στο Αμουάκι. Πριν ξεχαστούν ολότελα αυτές ονομασίες δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να γίνουν γνωστές στις νεώτερες γενιές;
Μανώλης Δημελλάς